fredag 29 augusti 2014

torsdag 28 augusti 2014

Tålamod i Rappestad

 Bild: Jörgen Auer
I solnedgången i går trodde jag för ett ögonblick att jag var på en savann i Afrika. Var var lejonen?.
  Bild: Jörgen Auer
 Men det var Rappestad där jag återupptog mina lektioner i ridkonsten, nu med Lotta Esping som instruktör. Det här är dock från passet före.
  Bild: Jörgen Auer
 Efteråt svartnade det. I alla fall såg det ut så här när jag besökte nya ridhuset. Fönstren lyste som ett tåg om natten och jag var en väntande resenär på perrongen. .
  Bild: Jörgen Auer
 I stallet försökte jag ta reda på vad hästarna gör om kvällen och natten. Ingenting.
  Bild: Jörgen Auer
Ingenting mer än att äta, sova, titta ut genom fönstren, frusta och kanske fundera på morgondagens lektioner. Blir det dressyr eller hoppning? Vilken hage får vi gå till på förmiddagen?
 Bild: Jörgen Auer
Själv begav jag mig hemåt och funderade över lantbrukarna. Hur sent jobbar de? Klockan var halv nio och åkern stor som en landningsbana. Ja, som ett helt flygfält. Det blir en sen kväll, tänkte jag och kom att tänka på ett ordspråk från Nicaragua som jag gillar: Tålamod loppa, natten är lång.
  Så även min väg för att bli en bättre ryttare.

En kvinna av sälg

Det här är Krister Trygg i Boxholm. Vi möttes när jag var i Boxholm för att skriva om ett konstprojekt. Krister deltar med sina skulpturer i en utställning som föreningen Bild och Form har haft den här veckan i Folkets hus. Den här fantastiska kvinnofiguren har han gjort av ett stycke sälg.
Nu var det inte för att skriva om utställningen jag var där. Jag bara tittade in och blev imponerad. Nej, mitt uppdrag där var att skriva och fota ett projekt Boxholmskonstnärerna har inför lördagens konstraka i Tranås samt avslutning i Konst i Sommenbygd. De målar nämligen en större tavla tillsammans med temat Folkets hus.

onsdag 27 augusti 2014

Basketbollen var en svamp

Jörgen Auer
När jag var på besök på Norrgården i Böttestad utanför Mantorp  i förrgår så visade tioåriga Olle Andersson upp den här stora svampen som han hittat alldeles i närheten av gården. Han hade tagit med den till skolan, men inte fått något svar på vad det kunde vara. 
Efter bara två googlingar törs jag nog påstå att Olle hittade en jätteröksvamp och vid en koll på svampguiden.com får jag mina aningar bekräftade. Om jätteröksvampen står då att läsa: ätlig och god så länge svampköttet är vitt. Lämpar sig bäst att steka i tunna skivor.
 


tisdag 26 augusti 2014

Om mitt galna quiz

Bild: Mia Karlsvärd
Jaha, så var min debut som quizledare i Linköpings stadsfest avklarad. Det var den ju redan i lördags klockan 13, men inte förrän nu har jag sett en bild från evenemanget i Correns tält i domkyrkoparken. Men här är en!
Det på förhand utannonserade "galna" quizet gick bra. Hyfsat i alla fall även om det inte var fullsatt i tältet. Till ett annat år skulle jag vilja att det läggs lite senare. Flest människor är ju på stan desto senare dagen lider, inför kvällens begivenheter. Så ett quiz efter allsången vore inte helt fel. Klockan 16.
Vad jag gjorde? Skrev frågor, spelade teater (läste del av Hamlets monolog To be or not to be på engelska - äntligen fick jag göra det på scen), imiterade Björn Ranelid och Farbror Frej (det sistnämnda misslyckades jag lite med eftersom mitt fix med tejp och topz trilskades), pratade norska och östgötska, imiterade Gunnar Elfström samt låtsades ta några balettsteg. Samt ställde frågor tillsammans med Carina Glenning. Själv ansåg jag quizet extremt lätt, men efteråt visade det sig att även de lättaste frågor kan vara svåra. Vinnarna utses i veckan.
Min medverkan nästa år? Vet ej.
 


måndag 25 augusti 2014

Himmelriket nära eller inte?

Bild: Jörgen Auer
Himmelriket är nära, hade kanske en religiös människa sagt om den här bilden. Jag säger: å nä, jag tycker nog att det är ganska långt borta. Man ska ju in i porten där först och sen ljusnar det visserligen, men det är nog väldigt långt bort ändå.

söndag 24 augusti 2014

Lite till från stadsfesten

Bild: Jörgen Auer 
Ragnar Dahlberg och Åsa Sjöberg höll för fjärde året i rad i lördagens allsång i Correns tält och gjorde det som vanligt bra. Åsa naturligtvis genom sin fina sång. Ragnar berättade dessutom det trevliga minnet från hur hans bana började, när han som 18-åring  fick intervja Alice Babs i gamla Radiohuset på Kungsgatan i Stockholm och ett därpå efterföljande besök hemma hos artisten. Alice till ära så bjöd också Åsa på en av hennes sånger.
Bild: Jörgen Auer 
Gästartist var välsjungande och pigga Rebecka Dellskog, hej Rebecka, och vid pianot satt flyhänte Fredrik Ingå. Rebecka är nu aktuell i föreställningen "Hemvärn och påssjuka" i Landeryds hembygdspark - föreställning i dag kl 16, för övrigt. Det blir även föreställningar 30 och 31 augusti kl 16. Biljetter köps i förväg hos Infomagasinet i Gamla Linköping, men kan också köpas en timme före aktuell föreställning. Så före tre i dag, således.
Bild: Jörgen Auer
På tal om sång så var dagens höjdare nog ändå när den stora kören Joyvoice sjöng så tältet nära nog blåste bort. Hanna Rydman måste ha varit nöjd med sina glada sångare och publiken gav en standing ovation. Trots detta blev det dock inget extranummer. Synd.
Bild: Jörgen Auer
Fast frågan är om inte jag själv hade dagens allra bästa stund (trots egen medverkan och uppträdande i ett quiz) när jag besökte domkyrkan. Där var så lugnt och stilla, så vackert och så rofyllt.       

fredag 22 augusti 2014

På Linköpings stadsfest

 Bild: Jörgen Auer
Linköpings stadsfest 2014 samlar tillsammans med en internationell matmarknad mycket folk i stans centrala delar.
 Bild: Jörgen Auer
 I domkyrkoparken kan man ha så här roligt med Funballz
 Bild: Jörgen Auer
 som tydligen är väldigt svåra att bemästra.
 Bild: Jörgen Auer
 I Correns tält samlade Gunnar Elfström som vanligt mycket folk. Den här gången talade han om val genom tiderna i Linköping.
Bild: Jörgen Auer
 Och Carina Glenning, här något suddig, signerade sin nya bok (den gröna) med ytterligare krönikor. I morgon ska hon leda en quiz tillsammans med mig. I Correns tält. Klockan 12.

torsdag 21 augusti 2014

Esperanza öppnar i morgon

 Bild: Jörgen Auer
Sedan en månad tillbaka har det stiliga skeppet Esperanza legat vid kaj i Linköping. I morgon, fredag 22 augusti öppnar Bistro Esperanza, lagom till Stadsfesten.


Bild: Jörgen Auer
Klockan 18 slår man upp portarna och platser finns såväl ute på däck som inne i skansen. 
Öppet, fredag 18-01, lördag 11-01, söndag 11-sen eftermiddag

Det tar sig för Mellin

Bild: Jörgen Auer
Allt mera färdigt ser det ut på Farbror Mellins torg i Linköping. Här kommer det bli spännande att fotografera när det är klart, med tanke på allt glas och alla spegelvinklingar de kan ge. St Larskyrkan måste kunna gå att fota i bankens glas, till exempel.
Byggtiden för torget på Ågatan och Repslagargatan är satt till 14 november.

onsdag 20 augusti 2014

Möte inför stadsfesten

Har varit på möte införLinköpings stadsfest. Maria Landqvist och Håkan Gilbertzon drog upp riktlinjerna för samtliga från Corren som ska medverka på något sätt. Vi blir ett 40-tal. Själv ska jag hålla i ett quiz på lördag. Undrar varför alla säger quiz, för resten? Vad hände med frågesport?

Rökpaus

Bild: Jörgen Auer
Just det. Stannade till på gamla E:4-an och tog en bild på Röks kyrka och fick med några vindkraftverk. Ja, självaste Rökstenen också där den står under skydd av sitt spetsiga lilla tak. Och nej, jag röker inte. Har inte gjort det på tio år. Minst.

tisdag 19 augusti 2014

Kanin, sa Kliman

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden från juli 2011 visar jag bara för att polisen i Linköping fick ta hand om tolv kaniner under natten till tisdagen. Ja, jag vet att det här ovan nog är en skogshare, men de är i alla fall väldigt lika. Den här fanns på landet hos oss i Bäckhult där de brukar bo under en gammal bod - dock inte i år som det verkar.
Det dussin som fick övernatta hos Linköpingspolisen innan Slaka djurhem tog hand om dem hade lämnats in av en privatperson på måndagskvällen och hittades i en kartong vid en sopcontainer i Rusthållaregården, Skäggetorp. Alla tolv, sex vuxna och sex ungar, verkade i alla fall före intervju  med såväl Corren som Östnytt efter lunch att må bra. Kanonbra.
- Kanin, som polisens presstalesman Fredrik Kliman sa.


måndag 18 augusti 2014

Lång kö för lärarupprop

Det var gott om folk på uppropet för de nya lärarstudenterna i Linköping. Så många att de fick stå i långa köer och vänta innan de kom in. Corren var på plats för att göra en enkät om Socialdemokraternas förslag om ökade intagningskrav för blivande lärare. Det tyckte de vi pratade med var bra.
- Men även de med lägre poäng från högskoleprovet eller gymnasiet kan ju passa som lärare så ett lämplighetstest vore kanske också bra att införa, sa Oscar Sundqvist från Kumla.
Och just ett sådant test är Socialdemokraterna också för.

söndag 17 augusti 2014

Vackert stadslopp i Norrköping

I lördags sprang jag vackert. Nej, inte så att jag sprang snyggt, utan loppet i sig var vackert. Det var Norrköpings stadslopp som visade upp några av Norrköpings vackraste delar, bygnader och platser. Därtill beledsagades löparna av en rad musikaliska inslag längs sträckan - stort tack för det.
Huvudloppet var en mil, två varv på en 5-kilometersslinga, men själv nöjde jag mig med ett varv och deltog således i herrar, 5 kilometer. Fick tiden 27,24 vilket gav en 75:e plats.
Det ska sägas att jag klädde om hemma hos mor på Lida kullar i Smedby och joggade ner till starten vid Spiralen. Från starten gick loppet Drottninggatan ner, förbi bland annat Stadstornet, och Rådhuset med Tyska torget.
Vi rundade hörnet vid Bishops Arms i Grand hotellhuset vid Strömmen och tog oss via Fleminggatan bort till Hamnbron, varifrån vi som hade tid tog oss tid att först spana in Strömsholmen och sedan det gamla rosa tullhuset.
På andra sidan bron tog vi Saltängsgatan som vi följde tillbaka in mot centrum, sprang under Saltängsbron (som jag fortfarande vill kalla Oscar Fredriks bro, för så hette den på min tid i stan). Vi rundade Strömmen och sprang över Spången in i Strömsparken för att sedan ta oss igenom Swarzens valv ut på Dalsgatan och letade oss fram till Holmentornet varifrån vi tog oss igenom industrilandskapet, passerade det dånande draperiet av forsande vatten och det smått otroligt vackra Strykjärnet, där min farfar arbetade en tid på 1930-talet.
Förbi Knäppingen (där jag festade så mycket som ung) för att sedan följa Västgötebacken upp till Skvallertorget. Därefter blev det Bergsbron och Kungsgatan upp (här tog det emot lite i backen) mot rondellen vid Brandstationen och Idrottsparken.
Där svängde vi vänster in på Södra Promenaden och hade nu bara en skön kilometer nedför kvar. Bland annat förbi förra sjukhuset (Centrallasarettet i Norrköping, CIN) där jag har jobbat som både vaktmästare och förrådsarbetare, förbi Halvars glass - som ju fanns här redan på 30-talet när min pappa gick på Högre Allmänna Läroverket (Lärka) och tog studenten 1938.
Ja, jag gick på samma gymnasieskola i slutet på 60-talet, men då hade den bytt namn till De Geerskolan. På andra sidan Promenaden såg jag nu Linghallen där våra gympalärare var gamla reservofficerare och tvingade oss ställa upp på militäriskt vis och den av oss som var veckans ordningsman fick lämna av som det hette: kapten, klass 2b, närvarande 17, frånvarande sjuka 3, hos tandläkaren 1. Disciplin, ja. Men vi blev ganska bra i gymnastik.
Ja, ja, sedan var det i stort bara att spurta i mål på Drottninggatan utanför Spiralen.
Sedan kunde jag tyvärr inte jogga tillbaka hem till mamma eftersom jag skadat ena knäet under loppet. Men vad gjorde väl det? Jag tog vägen genom kända kvarter. Genom Vasaparken och Ljuraparken och mindes gamla lekar och kärlekar. En sån härligt förunderlig känsla den promenaden gav. Underbar!

fredag 15 augusti 2014

Fiol, gatumålning och cykel

 Bild: Jörgen Auer
 Kom på att jag nog har glömt att berätta om några jobb jag har varit på. Samtliga tre i sydvästra Östergötland. Först var det ett trevligt jobb i Ödeshögs kyrka där jag mötte violinisterna Suzanna Lidegran och hennes dotter Isolda Correia Lidegran. Suzanna bor i Porto, Portugal varifrån Isolda snart flyttar till Mannheim i Tyskland för att vidareutbilda sig på fiol. Varje sommar brukar de ge en  konsert i Ödeshögs kyrka. Suzanna är född och uppvuxen i Ödeshög.
 Bild: Jörgen Auer
I dag har jag också varit i Ödeshög. Ett färgglatt litet äventyr där jag tittade på barn som fick gatumåla på Torget i regi av Ödeshögs konstförening. Allt för att uppmuntra kreativiteten.
 Bild: Jörgen Auer
En som blev extra uppmuntrad var tioåriga Mira Kahoage som fick pris, en färglåda, för sin fina blomma. Väluppfostrade Mira tackade och kramade, ja och kindpussade konstföreningens representanter på plats. Efteråt följde jag med Mira och hennes småsyskon hem för att fråga hennes mamma om Mira får vara med i tidning och webb. Det får hon. 

Bild: Jörgen Auer
Väderstad var jag i häromdan, också. Detta för att uppmärksamma cykel- och skidhandlaren Leif Axelsson, känd långt utanför hembygden för sin kunnighet - inte minst på skidsidan där han är duktig vallare också. Kunden Per Göransson från Åbylunds gård  var i verksta´n för att hämta hustrun Karins renoverade cykel och fick hjälp av Leif att lyfta på (Leif till höger).
Sen kom Roland Sundblad cyklandes från Ryckelsby för att få hjälp av Leif.
 - Jag köpte en cykel av Leif i våras och ena trampan har börjat hacka, sa Roland.
Leifs telefon ringde i ett, kunder kom och gick. Han verkade ha ett fasligt sjå. 
- Och jag som egentligen bara tänkte städa upp i affären efter far när han dog 1980, berättade Leif Axelsson och avslöjade att han helst av allt hade velat bli lantbrukare.

tisdag 12 augusti 2014

Några sommarbilder 2014

 Bild: Jörgen Auer
Semesterperioden är över för den här gången. Därför presenterar jag några bilder från min semester 
som ännu inte har visats. Om de är något att titta på återstår attt se. Den här ovan är från E4-an mellan Linköping och Norrköping för några dagar sedan. Tydligen en Fiat 500-träff på gång. 
 Bild: Jörgen Auer
På landet, i Bäckhult vid Drögen följde jag några törnskator några dagar. De uppehöll sig nära huset
 Bild: Jörgen Auer
och de fanns i flera storlekar och åldrar. Den här lille vågade sig knappt ut i luften.
 Bild: Jörgen Auer
Och den här med sin "riddarhjälm" vågade sig riktigt nära.
 Bild: Jörgen Auer
Plötsligt dök en hackspett upp och ville tydligen gå genom grinden. Vågade dock inte öppna.
 Bild: Jörgen Auer
Jag vågade mig till sjöss.
 Bild: Jörgen Auer
Såg ett hus och björkar spegla sig.
 Bild: Jörgen Auer
Även vassen kråmade sig i vattenspegeln och böjde sig för en knappt märkbar vind
.
Bild: Jörgen Auer
Drögen.

måndag 11 augusti 2014

Grattis, Bremers, 50

 Bild: Jörgen Auer
Alltså - semester i all ära. Men man glömmer ju bort en massa saker! Som att följa med i Corren vad som händer och vad tidningen tar in för material. Mitt besök hos Bremers färg i Mjölby har jag inte sett infört i Corren. Men det har varit med. Detta fredag 1 augusti - då jag gjorde just ingenting. Då i alla fall kunde man se delägarna Mats Bremer och Christian Pettersson i tidningen och inte bara på reklambilden på husfasaden utmed E4-an. Anledning till reportaget? Företaget fyller 50 år i år.
Bremers har satt färg på Mjölby och Skänninge i 50 år, något som syns väldigt väl på den roliga och förbannat bra reklamvideo som MVP från Motala gjort. Vad kan man säga mer: jo, grattis.

Från en släktträff

 Bild: Jörgen Auer
Se, vilken fart och fläkt vi har i Bäckhult ibland på somrarna. Bilden är någon vecka gammal och från den släktträff vi hade där. Det här är makarna Bengt och Britt Thunholm i vattenstafett. 
 Bild: Jörgen Auer
Från densamma är den här fartfyllda bilden där syskonen Rickard Gustavsson och Lotta bokstavligen flyger fram. Inte en fot i marken! Märkligt.
 Bild: Jörgen Auer
Och det här är Kinna Björklund i den svåra grenen måttstockspetning, där jag var en av de sämsta.
Bild: Jörgen Auer
Visst lekte vi, bland annat spelade vi fotboll tjejer mot killar och alla som ville fick vara med, även barn. Men det viktigaste av allt var att vi kom tillsammans, lekte och grillade - och åt. Kul. I alla fall tills regnet kom, ja faktiskt - just den kvällen kom lite regn och avbröt fest- och lekstämningen.
Men nästa sommar gör vi säkert om det. Eller?

söndag 10 augusti 2014

Titt ut - titt in

Bild: Jörgen Auer
Nu är det slutslöat för den här gången. I morgon återvänder jag till jobbet. Kanske blir det Mjölby igen, jag är osäker på vart jag ska. Inte heller är jag säker på mitt schema, men  det kan ju inte bli mer än fel så det är väl inget att klaga över. Det är ju inget världsproblem precis.
Kanske får jag då åter se någon stå och titta in genom redaktionsfönstret. Fast det blir inte mitt barnbarn Vera igen. Den här bilden är en månad gammal när hon var på besök i Östergötland. Nu är hon tillbaka hemma i Uppsala. Den som vill titta in genom Correns fönster i Mjölby ska för resten skynda sig på. Om någon månad flyttar vi till ny lokal.

torsdag 7 augusti 2014

Rena cirkusen i Mantorp

I Mantorp råder rena cirkusen. Cirkus Rhodin är nämligen på plats och mig veterligen är det första gången man nyttjar fältet framför Vifolkaskolan som cirkusplats. Bra val av Diana och Carlo Rhodin eller vem som nu väljer plats. Släkten Rhodin från Malmö driver en cirkus till: Cirkus Brazil Jack.

Ungefär likadan sommar

Torsdag morgon. Löpning mellan 7 och 8, sen frukost. Och sen barnkanalen tillsammans med barnbarnen som snart åker hem till Uppsala för att snart börja det vanliga livet igen. Deras sommar har bestått av mycket bad, mycket lek, träffa släktingar, många nya möten med nya människor, lite fiske, båttur, läsa serietidningar och mycket att dricka.
Ungefär som min således.