Men det är svårt att fota simning...
söndag 31 oktober 2010
En stund på simning
Men det är svårt att fota simning...
lördag 30 oktober 2010
Här vann i alla fall LHC
Medan LHC förlorade mot AIK i elitserien på Hovet med 2-1 vann LHC-damerna med 5-2 mot Leksand i Stångebrohallen. Till och med andramålvakten Sabina Eriksson (i mössa) såg nöjd ut, trots att hon inte fick någon speltid alls.
För målet vaktades utmärkt av O'hara Shipe (th) som såg så här glad ut när Denise Altmann underhöll: och sen sparkade jag till henne så här, vet du.
Lisa Danielsson var flitigt i elden och fanns lite överallt, även i utvisningsbåset. Här från en situation i andra perioden när hon hälsade på hos Kristen Olychuck i Leksandsmålet.
Och visst borde Lisa ha gjort mål här i tredje perioden när det var som mest spännande vid ställningen 3-2. Men Olychuck klarade.
Det var en bra match, kul, tuff, spännande. Leksand var bra och hade ju två före detta LHC-spelare - Fanny Rask här.
Och Sophie Westlund här. Båda var bra, men fick finna sig i att tillhöra det förlorande laget. LHC vann välförtjänt.
- Men vi blev lite stressade när vi bara ledde med ett mål, 3-2, och hade svårt att få ut pucken ur egen zon, sa lagkaptenen Hanna Dahl som gjorde första målet och fick assist på det andra som bokfördes på Kristina Vikdahl. Trean gjorde Andrea Schjelderup-Dalen, fyran Danielsson, och det femte i tom bur Schjelderup-Dalen på nytt. Leksandsmålen: Cecilia Östberg och Lina Wester.
Så här gjorde vi
Den som tittat i Corren i dag vet att det i bilagan PAUS (som även kommer med NT) finns ett uppslag med människor som byter skepnad. Från det svarta och bruna, trista, till det färgglada och det kan kanske vara kul att få reda på hur jobbet gjordes. Det kan se ut som att vi står på rad allihop (jag är en av dem, ja) men det är skickliga redigeraren Annelie Boström som gjort så att det ser ut så. På riktigt fotades vi en och en i ateljé av Pia Molin och sen frilade Annelie bilderna och monterade dem tillsammans. Så här såg det till exempel ut när kollegan Hans Tillberg kläddes upp i ateljén och fick hjälp av Monica Leckne, som skrev texterna och om jag fattat rätt också var den som låg bakom jobbidén. Bra blev det hur som helst.
För 100 år sen
Han började planera för RK efter slaget vid Solferino 1859 (som han skrev en bok om). Ett slag mellan österrikiska trupper å ena sidan, och franska/italienska å den andra.
Till en första konferens i Dunants hemstad Genève skickade 17 länder delegater.
Vid den andra konferensen 22 augusti 1864 undertecknades den första Genèvekonventionen som i grova drag gällde hur man ska hantera sårade och sjuka i krig, den andra konventionen (1906) gällde sårade och sjuka i sjökrig, den tredje 1929 hur att hantera krigsfångar, och den fjärde Genèvekonventionen (1949) hur man hanterar civilbefolkningen (källa: Wikipedia).
Dunant fick Nobels fredspris (det första fredspriset) 1901. Han delade priset med den franske ekonomen Frédéric Passy (1822-1912) som verkade för att lösa internationella tvister genom förhandlingar i stället för genom krig.
fredag 29 oktober 2010
Natt(s)tänk
Två timmar på möte
För 100 år sen
Victoria Westberg, vem var det? Jo, det kan man bland annat läsa på konstnärslexikonet Amanda.
"Bildkonstnär, född 1859 i Malmö, död 1941 i Stockholm. Hon var elev hos Perséus och studerade även i Italien. Hon vistades ett par år i U. S.A., där hon målade flera porträtt och stämningslandskap, gärna med motiv från Gotland.
Hon hade målarskola i Stockholm, samt renoverade även gamla tavlor.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm och Malmö Museum."
Amanda glömmer att hon alltså även hade målarskola i Linköping.
torsdag 28 oktober 2010
Någon tutade i dag
Vid dagens besök vid pågående rondellarbete i Mantorp började bilarna tuta. Först var det Willy och Kerstin Lönnerhed som kom. Sen någon jag inte hann se alls, sen den här bilisten som vinkade och log. Jag vinkade tillbaka men hann inte riktigt se. Vem var det? Det undrade stensättarna också.
Ja, nu ser jag. Det var ju Ninni Kellander på väg hem från jobbet på Klämmestorpsskolan. Hon skulle säkert hem för att skriva på bloggen kellandersisters som hon driver ihop med lillasyster Anna - Sneakers-Anna - som snart finns med i Corren och talar ut om sin samlarmani.
Nu blåser löven ner
Om inte hösten vill göra jobbet och blåsa ner löven, ja då får man sköta det själv, resonerar en del. Som Bengt Kristansson i Mantorp, till exempel. Tur för honom att inte huset blåste bort av bara farten. Gör det nåt om jag lägger in en bild på bloggen, sa jag. Nej, inte om du går och postar ett paket åt mig, sa Bengt. Okej.
För 100 år sen
Jaa, jag tar väl en hundraåring till då. Om en fyllegrej och misshandel i Mjölby.
Kata Dahlström var en känd politiker, författare, och folkbildare som föddes som Anna Maria Katarina Carlberg 18 december 1858, död 11 december 1923. Politiskt var hon från början liberal men blev socialdemokrat och gled allt längre åt vänster. Hon blev kommunist men var ändå en varmt religiös person och ansåg det viktigt att förena kristendom och socialism.
För 100 år sen
onsdag 27 oktober 2010
Reklamen stämmer
Hur är det egentligen med reklam? Stämmer de påståenden som regnar över oss från alla håll och kanter? Jag testade den här reklamen (Läkerol makes people talk) i dag under en promenad.
Läkerol, sa jag till en vilt främmande man som stannade till och såg mycket frågande ut tre sekunder, men som sen sken upp och sa: jag är inte säker, men det kan vara där borta på nybygget.
Eh, tack för upplysningen, jag kollar där. Och sen pratade vi väder en stund innan vi skildes åt.
Jag gick vidare, mötte en äldre dam med liten hund: läkerol, sa jag. Cindy, sa hon och berättade om Cindys egenheter. Hon kan hitta kantareller, bland annat. Det kan jag också, sa jag. Vi tackade artigt varandra för pratstunden och Cindy vände sig om flera gånger och tittade efter den lustiga farbrorn.
Hemkommen ringde jag ett samtal. Någon svarade: ja, hallå!
Läkerol.
Nej, men är det du, Jörgen, så roligt.
Vi pratade en kvart, så visst håller reklamen.
Nu ser man vad det ska bli
För 100 år sen
Jo, han var nog duktig den där Bolin. Konstigt nog kan jag inte hitta några uppgifter om honom.
För 100 år sen var det ingen som pratade om Ostlänken. I Linköping pratade man om de nya arbetstillfällena som skapades av beställningen på 30 godsvagnar. Och kanske pratade man om de eleganta mahognyvagnarna man nyligen levererat.
Mellersta Östergötlands järnväg var en smalspårig järnväg med 891 mm spårvidd från Linköping till Fågelsta. Öppnad år 1897 och 39 km lång. Utsträckt med linjerna Klockrike - Borensberg, 8 km, år 1907, Linköping - Ringstorp, 21 km, år 1908 och Fornåsa - Motala, 15 km, år 1915. MÖJ förvärvade år 1919 Fågelsta - Vadstena - Ödeshögs Järnväg (FVÖJ). Från 1930 trafikerade man även linjen Väderstad - Skänninge - Bränninge.
Mycket mer om denna järnväg kan man läsa på www.historiskt.nu/smalsp/moj/
tisdag 26 oktober 2010
Är jag riktigt FRISK?
Lite om Bruket
Det som för några är självklart och välkänt kan andra ställa sig helt främmande och frågande inför. De här ortsnamnen är kanske inte de mest nämnda - Kavlebäck och Gottlösa. Och vilket bruk är det? Och var ligger Svåsvägen?
Det vet jag. Svåsvägen ligger i Svås i Spångsholm, strax utanför Mantorp, och bruket är det gamla, nu nedlagda Spångsholms bruk, senare Gusab, ett spik/telefontråd/kätting/fjädertråd-bruk, och hur långt det är till Kavlebäck och Gottlösa är inte så svårt att lista ut. Eller?
I dag är som sagt bruket nedlagt men omgjort till Brukets industrihotell (ägare Gusab som i sin tur ägs av Sandvik), och i byggnaderna inryms även Spångholmens bed & breakfast (ägare Jennie Liljedahl).
För 100 år sen
Så här i jakttider kan det kanske passa med en jakthistoria. Och inte behövs det gevär för att jaga, inte.
Vi tar och glimtar lite på Mjölby också för 100 år sen. Det gick tydligen ganska livat till på frivecka, och det här var ju bara på tisdagen. En fri vecka var till för tjänstefolk (drängar, pigor, statare, lantarbetare) som bytte tjänst, allt enligt rådande legostadga. Drängen eller pigan skulle inställa sig i sin nya tjänst senast sju dagar efter flyttdagen.
måndag 25 oktober 2010
söndag 24 oktober 2010
Kort sagt
HV, LHC, SSK, AIK, DIF, HIF, IFK, ÅFF, GAIS, MFF, LFC, RP, GUIF, VHF, MAIF, MAIK, MAI, HCW, MHC, FKL, och IBK av alla sorter, liksom IBC. Någonstans finns alltid ett IF eller SS, ett SK, BK, CK, FK, GK, HK, IK, KK, PK, TK, och NAIS, SAIS, VAIS, TAIF, och OK, BOK, LOK, MOK, SOK, och F av alla slag, liksom BoIS, GoIF, MoIF.
Och Piraterna.
För 100 år sen
Samma bilar?
24 oktober i fjol var en grå och ganska trist dag, ungefär som i dag. Men jag hade kul. Var uppe i Tornet och hälsade på, fotograferade Linköping från höjden. Och jag gissar att utsikten därifrån är precis likadan i dag som då. Låt vara att det är andra bilar. Det vet jag förstås inte, men högst troligt är det så. Det skulle vara fantastiskt om det var exakt samma bilar som befinner sig på exakt samma plats som i fjol i just det ögonblick som jag tar en bild. Fast man vet ju aldrig, eller?
Titta på familjen
I veckan som kommer har "Familjen" premiär på Stora teatern i Linköping. Tracy Letts tragikomiska drama hade sin urpremiär 2007 i Chicago på Steppenwolf Theatre. I Sverige har den tidigare spelats på såväl Dramaten som på Göteborgs Stadsteater. Nu är det alltså dags för Linköping där den ska gå 29 oktober - 28 november. Sen kommer den till Norrköping 11 december till 15 januari. Gå och titta, många räknar den att bli en klassiker.
lördag 23 oktober 2010
fredag 22 oktober 2010
Fina affischer i salongen
torsdag 21 oktober 2010
Fredagens Cnorren
Nedan följer fredagens Corren-krönika Cnorren.
Vad ska Brynäs med snö till?
Jajamen, nu kommer vintern. Det ser jag på ett pressmeddelande. Men jag läser fel.
"Kylan har landat i Brynäs och i morse visade termometern –10 grader. Det betyder att vårt automatiska snösystem har startat."
Vad ska Brynäs med snö till, tänker jag och ser framför mig hur ismaskinerna får komma in på isen flera gånger under match i Gavlerinken. Kan det vara ett nytt sätt att i lugn och ro få hockeytruppen att ladda om under matcherna? En extra skrapning per period, det ger mycket vila och många taktiska drag.
Jag tänker på hur ishockey en gång var. När alla matcher spelades utomhus. När örsnibbar och näsor vitnade på såväl spelare som publik. När man byltade på sig för att gå på hockey och alltid köpte varm korv i pauserna och drack varm buljong, eller kaffe. När man huttrande efter promenaden till matchen älskade att knö in sig bland alla de andra tusentals ståplatsåskådarna för att söka värmen i den täta gemenskapen. Sittplats fanns inte ens. Och utandningsluften var rökpelare som alla rökares och inandningsluften fylld av nikotin. Hur man än flyttade sig fanns det alltid en rökare i närheten och alltid blåste röken åt mitt håll. Fast ibland luktade den gott. Då var det piprök. Fötterna frös man mest om, även om alla försökte hålla igång dem och stod och stampade. Gick man förbi en hockeyplan kunde man höra pucken slå mot sargen, skridskornas skär, klubbornas klapprande, publikens tjut, och så stampet från fötterna.
"I går sattes snösystemet igång i Amundsbacken, Storbacken och Nordsjöbacken", aha, det står inte Brynäs, utan Branäs.
Arne och äpplena
Fina namn allihop
Pratar man Clintan så kan man väl nämna Slim Pickens, fasen han var ju med i nästan varenda western som spelades in. Men huvudroll? Glöm det, Pickens var den borne birollsinnehavaren, Ofta spelade han kock eller någon som körde en vagn, var kompis till huvudrollen, och han talade en dialekt som man sällan hört. Så talade cowboys på riktigt trodde jag. Men det visade sig att Slim (egentligen Louis Bert Lindley Jr född 1919, död 1983) var född i Kalifornien.
Han medverkade också i filmen Dr Strangelove, och syntes i några westernserier som visades i svensk tv - Gunsmoke och Familjen Macahan. Den senare heter i original How the west was won och Slim Pickens spelade Tap Henry.
En annan Henry hette Källgren i efternamn och kallades för Putte. Han var fotbollsspelare i IFK Norrköping där han gjorde 126 mål på 181 matcher. Jag minns att han ofta gjorde mål på passning från Herbert Sandin och att skjortan ofta hängde utanför. Putte vann tre SM-guld med IFK: 1952, 1956 och 1957. 1958 vann han även allsvenskans skytteliga med 27 mål på 33 matcher, lika många som IFK Göteborgs Bertil Bebben Johansson. Putte spelade åtta landskamper och gjorde på dem åtta mål. 1958 var han med i den svenska VM-truppen vid VM i Sverige och spelade även en match, 0-0 mot Wales. Han blev senare Sveriges första 10 000 kronorsfall när han gick till Norrby i Borås. Han dog 2005, 74 år gammal.
Henry, Henrik, Henrietta, Harry, Harriet, fina namn allihop. Man kan heta Fina, också.
Ska're va så ska're
Vinter är snö och halka och minus. Ska det vara vinter så ska det. Inget hattande hit och dit. Naturen måste bestämma sig.
onsdag 20 oktober 2010
Efter många försök
Jag vet vad verken heter
Oj! Jag vet inte vad man ska tycka om den här figuren. Den vita till vänster, alltså. Det är ett konstverk i frigolit av Cajsa von Zeipel Segerberg med det något konstifika namnet F-ble dimensions variable och finns att beskåda vid Campushallen på universitetsområdet i Linköping. Det föreställer en allt för? träningsflitig tjej som befinner sig på gränsen till anorexia.
Vad upphovet till konstverket till höger heter, vet jag inte. Men verket heter Tord Olsson och är fotograf på Corren.