lördag 11 oktober 2014

Östgötakvinnor nu i min samling

Det är ingen hemlighet att jag är boksamlare. Östgötaböcker. Det kan vara om Östergötland, eller skrivna av östgötar. Dyr hobby? Njae, bara om man köper nytt. Det gäller att åka runt och titta på loppis och antikvariat. Eller helt enkelt fråga folk om de har några östgötaböcker att skänka. En raritet i mitt tycke är den här som jag fick i veckan: Östgötakvinnor från 1937. Utgiven av Georg Eneroth och tryckt och inbunden av Elanders Boktryckeri i Göteborg.
 Boken innehåller korta fakta om östgötska kvinnor i alla länsdelar. Kvinnor som "medelst insatser inom konst och litteratur, verksamhet i läroanstalter, ideella föreningar, humanitära inrättningar och sjukvård samt inom politik m.m. representera landskapet av i dag". Boken innehåller även över 300 bilder med exteriörer och interiörer från östgötska slott och herrgårdar, äldre kyrkor, prästgårdar, museer, offentliga och privata byggnader.
Här är till exempel ett intressant uppslag i boken. Från Herrborum i Söderköpings kommun med bild och text om grevinnan Louise Stenbock Montgomery, född Mörner.
Det står om henne att hon bland annat var ordförande i Linköpings damklubb 1918-1932 och att hon skrev litteraturrecensioner i Corren 1918-1930 samt var ordförande i Fredrika Bremerförbundets Linköpingskrets 1921-1930 och sekreterare i Föreningen Östergötlands barn samma tid.
Vad som inte står är att Louise Montgomery i sitt första gifte vigdes vid greven Carl Magnus Stenbock och fick sonen Magnus Stenbock (1911-2007). Den senare en i våra dagar omtalad och omskriven ägare till godset. Louise Montgomery var även författare och skrev flera romaner, ett memoarverk samt topografiska arbeten. Jag är stolt ägare till hennes verk Saga och sanning om Sankt Anna och Skällvik, utgiven 1971. Louise Montgomery avled 1978, nära 99 år gammal.
Mer om henne står att läsa på Kulturarv Östergötland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar