söndag 31 juli 2016

Nog är det fint i Hycklinge

 Bild: Jörgen Auer
Var i Hycklinge i dag på ortens lilla hamnmarknad. Trevligt, om än väldigt få marknadsstånd. Men bara att vara i Hycklinge är ju så fint eftersom orten ligger så vackert vid Åsunden. Jag tror att jag måste fara dit igen och studera Hycklinge lite närmare.
Bild: Jörgen Auer
Faktum är att jag är lite avundsjuk på dem som kan bo och leva så här. Men det är förstås bra långt till Linköping och Norrköping om man vill bo här året om. Ännu längre till Stockholm, Göteborg och Malmö.
Bild: Jörgen Auer
Men fint är det, som sagt.


fredag 29 juli 2016

Allsången i Kisa lite efteråt

 Bild: Jörgen Auer
Jag har tyvärr inte kommit åt att lägga in mina kamerabilder från allsången i Kisa i tisdags. Förrän nu. Och den hemlige gästen är inte så hemlig längre: Ola Salo. Och för övrigt var det många som redan hade gissat att hemlisen var just Ola Salo med de ledtrådar som givits i lokalpressen.
 Bild: Jörgen Auer
En annan som var med och inte det minsta hemlig var Matte Liegnell, känd musiker, konstnär och Kindaprofil.
 Bild: Jörgen Auer
Programledaren Willy Svahn pratade med två av tre syskon Nilsson, Inger och Anders som kunde berätta att det visst blir en fortsättning på allsången, trots att andra besked getts i pressen. 25 juli nästa år, sa Anders som sitter med i styrelsen för Allsången i Kisa. Huruvida medlemmarna i ypperliga husbandet (med Frallan Jonsson som ledare) kommer att medverka då är en annan fråga).
 Bild: Jörgen Auer
Det finns bara en Zlatan och det finns bara en Arja. Arja Saijonmaa var också med denna sköna jubileumskväll i Kisa då Allsången fyllde tio år.
Bild: Jörgen Auer
Ola Salo bjöd verkligen på sig själv. Dessutom var han rolig och sa att han trodde att Kisa bara var namnet på en väldigt vass gitarrist - Henrik "Kisa" Nilsson. Det är Henrik som syns till vänster i bakgrunden och så även tillsammans med Arja. Ola menade vidare att det sannerligen var en fin kväll och att det var synnerligen kul att få vara med när till och med en trubadur (Frallan) sjöng fint om hembygden i Dalen mellan bergen. 
Vi som har turen och äran att sommarbo i Kindabygdenåkte genast hem till våra hus och sjöar och levde som vi brukar - njutningsfullt.

torsdag 28 juli 2016

Ulrika efter Ulrika Eleonora

Jag gör ingenting just nu. Har slutat måla på huset. För i dag, alltså. Tydligen har färgen stigit mig åt huvudet. Jag är yr.
I detta något virriga tillstånd tänker jag lustigt. Eller märkligt.
Måla, är det inte en gård som heter så? Och en annan Sävsjömåla. Jag tror att båda ligger utanför Ulrika. Varför säger folk ullrika, för resten? Med betoning på ull så att man kan tro att det handlar om ull. Men det gör det ju inte, utan namnet togs efter den dåvarande svenska drottningen Ulrika Eleonora, dotter till Karl XI och syster till Karl XII, gift med Fredrik I.
Efter henne döpte man kyrkan till Ulrika Eleonora.
Ändå hör jag i dag till och med boende i Ulrika som säger Ullrika. Märkligt.


tisdag 26 juli 2016

Tack, Mjölby kommun

Bild: Jörgen Auer
Testade utegymmet i Klämmestorps IP i Mantorp i morse. Bra, riktigt bra. Inga märkvärdigheter, men får det bara vara ifred för marodörer har det alla möjligheter att bli succé. Dels för de föräldrar som är och passar på sina små barn som kan leka på den nya lekplatsen intill, dels för oss löpare/gångare som gärna vill ha något lite mer än bara springandet och gåendet. Och det får vi här. Klart positivt. Tack, Mjölby kommun.

måndag 25 juli 2016

En dikt i juli månad

Bild: Jörgen Auer

När natten faller på blir man ganska tyst. 
Det är så vackert. 
Som att vara ung och första gången kysst. 

 Bild: Jörgen Auer

När dagen gryr en ny idé tar form.
Hjärnan går igång.
Dess kapacitet är så magiskt enorm.

 Bild: Jörgen Auer

Den som äger en båt och en brygga
Väljer och vrakar.
Äventyr i stället för livet trygga?

Bild: Jörgen Auer 

Att ta sig fram på helt spegelblankt vatten.
Är det Gudagott?
Avbilderna dessutom rena skatten.

 Bild: Jörgen Auer

Och den söta humlan i var blomning går 
Surrar och mumlar:
Stilla, stilla. Jag tar allt vad jag förmår.


Dagar gå mot kväll och natt blir åter dag
Sådan är tiden.
Vi män' skor kvällas även, så också jag.


Men morgondagen vill jag se och känna
Längtar fullt o klart.
Den önskar jag berätta med min penna.


Jörgen Auer  juli 2016
.

söndag 24 juli 2016

Lite Kalla och lite njutning

Varma dagar som nu i juli blir jag lite mer förvirrad än vanligt. Jag vet inte hur jag tänker längre. Och inte heller varför jag plötsligt i denna värme, denna hetta, börjar tänka på Charlotte Kalla. Jag kan om jag blundar se henne framför mig. Hur hårt hon tränar, hur beslutsamt hon gör det och hur minutiöst hon gör det. Nu jävlar, tänker hon nog men menar med nu egentligen kommande vintersäsong. Nu vill hon ta revansch för förra säsongens bakslag gentemot de norska skidåkarna.
Men kan hon ta ifatt norskorna som ju verkade närmast oslagbara?
Tveksamt.
Skit samma, jag kan ändå se Charlotte framför mig och den intensiva träningen på glaciärernas gnistrande snö. Och då blir jag avundsjuk på den där beslutsamheten och viljan. Jag skulle också önska mig en sådan tro på mig själv och min förmåga.
Men jag har aldrig ägt den.
Antagligen är det därför jag är så imponerad av alla idrottare och deras träningsupplägg och offervilja.
Nu är det inte bara idrottare som äger ett sådant sinne, utan jag är lika imponerad och fascinerad av sångare, dansare, musiker, konstnärer av alla de slag, liksom av skickliga yrkesmänniskor - hantverkare, it-proffs, florister, byggnadsarbetare, hobbysnickare, kort sagt alla som kan så mycket mer än jag.
Men frågan är om de är så mycket bättre än jag i min specialgren - njutning av det lilla: en vacker sten, en ljuvlig äng, ett darrande löv, den spelande vinden, humlors surr, skogens omfamning, grusvägens knastrande, solens blänk i ett vattendrag, morgonens tystnad och allt som bor i en gryende dag.
Just i detta nu tittar jag på en rönn och dess röda bär. Bakom den lyser himmel blå och molnformationer i vitt och grått, till och med mörkgrått. Ska det bli sämre väder?
Jag älskar det också.
Och jag längtar efter vinter för att få se hur det ska gå för Charlotte Kalla.

lördag 23 juli 2016

Samarbetsprojektet Flotten

Där ligger den nu i Drögen, samarbetsprojektet Flotten i Bäckhult. Härligt! Kul att se flera familjer i samarbete och kul att se vilken glädje flotten skänker alla barn och badande därstädes. Och ängen ovanför lyser grön redan på långt håll.
Så ska det förbli för lång tid framöver, hoppas vi som bor i Bäckhult och de som gästar vår by. En sådan får man väl säga att vi har nu. Bäckhults by, det låter bra. Gammal, men samtidigt ny.

torsdag 21 juli 2016

Jag gör bara sommar

Den här fåniga bilden visar jag bara för att jag inte har någon annan just nu. Bild alltså.
Annars mår jag bra och gör sommar. Vilket vill säga en massa sysslor man aldrig gör annars på året. Jaa, det var väl det hela. Hej.

tisdag 19 juli 2016

Jag stannade tiden

Selfie: Jörgen Auer
Det händer ibland att man bara vill stanna upp. Stanna tiden. Som i morse. Jag gick Vetarundan i Mantorp. Klockan var kvart över sju, så där, och plötsligt stillade jag mig, njöt av det östgötska slättlandskapet och tänkte: här vill jag bli fotad. Eftersom ingen annan syntes till så fick jag ta bilden själv. 
Jag är en slättens man, tänkte jag, men kom på att jag inte var säker på sädesslaget intill mig. Var det vete? Korn, kanske. För det är väl inte havre? Säg inte att det är råg?
Jag är en havets man, var nästa tanke. Men jag har ju knappt varit på något hav. Visst Östersjön, men räknas det? Och Nordsjön ju! Jag var ju på besök på en norsk oljeplattform någon gång på 90-talet. Men kan jag segla? Nej.
Jag är en skogens man. Eller, kanske inte. Jag gillar absolut inte älgflugor. Inte knott heller, inte mygg och inte plötsliga prasslanden i buskar och snår.
Så vad är jag då?
Jag är en stadens man. Jag tycker om att gå i stadens olika kvarter och miljöer. Gillar att se massor av folk i myllret och njuter av att sitta och fika på café och bara vara. Men jag tröttnar också fort på stadens larm och stoj. Jag vill ha lugn och ro.
Ah, jag är en lantbygdens man! Ja.
Låt mig få fortsätta vara det. Stanna tiden.


måndag 18 juli 2016

Borrade i sten och fäste järn

 
 Bild: Jörgen Auer
Han jobbade och slet, han mätte och donade, borrade i sten, fäste järn, torkade svett, svor ett par gånger, mätte på nytt, sågade och skruvade.
 
  Bild: Jörgen Auer
 Och en dag var konstruktionen färdig att visas, även om det återstod en viktig detalj för byggare Bob, alias Bengt. Något att gå på vid vistelse på hans brygga.
 Bild: Jörgen Auer
Men nästa dag när solen just höll på att gå upp, klockan var väl strax efter fem, kunde en morgontidig pensionär inte bara skåda ljuset. Utan...
Bild: Jörgen Auer
... då låg den där - Bengts brygga. Eller döper han den till Britts brygga?

söndag 17 juli 2016

lördag 16 juli 2016

Skenet bedrar i lagår'n

Bild: Jörgen Auer
Inifrån ser inte ladugården i Bäckhult så stabil ut. Håller den verkligen ihop? Men, jodå. Det gör den allt. Skenet bedrar. Och så här brett mellan plankorna i porten är det inte. Ljuset lurar oss den här gången.

fredag 15 juli 2016

Vem dödar vem?

Bild: Jörgen Auer

Hur blir det i morgon? Inte enkom en fråga om väder, utan också om hur världen ser ut i morgon. Vem dödar vem? När? Var? Hur? Varför i helvete då?
Du som känner för att döda, börja med dig själv. Tack. 

onsdag 13 juli 2016

Puss på er, Linköpingsfestare

Bild:Gunilla Olsson
Jag har varit i Linköping och blivit fotograferad av Correns Gunilla Olsson. Vi spenderade två trevliga timmar tillsammans för att ta bilder till annonser för Correns engagemang i Linköpings stadsfest. Där är det tänkt att jag för tredje året i rad medverkar i Correns tält i Domkyrkoparken med ett quiz (frågesport) om Linköping. 
Den här bilden blir dock troligen inte aktuell.

tisdag 12 juli 2016

Regntungt över Åsunden

Bild: Jörgen Auer
Regntunga skyar kom och gick över Östergötland. Trist tisdag? Njae, ändå inte. Jag började med att gå Vetarundan hemma i Mantorp och kom genomblöt hem eftersom jag fick sällskap av en sån där regntung sky sista 500 meterna. 
Sen åkte jag till Linköping för att bli fotograferad. Jag återkommer till det i ett annat inlägg. I Linköping sken solen. Sen åkte jag hem till Mantorp. Regnet kom åter. Vi åkte till Killingevid vid Åsunden. Solen flödade. Vi firade en 40-åring. Klara där åkte vi till Kisa för att tanka bensin och dricksvatten innan färden fortsatte till Bäckhult. När vi lämnade höjderna i Killingevid drog ännu en regntung sky förbi och jag tog den här bilden.
I Kisa kom solen och följde med hela vägen till Bäckhult.
Nu drar visst molnen ihop sig igen. Regnrock på. Och allsång i teve.

måndag 11 juli 2016

Är det här en aspfjäril?

 Bild: Jörgen Auer
Plötsligt fladdrar det till rejält och en stor fjäril flyger runt omkring mig. Så landar den i gruset i Bäckhult. En aspfjäril är min första tanke. Såna har jag sett förut, dock aldrig i Bäckhult utan en halvmil därifrån i Mjölsefall.
 Bild: Jörgen Auer
Men är det en aspfjäril? När jag tittar på bilderna jag tog blir jag tveksam. Visst ser det ut som två "ögon" längst ner? Och det har väl inte en aspfjäril?
Bild: Jörgen Auer
Och se här från sidan med vingarna hopslagna. Visst är det ett "öga". Men som sagt: har en aspfjäril verkligen det? Och om det inte är en sådan art, vilken är det då? Hjälp mig någon.

söndag 10 juli 2016

Efter första vita strykningen

 Bild: Jörgen Auer
Så där ja. Ett delmål klart. Vårt Lilla Tunsta i Bäckhult har fått sin första färgläggning. Vitt kring dörr och fönster och knutar. Vi målar med Falu rödfärgs Knut och foder och så här efter första strykningen av två ser det bra ut. Sen ska själva huset få rödfärg i två strykningar och dörren blir nog vit.
Bild: Jörgen Auer
Men nu gör vi kväll och inväntar EM-finalen Frankrike-Portugal kl 21. Före det väntar kaffe och efter det något annat att dricka.

fredag 8 juli 2016

När huset kom till byn

 Bild: Jörgen Auer
När kommer huset, då, undrar barnbarnet Vera och begrundar grundförutsättningarna. Snart, säger  hennes pappa Robert (svärsonen) och väntar nervöst eftersom han varit med och mätt och måttat grunden. Ja, han har grävt också.
  Bild: Jörgen Auer
 Så kommer transporten. Först följebilen (eller ledarbilen).
  Bild: Jörgen Auer
Och så får vi se vårt gästhus för första gången. Spännande.
  Bild: Jörgen Auer
 Det är nätt och jämt att chauffören Christer från Bergs Trafik i Rättvik kan klara sig in på grannens infart (ja, jag hade bett om lov).
  Bild: Jörgen Auer
 Huset ser grundens lecablock för första gången och börjar skaka av nervositet.
  Bild: Jörgen Auer
 För att vara i Bäckhult var det en rejäl folksamling som kommit för att åse skådespelet.
  Bild: Jörgen Auer
 Hur skulle det gå?
  Bild: Jörgen Auer
 Stödbenet på plats. Nu är det bara lyftet kvar.
  Bild: Jörgen Auer
 Har du aldrig sett ett flygande hus tidigare, så titta nu.
  Bild: Jörgen Auer
 Sakta sätts huset på plats, här bevakat av Sigvard och Robert.
  Bild: Jörgen Auer
 Och nu står det på sin plats, konstaterar såväl Sigvard som Christer och Bengt.
  Bild: Jörgen Auer
Lilla Tunsta heter modellen från Tomokuhus i Insjön som nu får stå och titta på sjön Drögen i Kinda kommun, Östergötland. Sigvard som kört följebilen tar bort företagsskylten och gör sig klar för en fikapaus innan det bär hemåt till Dalarna igen.
Vi säger tack för transporten och gör oss beredda på att måla huset rött med vita knutar så att det passar in i miljön. Det äldre huset är förstås Stora Bäckhult.

Först måste skiten bort

 Bild: Jörgen Auer
This was the shit work, this summer. Oder, in deutsch: Das war das. På svenska: skit också., dasset måste flyttas.
  Bild: Jörgen Auer
 Så då gjorde vi det. Martin, Robert, Jörgen, Bengt, Frida, Rebecka och Inger hade sina händer med i det smutsiga spelet.
  Bild: Jörgen Auer
 Somliga verkade vilja nyttja dasset innan det var på sin nya plats. Men jag pinkade aldrig. Bara höll emot.
 Bild: Jörgen Auer
 Till sist var vi så gott som klara. Jublade vi? Njae. Men i och med dassflytten stod vägen öppen för sommarens stora händelse i Bäckhult: det nya gästhuset i Stora Bäckhult.

torsdag 7 juli 2016

En trekant, kanske?

Bild: Jörgen Auer
Det var två humlor som höll på med det där om blommor och bin.
Skulle det inte vara kul att vara tre på samma blomma, frågade den ena.
Kanske det, men det måste vara med en snygg en, sa den andra. Som den där röda där! 
Bastardsvärmaren sa genast ja och så gjorde de det tillsammans.

tisdag 5 juli 2016

Vid Kättilstad kyrka



Halvt dold i lunden sköna
står kyrkans torn på vakt
det skådar allt det gröna
som formar denna trakt.

I dalen med sin grönska
en kyrka stått lång tid
nog mången här hörts önska
om fortsatt ro och frid.

Säg Kättilstad, vad tror du
om hundra nya år?
Är det samma då som nu
eller kalhyggespår?

Jörgen Auer 5 juli 2016






söndag 3 juli 2016

Uppladdning på Stiliga stugan

Bild: Jörgen Auer
Louise Isaksson på Stiliga stugan hälsade välkommen i dag och sa sig vara glad att få prata lite. Det är trevligt när gästerna vill prata, sa hon. Dessutom kände hon igen oss från förra året. Kul. Den trevliga bekantskapen Stiliga stugan ligger på Valla Södergård utanför Rimforsa och förutom fika med ostkaka eller våffla kan man köpa diverse husgeråd. Själv köpte jag en bok: All lek i labyrinten tillåten. Inger köpte en kaffekanna.
På Valla södergård, Fresons Bageri & trädgård, kan man handla blommor också. Det gjorde vi. Tomater också. I gårdsbutiken kan man bland annat handla grönsaker. Och ostkaka, förstås.
En mysig söndagsutflykt blev det för oss. Som uppladdning inför Island-Frankrike i kväll. Den EM-matchen vill inte Louise heller missa, sa hon.