onsdag 26 oktober 2016

Tidig bild på Sofiaflickorna


Ur Nordisk Familjeboks sportlexikon

Gymnastikföreningen Sofiaflickorna i Stockholm grundades 1936 av gymnastikläraren Maja Carlquist (1884-1968) och är i dag en av de större gymnastikföreningarna i huvudstaden.
Sofiaflickorna bestod från början av 16 elvaåriga flickor från Sofia folkskola i Stockholm, därav namnet. Om det är de, eller i alla fall någon av dem, som är med på bilden ovan ska jag låta vara osagt, men det är väl inte omöjligt eftersom bilden är tagen 1939 under uppvisning på Stockholms stadion.
Redan från starten visade truppen en variant av den traditionella svenska gymnastiken, enligt Lings mer "hårda" system. Men Maja Carlquist hade format om den och följde rytmens princip: minsta möjliga spänning, största möjliga effektivitet (enligt lexikonets sjätte band, utgivet 1946). Majas metod kallades helt enkelt: Sofiaflickornas gymnastik.
Redan till OS i Berlin 1936 var Maja med en femteklass från Sofia skola med för att visa upp svensk skolgymnastik vid internationella kongressen för fysisk fostran och vid hemkomsten bildade hon föreningen som sedan hade en mängd uppvisningar runt om i världen. Bland annat vid världsutställningen i New York 1939. Truppen stannade i USA tre veckor och gav ett 20-tal uppvisningar. Till lexikonets utgivningsår 1946 hade Sofiaflickorna gjort nära 300 uppvisningar utomlands. Ett antal som i dag hamnar över 1600-strecket och ett 20-tal länder, enligt truppens hemsida.
 Det ska också sägas att Sofiaflickorna med cirka 550 medlemmar som utövar sin idrott i grupper allt från 5 år och uppåt sedan några år även har en pojkgrupp.
 




 

Inga kommentarer: