lördag 12 augusti 2023

Australien en guldkandidat

Bild via TV6
Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland är en succé. Skickliga spelare, skickliga lag, gott om publik trots miserabelt väder flera matcher. Till den australiensiska publikens stora glädje tog sig Australiens lag, The Matildas, på lördagen vidare till semifinal genom att slå ut Frankrike efter en mycket spännande kvartsfinal som fick avgöras på straffar. Först i tionde omgången kom avgörandet.

Det blev den här spelaren, Courtnee Vine som slog in sista straffen och skickade landet till dess första VM-semifinal någonsin. Högst bidragande var förstås också målvakten Mackenzie Arnold.

En annan av förgrundsfigurerna var "svenska" Katrina Gorry som till vardags spelar i allsvenskan för Vittsjö och som varit riktigt bra där, inte minst mot Linköpings FC och IFK Norrköping.

Ännu mera svenskt är det på tränarbänken eftersom Tony Gustavsson är förbundskapten och har kompisen Jens Fjellström som assistent. I semifinalen ställs hans lag mot England, och att döma av spelet i dag har Australien goda chanser att ta sig till final (mot Sverige?).

För England imponerade inte mot charmiga Colombia som gjorde 1-0 genom Leicy Santos, men sedan hade lite otur när England kvitterade på tilläggstid i första halvlek sedan sydamerikanskornas målvakt Catalina Perez inte fick grepp på bollen som i stället Lauren Hemp kunde peta in. Dessutom tvingades Perez utgå med en halvtimme kvar att spela pga en ögonskada. Då hade England vänt matchen till ledning 2-1. Än värre avbräck för Colombia var nog att duktiga mittbacken Daniela Arias skadades redan efter tio minuters spel.
Som sagt England imponerade inte och mitt tips är att Australien tar sig till final och får möta - Sverige.