söndag 7 april 2019

Dam-VM för tio år sen

 Bild: Jörgen Auer
VM i ishockey pågår som bäst i Finland. Dam-VM, alltså. Vilket får mig att minnas tio år tillbaka när jag var utsänd av Corren för att bevaka 2009 års hockey-VM för damer som spelades i Hämeenlinna (Tavastehus) just i Finland. Bilden på Cecilia Östberg framför finska målvakten Noora Räty är från bronsmatchen mellan Finland och Sverige. En match som hemmanationen vann med 4-1. Världsmästare blev USA som vann den förväntade finalen (4-1) mot Kanada.

 Bild: Jörgen Auer
Sverige spelade bra hela VM 2009 tyckte jag. Men räckte inte riktigt till i bronsmatchen. Så den här glada bilden kan inte vara efter den förlusten. Jag minns inte. Men jag minns att Frida Nevalainen och Tina Enström var bra turneringen igenom och att de liksom svenske coachen Peter Elander hade all anledning att se belåtna ut.

 Bild: Joonas Holtse
Själv såg jag ut så här för tio år sen på plats i Hämeenlinna som jag senare besökt privat på semesterresa. Riktigt trevlig stad och slottet är sevärt. För övrigt bodde min farfar här som barn och yngling i början av 1900-talet när hans far fått jobb som fångvaktare på fängelset. 

Bild: Jörgen Auer
Det här är ett sedan 2009 välbekant ansikte i damhockeyvärlden. Det tillhör Michelle Karvinen, numera spelandes i Luleå och en av matchvinnarna när Luleå besegrade Linköpings HC i årets SM-final. Karvinen är född 1990 och uppväxt i Danmark med en finsk far och har dubbla pass. Som 13-åring debuterade hon i finska junior-landslaget. Mot Sverige i bronsmatchen 2009 var hon hur bra som helst. Det är därför hon blir intervjuad efteråt. Karvinen lärde sig spela hockey i Rödovres pojklag där hon spelade i samma kedja som Lars Eller och Mikkel Bödker, just det, båda NHL-proffs i dag. 
Hur går det i årets VM i Finland, då? Tja, USA eller Kanada vinner antagligen och Finland blir trea. Med 29-åriga Karvinen i laget. Och med jämngamla Noora Räty i mål. Räty som nyligen förlängde kontraktet med kinesiska laget Kunlun Red Star, läser jag i finska Yle Urheilu. Kunlun har spelat i den kanadensiska! proffsligan CWHL (som nu av ekonomiska skäl tyvärr läggs ner) och det gick bra för Räty och kinesiskorna. Laget slutade tvåa. 

Inga kommentarer: