tisdag 11 december 2012

Kalla Fakta om H&M

Bild: Jörgen Auer
Än har jag inte levererat färdigt om Chongqing. Denna enorma stad i mitten av Kina med, sägs det 32 miljoner invånare! Kan det verkligen vara sant? Hur som helst finns det mycket att se och mer blir det eftersom staden växer fort och människorna bara blir fler. Affärskomplexen växer också och alla vill vara med i den kinesiska kommunismkapitalismen. Här finns det pengar att hämta.
I bottenplanet på den här stora gallerian vid Minquan road finns som synes också svenska H&M. Jag besökte den flera hundra kvadratmeter stora butiken och gillade både butiken, kläderna och personalen. Företaget har för närvarande två butiker i Chongqing och fler blir det nog. I hela Kina har H&;M 119 butiker.
Visste du för resten att H&M som startade 1947 i Västerås i dag har 141 butiker i Sverige, men 389 i Tyskland, och totalt 2 700 butiker i 48 länder! 98 000 anställda! Den senaste butiken öppnade i Mexiko 1 november. Våren 2013 öppnas en butik i Chile.
På tal om H&M och H&M Group där även COS, Monki, Cheap Monday, och Weekday ingår så handlar onsdagens Kalla Fakta åter om H&M. Tidigare i höstas sände programmet från Kambodja och Bangladesh och påtalade de usla förhållanden som arbetarna på klädfabrikerna där lever under medan de syr kläder åt H&M. Nu granskas ägarfamiljens Stefan Persson. H&M har å sin sida redan anmält Kalla Fakta till Granskningsnämnden för att grovt ha kränkt Stefan Persson. Missa alltså inte TV4 onsdag 21.30.


Inga kommentarer: