onsdag 26 augusti 2015

Ull och raggmunk i Kolmården

 Bild: Jörgen Auer
Har varit på resande fot i dag. En rundtur i Östergötland. Första stopp i Sandviken, Kolmården varifrån man har den här utsikten över Bråvikens inre del. Till vänster ses Djurö kvarn och mitt i bild vaga konturer av Norrköping. Bland annat värmeverket.
 Bild: Jörgen Auer
I Sandviken finns hantverksbyn. Där Maritja Bergner säljer sina alster i Ullbutiken. Mest är det tovat i form av tomtar, troll, tavlor, underlägg, men här finns också annat. Mycket underfundigt och inspirerande. Som fina handväskor av kaffepaket! Dessutom säljer hon jättegod glass! Den som vill veta mer kan titta på ullbutiken.hemsida24.se
 Bild: Jörgen Auer
Från hantverksbyn reste vi ett stycke tillbaka. Inte i tiden, men längs den vackra utflyktsvägen utmed Bråviken och svängde sedan upp Sjöviksvägen upp mot Krokek där vi svängde vänster in på Torsvägen, förbi/genom Kolmårdsanstalten och svängde vänster igen på gamla riksvägen och stannade i Oscarshällsbacken för att äta lunch på Oscarshäll Restaurang & catering.
 Bild: Jörgen Auer
Vad fick vi? Underbar utsikt. Kanske rentav Östergötlands bästa restaurangutsikt, dessutom mycket god raggmunk respektive bergtungafilé.
 Bild: Jörgen Auer
Efter lunchen åkte vi norrut till Strömsfors, tog på nytt vägen genom Krokek och for till Kolmårdens djurpark. Eller rättare sagt förbi denna och fortsatte mot Kvarsebo, men svängde ner till färjeläget vid Säter. Solen sken. Det blåste skönt.
 Bild: Jörgen Auer
Freja och himlen bildade nästan svenska flaggan hann jag konstatera på de sex minuter överfarten tog. På andra sidan körde vi till Östra Husby för att nyttja apoteket.
Bild: Jörgen Auer
På vägen in mot Norrköping ville jag till Djurö kvarn som vi ju hade skådat från andra sidan. Jag har inte varit vid kvarnen sedan tioårsåldern och minns inte hur den ser ut. Nu vet jag, även om man inte får åka runt den enorma anläggningen som numera fungerar som spannmålslager. Norra Europas största spannmålshamn finns här och det är Svenska Lantmännen som äger anläggningen.
På Djurön finns också ett naturreservat sedan 1999. Läs gärna mer om Djurön på wikipedia.

Inga kommentarer: