tisdag 20 augusti 2019

Så mycket skog

Bild: Jörgen Auer
Så mycket skog det finns! Ibland tänker man inte alls på detta faktum, men andra gånger måste man bara konstatera just hur otroligt mycket skog det finns. Som på båtturen på Drögen i dag. Vi åkte norrut och blickade efter en stund bakåt, dvs söderöver, och sa just: så mycket skog det finns.
Enligt Riksskogstaxeringen är den totala landarealen i Sverige hela 40, 8 miljoner hektar, varav skogsmarken upptar 28 miljoner hektar, vilket betyder 69 procent av den totala landarealen. Och i södra Östergötland finns stora skogsmarker i Kinda och Ydre kommuner. Liksom i södra delen av Linköpings kommun. Kolmården i norr är ingen dålig trädsamlare heller.

 Bild: Jörgen Auer
Drögen ligger i både Linköping och Kinda och vid vårt besök i dag stod ett ensamt litet träd på en sten på Linköpingssidan. Var det en dvärgbjörk?

 Bild: Jörgen Auer
Nej, det var ju för tusan en häger som försökte gömma sig genom att låtsas vara ett träd.
Men det gick vi inte på. Jag busvisslade på den och då ryckte den liksom till och tittade ut mot vår båt. Men stod tappert kvar. 

Bild: Jörgen Auer
Kanske står den där än. Kanske har den en partner att dela livet med. Kanske lever den ensam. Kanske njuter den som jag av alla sköna dagar och kvällar.
Och av skogen, den väldiga skogen som blir svart om natten. Och vaktar vatten.  

Inga kommentarer: