söndag 6 december 2009

Vilken tevesport!

Bild på SVT:s sändning: Jörgen Auer
Vilken tevesport skidskytte är! Söndagen gick som lördagen i skidspåren, och skyttespårens, tecken. Härliga sändningar från Östersund och världscupen, SVT, även om jag ibland skulle önska mer info om exakt vem som är i bild. Det är ju inte alldeles självklart att man följer sändningen hela tiden utan springer fram och tillbaka mellan andra göromål där hemma. Vem i klungan är svensken? På håll ser man ju inte de gula ränderna på den blå dräkten.
Mellan herr- och damstafetten tog jag en promenad i Mantorp. Det var lugnt ute. Behagligt skönt, också. Men på Klockvägen hördes ljud som förde tankarna till bruket i Spångsholm, eller så. Det klämtade av metalliskt ljud när stål slog mot stål och det slog gnistor när stål och järn vreds och bändes. Någon flämtade och pustade. Det visade sig vara Thomas Björk som bytte till vinterdäck på både Volvo och hästtrailer.
- Skönt att du kom så jag får vila lite, sa han.
När jag kom hem startade damstafetten. På den är jag nu. I soffan.
Måste påminna om att Klas Lestander överraskande vann OS-guld i skidskytte 1960 i Squaw Valley i USA. Föga uppskattat på den tiden eftersom skidskytte inte var en sport man brydde sig särskilt om. Man hade ju inte ens hört talas om den och endast ett fåtal, mest militärer, sysslade med sporten. Lestander var som jägare förstås en duktig skytt, på skidor hade som största merit kommit femma på Norrbottens DM. Dessutom hade han svarat för konststycket att på en OS-uttagning skjuta alla fem skotten på fel bana.
Men i OS tog han guld.
Hade det varit i dag, eller nästa år, hade han blivit stor idol. 1960 brydde vi oss knappt.

Inga kommentarer: