onsdag 27 mars 2013

Allt ljus på Johannes

Bild: Jörgen Auer
Den här sympatiske mannen har mycket att styra med i påskhelgen. Han heter Johannes Söderberg och jobbar som tv-producent. I påsk sänder Sveriges Television två gudstjänster från Linköpings domkyrka, en på långfredagen klockan 10 och så en nattmässa på påskafton klockan 23.
Johannes som varit heltidsanställd på SVT sedan 1999 bor i Ekängen vid Roxen med sin familj, fru Helena och tre barn. Han är prästutbildad och utövar sitt kall inte minst vid tv-kollegers begravningar, dop, och bröllop. Själv mötte jag honom vid min svåger Lennart Alms begravning 2005 och vid Lennarts barnbarn Ellas dop i juli 2008.
Dessutom möttes vi i januari 2012 när Östra Tollstad kyrka var med om tv-inspelning där han var producent. Och nu blir det alltså Linköpings domkyrka där tv och Johannes varit många gånger.
- En fantastisk påskkyrka, inte minst tack vare de två Kristusgestalterna. Dels det gamla krucifixet i taket och dels Sörenssens ljusa altartavla. Påsken går ju genom mörker till ljus, säger Johannes Söderberg.
I skärtorsdagens Corren porträtteras han och dessutom kan man se och höra honom på 24Corren från och med långfredagen.
Bild: Jörgen Auer
I taket hänger det gamla mörka krucifixet från 1300-talet medan en nyuppstånden Kristus på altartavlan därunder breder ut armarna i en välkomnande och hoppfull gest.
 

Inga kommentarer: