tisdag 28 maj 2013

Hur lite är ingenting?

Ingenting!
Hur mycket är det? Hur lite?
För det är just ingenting som många svarar när man frågar vad de har gjort i dag eller gör just nu eller sedan man senast sågs. Ja, utom här på FB, förstås, här ni har en massa saker för er hela tiden.
Men ingenting!
Ordet består till sin uppbyggnad av två ord: ingen och ting. Noll sak.
Det är omöjligt att göra ingenting, om man inte är död, vill säga. Den som lever andas, tänker, utför en handling, rör något på sig - om så bara genom ögonrörelser, planerar, kissar och bajsar.
Men ingenting?
Är tillståndet ingenting ljust eller mörkt? Långt eller kort? Nära eller fjärran? Hörs ingenting? Doftar ingenting? Smakar ingenting? Känns ingenting?
Svarar man ja på någon eller flera av de här frågorna så kan man vara säker på en sak: det man kallar ingenting är någonting och borde av det skälet inte längre kallas ingenting.
Å andra sidan: om man bara tar orden bokstavligen och säger att ingenting är svart så kan ju det betyda två saker:
1) Det finns ingenting som är svart (färgen svart finns alltså inte).
2) Ingenting är svart (ingenting existerar och är svart till färgen).
Men om nummer två gäller så betyder det att ingenting finns (det är ju svart) samtidigt som det inte finns (ingenting existerar).
Enligt det här resonemanget är det uppenbart att ingenting både finns och inte. Hur står det då till med ingentings betydligt rikare kusin någonting? Jo, bra. Någonting (en sak eller flera) finns. Någonting lever. Någonting är.
För hur länge? Tja, någonting säger mig att vi ingenting vet om detta.






Inga kommentarer: