måndag 30 mars 2015

Ur farmors brefkortsalbum, Åbo

 Ur det brefkortsalbum som min farmor fick av farfar 24 januari 1915 hämtar jag i dag de här fyra vykorten från Åbo (Turku på finska). Den första visar Aura å och slottet (Auran joki ja linna).
 Vykorten är nödvändigtvis inte fotograferade före 1915, men själva albumet fick min östgötska farmor, född 1899, då av sin blivande make, finlandsfödde Niilo Nieminen som bytte namn till Nils Auer och blev svensk medborgare 1920. Dock tror jag att samtliga av de här fyra korten är från tiotalet, eller ännu äldre, som Auragatan här.
 Det här kortet skulle mycket väl kunna vara ännu äldre, eftersom det visar gamla Åbo (Vanha Turku) och Klosterbacken (Luostarimäki). Men jag tror i alla fall att det är taget på den här sidan sekelskiftet.
Jag har själv aldrig varit i Åbo där min farfar föddes 1896, men i Helsingfors och i Hämeenlinna där min farfar gick i skola. Till Sverige kom han för att jobba i textilbranschen. Han jobbade även fem år i Finland igen (på 20-talet) innan han återvände till Sverige och Göteborg. Och Norrköping. Men han jobbade också i Stockholm, Uddebo och Sölvesborg. På äldre dar kom han och farmor att bo i Norrköping igen och där avled de båda på 70-talet. Kortet här visar Aurajoki, Aura å i Åbo.

Inga kommentarer: