måndag 6 maj 2024

Vad är det där gula?

Bild: Jörgen Auer
Under måndagens motionspromenad upptäckte jag något gult på några enbuskar. Något jag inte sett, eller i alla fall inte tänkt på tidigare. Vad var detta? Och jag till att googla. 

Bild: Jörgen Auer
Jo, hagtornsrost (aldrig hört talas om), vilket jag sedan hittade beskrivning av i en blogg, Olssons universum som i sin tur hänvisade till Sveriges lantbruksuniversitet som berättar: "Enar kan angripas av gelésvampen hagtornsrost Gymnosporangium clavariiforme. Svampen  värdväxlar, vilket betyder att den växer omväxlande på två olika trädslag: en och hagtorn. Angreppet på enen är flerårigt, men svampen syns bara på våren, då det bildas orange fruktkroppar på enarnas grenar. Ovanför angreppet stryps grenen och dör med tiden. Från fruktkropparna sprids sporer som angriper kvistar på hagtorns­buskar. Sporer från dem ger sedan upphov till nya angrepp på enarna".

Bild: Jörgen Auer
Om hagtornsrost mer anses som angripare och förgörare, så är väl häggen motsvarigheten med sina underbara blomställningar och dofter. Den här växten som både är träd och buske anser i varje fall jag vara en riktig livgivare. Den njutningsfull doften sätter fart på livsandarna. Man blir glad. Att bara passera ett blommande häggsnår kan till och med vara just den dagens bästa upplevelse. Bilden togs på Uljebergs säteri, Mantorp.

Bild: Jörgen Auer
Jag tog en liten biltur i förmiddagens regn. Åkte bland annat igenom lilla idyllliska byn Öjebro mellan Mantorp och Skänninge och stannade till för att ta en bild. Vatten och grönska blir nästan alltid bra. Men jag hade förstås helst sett att ett rådjur hade fullbordat bilden. 

Inga kommentarer: