fredag 14 januari 2011

Veckans Cnorren

Här följer veckans Cnorren, publicerad i dagens Corren 14 januari:

Kastat sedan urminnes tider

Handbolls-VM pågår i Östergötland, ja i flera delar än så av det land som heter Sverige. Här har vi kastat boll sedan urminnes tider. Redan vikingarna kastade boll, eller i alla fall dödskallar på varandra. Sverige blev världsmästare i handboll så tidigt som 1954 (det var ju nästan på vikingatiden) och den gången deltog bara sex nationer i huvudturneringen som spelades i Sverige med final i Mässhallen, Göteborg. De svenska bollkastarna var så bra på den tiden att de även vann fyra år senare – med fyra spelare kvar från första guldåret. Sedan dröjde det ända till moderna tider, nej, inte Chaplins film utan 1990 innan Sverige vann på nytt och sedan dess har vi haft ett landslag i världsklass. Har inte alla länder som deltar i ett VM det?Ja, så vann vi även 1999. Och sedan dess har vi bara haft otur som inte har vunnit mer. Eller?
TV-kommentatorer säger ofta underbart och sagolikt eller fantastiskt om sådant som händer på en handbollsplan. I alla fall om det är en svensk som gör det som får dem så lyriska.
Här följer några andra ord man kommer att höra:
Kontring – laget bryter ett motståndaranfall och går till snabb motattack. Kan också vara övre kanten på en kont – gammaldags ryggsäck.
Högernia – en spelare med utgångsposition till höger på planens mitt till skillnad från vänsternian eller mittnian. Kan också vara en golfklubba, eller att man hälsar till höger: Ta nu och högernia på fabror Johan, Johan.
Bollhållare – den spelare som har bollen. Kan också vara den som äger den boll man spelar med.
Knorr – sevärt och oftast effektivt skruvskott från kanten. Kan också stavas med c och skrivas av mig.

Inga kommentarer: