fredag 17 april 2015

Är det april så är det

 Bild: Jörgen Auer
Fredagsfärden gick över Rimforsa. Solen sken emellanåt, men det blåste ganska hårt. Byig vind, skulle jag vilja påstå.
 Bild: Jörgen Auer
Kisa mellanlandade jag i och handlade lite att äta på Hemköp. Sen bar det av Ulrikavägen ut, förbi Hargs gård, Hargsjön, Yxefall, Nedre och Övre Eksjön och genom den böljande Kindanaturen. 
 Bild: Jörgen Auer
I Bäckhult började det plötsligt att hagla. Är det april så är det.
 Bild: Jörgen Auer
Det  var ingen längre skur som tur är. Men kallt blev det. Och blött. Men det var skönt på landet ändå och jag hann med något av det jag ville göra. Inget dagsverke, men ett halvt. Nåja, ett par timmar i alla fall.
Bild: Jörgen Auer
Fredagsfärdens vackraste byggnad utnämner jag den rosa kyrkan i Slaka till. På platsen, så där en sex kilometer från Linköpings centrum, har det funnits en kyrka redan i slutet av 1100-talet. En kyrka som byggdes till och på i om gångar innan den 1781 fick det långhus den har i dag. Kyrkan är uppförd med slätputsade fasader i rosa av gråsten och kalksten. Slaka kyrka invigdes 3 augusti 1783 med prinsessan Sophia Albertina närvarande varför den fick hennes namn.  Altartavlan är målad av flitigt anlitade kyrkomålaren Pehr Hörberg (1746-1816). Han har målat 87 altartavlor, varav 57 i Östergötland. 

Inga kommentarer: