fredag 31 december 2010

Auers årskrönika

Ur Corren 31 december 1910
Så här på årets sista dag gäller det att sammanfatta. Kort. Då passar det kanske bra att berätta att min serie "För 100 år sen" nu har gjort sitt. Det blir inget om 1911 nästa år. Däremot kommer jag att fortsätta vara nostalgisk, men nöjer mig under kommande år med att gå 50 år tillbaka. Till 1961 således.
Bild: Jörgen Auer
1 januari: Men först tar vi adjö av 2010 och börjar med en bild från 1 januari. Tagen mitt på dagen på en promenad runt Veta kyrka ner till Mantorptravet. Solen orkar inte bryta igenom, och den ska ju ändå snart börja nedfärden.
Bild: Jörgen Auer
5 februari: Fotbollens flagga, grön med vitt kors, vajar numera året om. Bilden är från konstgräset i Mantorp.
Bild: Jörgen Auer
22 mars: Bild från den lilla söta kanalen i Åtvidaberg - änderna anar som vi att våren snart är här och njuter i solskenet.
Bild: Jörgen Auer
13 april: När blåsipporna, och vitsipporna också förstås, slår ut vet man att våren är i antågande och man blir så himla glad när man ser dem. Glad och tacksam.
Bild: Jörgen Auer
11 maj: Våren är här. Man får allt mer att titta på i naturen. Och någon tittar tillbaka. Det är en tidig fjäril - Påfågelsöga. Visst är den vacker?
Bild: Jörgen Auer
29 juni: Midsommaren har passerat. Ängen har stått i blom i ett par veckor redan och det är bara så mycket sommar man kan tänka sig.
Bild: Jörgen Auer
3 juli: Det är marknad i Heda. Östergötlands bästa marknad? Det är varmt, klibbigt. Massor av folk. En man kommer gående med en ståfela. Vart ska han? Jag följer efter och får höra musik i sommarhettan när Norrköpingsgruppen Sega gubbar spelar.
Bild: Jörgen Auer
1 augusti: Sommaren har kommit av sig - regnet vräker ned i Mantorp. Men allt har en skönhet, det beror bara på hur man tittar. Och regn behövs ju.
Bild: Jörgen Auer
16 september: Har ärende i Söderköping. Stannar. Beundrar de små gränderna, de gamla byggnaderna och ser orosmolnen hopa sig över Rådhuset. Men solen finns där också. Vem vinner?
Bild: Jörgen Auer
17 oktober: Flanerar omkring i Linköping med kameran. Hittar inget. Men kisar upp mot Sankt Larskyrkan och får se Domkyrkotornet där bakom och en himmel som överrumplar med sina färger och ett gyllene svärd som hugger genom skönheten. Vem håller i det?Bild: Jörgen Auer
26 november: Snö har redan kommit i ansenliga mängder. Ska det bli en tuff vinter till? Man bävar.
Bild: Jörgen Auer
24 december: Om någon dag på året är förväntansfylld och tålamodsprövande så är det väl julafton. Men även den har ett slut liksom året.
Ursprungsbild: Pia Molin - Bild på tidning: Jörgen Auer
15 juni: Personligen så fanns det flera höjdpunkter under året: barnbarnsdop, födelsedagar, bröllop, fantastiskt roliga jobb, som det här ovan med hästen Kaktus från Rappestad och mig själv som Birger Jarl, och naturligtvis sommarens husbilsresa under sommaren tillsammans med Clara Herner.
Bild: Jörgen Auer
22 juli: Och det är med en bild på solnedgång vid Borghamn och Vättern från denna resa med Correns husbil som Auerbloggen säger adjö till 2010. Väl mött nästa år igen då vi alltså kastar oss över såväl 2011 som 1961 med glatt humör. Gott Nytt År.

Ett fint slut på året?

Bild: Jörgen Auer
Årets sista dag och en av årets sista bilder. I hjärtat av Östergötland har 31 december så här långt varit en fin dag.
Bild: Jörgen Auer
Men det ryktas om oväder till kvällen - eller oväder och oväder, mer snö i alla fall. Och det hjälper liksom ingenting till att sura för det. Det blir som det blir. 2011 kan börja med snöskottning. Suck.

Här är årets sista Cnorren

Fredagens Corren innehåller även årets sista Cnorren. Den finns nu även här på bloggen:

Tack 2010 - och välkommen 2011!


Gamla året är snart slut, det är dags att ropa in det nya. Tack 2010, länge leve 2011, åtminstone ett år. Som brukligt är vid sådana här tillfällen kommer här en subjektiv summering av det gångna. Så mycket gånget har det dock inte blivit, inte tävlingsmässigt i alla fall. Faktum är att jag inte kan påminna mig en enda gångtävling under året. Har VM varit? DM? Säg mig namnet på en som går i Östergötland.
Där ser du, du kan inte.
I övrigt minns jag, och de namn som dyker upp i mitt huvud har ingen inbördes rangordning, de bara är: Andreas Thomsson, Marcus Hellner, Kristian Bergström, Christer Kustvik, Charlotte Kalla, Zlatan, Emma Green, och så han som triggar henne: Tregaro. Vad fanns det mer? Jo, Therese Alshammar, Özcan Melkemichel, Daniel Rickardsson, Charlotte Rohlin, Caroline Seger, Anders Södergren, Johan Olsson, Anna Haag, Kenty, och Nora Holstad Berge. Jaja, hon är norska, Nora. Men hon får vara med i denna svenska lista i alla fall liksom kompisen Ingrid Schjelderup. Norskor är det bästa jag vet.
Sen minns jag inget mer. Jo, guld och silver och brons, tror jag. En och annan fjärdeplats. Och SM-medaljer så många att det stänkte. Då måste det ha varit Lass. I en annan del av Linköping finns Lass - ett annat Lass. Där spelar man schack. År efter år. Överhuvudtaget är det många idrottare och idrotter som håller på för jämnan. De får aldrig ro, och det får inte supportrarna heller. Men det finns supportrar som när deras lag slutar för säsongen står villrådiga med sina fanor, pukor och trumpeter och inte riktigt vet vad de ska göra.
Då har jag en lösning. Det stundar ju nyårsafton. Så ut och blås, trumpeta, trumma, och vifta med era fanor för det gamla året och vifta in det nya.
Välkommen 2011.

För 100 år sen

Ur Corren 31 december 1910
Jodå, Axel Ringvall kom på benen och levde till 21 december 1927, då han avled 47 år gammal. Han var skådespelare och medverkade på både teater och film. Bland de många filmer han deltog i kan Andersson, Pettersson, och Lundström nämnas. Den hade premiär1 september 1923 på Olympia i Gävle. I den gjorde Inga Tidblad en av sina första filmroller.
Ur Corren 31 december 1910
Notisen talar för sig själv och man kan väl ana hur det sen såg ut på nyårsafton. Ungefär som i dag, kanske.

torsdag 30 december 2010

Caught in Action

Bild: Jörgen Auer
I dag har jag fångat den här hästen i aktion. Den gör så här när den vill ha nåt att äta - morötter till exempel. Men det skulle kunna vara så att den vill dansa. Varför ska jag förklara i ett annat inlägg så småningom. Hur som helst så heter den Caught in Action, men kallas för tyskan.

Jobb till måndagstidningen

Bild: Jörgen Auer
Här på Team Sportia i Tornby har vi varit i dag för ett jobb som ska gå i måndags-Corren 3 januari.
Bild: Jörgen Auer
Jobbet handlar om försäljningen av längdskidor och även Fredrik Kliman på 24Corren var på plats och filmade.
Bild: Jörgen Auer
Vintern och snön - och förra vinterns snömängder - har gjort att skidåkningen fått en renässans. Team Sportia hade slut på lagret i morse, men fick in 100 par till under dagen.
Bild: Jörgen Auer
Butiksägaren Fredrik Langueville och de andra på företaget fick fullt upp med en gång. Kunder dök upp och avlöste varandra som i en stafett, ungefär.
Bild: Jörgen Auer
Bland kunderna fanns Mikael Johansson, Gustav och Sofia Eriksson, samt Ann Björklund. Och Fredrik Langueville hoppas förstås att vintern håller i sig länge än. Försäljningen går som aldrig förr och han måste snart beställa fler skidor.
- Jag är optimist och tror på flera såna här vintrar framöver, säger Fredrik.

För 100 år sen

Ur Corren 30 december 1910
Där ser man, monsieur Thiébaud var född i Stockholm, en mager och spenslig man.
Han började skolan i Franska skolan i Stockholm, men kom att utbilda sig i Frankrike. Där blev han 1882 anställd på konseljpresidentens kansli och blev sedan tillförordnad generalkonsul i New York. Senare blev han ambassadsekreterare i Washington, utnämndes till envoyé i Buenos Aires 1906 och kom alltså till Stockholm 1910 och blev kvar där till 1918 då han gick i pension.

onsdag 29 december 2010

På besök i Sibbenhorva

Bild: Jörgen Auer
Ja, det stämmer. De mystiska halva bilderna i några inlägg på den här bloggen de senaste dagarna får nu sin förklaring. För visst handlar de om Tomas Samuelsson, den östgötska bonden som sökte en fru i TV4 - ett program som avslutade sista avsnittet alldeles nyss.
Bild: Jörgen Auer
Det var i Sibbenhorva, visst, vi träffade honom sist, fotograf Åke och jag.
Bild: Jörgen Auer
Rumpan på en ko... jo den kvigan stod i Tomas ladugård.
Bild: Jörgen Auer
Och så här såg hans gård ut från andra sidan ladugården när vi var ute en stund denna smällkalla och vackra dag på Sibbenhorva. Tack för kaffet, Tomas, det var gott. Och lycka till med kärleken. I Corren kommer ett stort reportage om Tomas i morgon.

Rumpan på en ko...

Bild: Jörgen Auer
Rumpan på en ko, eller kviga, ska det va nåt att fotografera? Tja, det verkar så. Men varför? Svaret får du i denna blogg om någon timme. Och i Corren i morgon.

Omtyckt plats i Slaka

Bild: Jörgen Auer
Det här är isbanan i Slaka, omtyckt motions- och fritidsplats i området. Slaka motionsförening ser till så att banan spolas och skrapas.

Corren på Kottorp

Bild: Jörgen Auer
Det här är Sören Granath, lantbrukare i Kottorp, Vreta Kloster. Han är med i Corren i morgon och pratar om viltutfodring.

För 100 år sen

Ur Corren 29 december 1910
Den här hundraåriga historien får mig att tänka på en gammal visa av Ruben Nilsson - Åkare Lundgrens begravning från 1947, och kanske ännu mer om Stanley Holmers Balladen om begravningsfirman bröderna Byströms. Men det började i Brunneby - utan brännvin.

tisdag 28 december 2010

Vilket ställe!

Bild: Jörgen Auer
Busfabriken - vilket ställe för barn! Fantastiskt. Och så mycket det finns att hitta på. Man får klättra och åka, krypa och åla.
Bild: Jörgen Auer
Och första gången man åker är det spännande värre - och roligt förstås. Och en stackars morfar har svårt att hålla kameran stilla.

Kommer i onsdagens Corren

Dålig bild tagen av: Okänd
Den här bilden ger inte rättvisa åt Hanna Andersson på Gina Tricot. Men man ser i alla fall att det är hon. Hanna är med i Corren i morgon.

Kommer på torsdag

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden har någonting att göra med något som kommer i Corren på torsdag. Vad kan det vara?

Kul på besiktningen

Bild: Jörgen Auer
Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Att lämna in bilen till Bilprovningen i Herstadberg, Norrköping, är riktigt trevligt. Även tidigt på morgonen. Man blir hälsad välkommen, det är rent och snyggt, kaffet helt okej. Tack, Peter K som var min besiktningsman i morse.
Bild: Jörgen Auer
Min erfarenhet säger mig att Bilprovningen genomgått en avsevärd förändring sedan jag tog körkort. Då, på 70-talet, kunde det hända att man möttes av en sur gubbe (även en ung sådan) som var allt annat än trevlig. Sedan dess har personalen gått på charmkurs (och blivit utbytt).

För 100 år sen

Ur Corren 28 december 1910
Vem hade gjort alarmsignalen obrukbar? Röfvaren eller passageraren?

måndag 27 december 2010

Inom kort i Corren

Bild: Jörgen Auer
Den här personen har Correns fotograf Åke Karlsson och jag varit och träffat i dag. Vem det är har jag ingen lust att berätta än. Men mössan kan ju ge en liten ledtråd, kanske. inom kort kommer personen i Corren, samt på annat håll.

Måndagsbilder

Bild: Jörgen Auer
Som hämtat ur en saga låg Dänskebo gård och vilade sött i måndagens vinterlandskap
Bild: Jörgen Auer
medan en skara jägare i närheten samlade sig för dagens första? och enda? skott
Bild: Jörgen Auer
I Linköping är det vitt (nåja) både nertill och upptill.

Jag får inte nog

Bild: Jörgen Auer
Vilka vinterdagar det kan vara nu! Alldeles bedårande. Snön, husen, himlen, träden, allt. Kommer sen lite stråk av dimma och blandar sig i leken blir det nästan för bra och man vill bara ha mer och mer. I alla fall jag. Jag får inte nog.

För 100 år sen

Ur Corren 27 december 1910
I Houndsditch blev 16 december 1910 tre brittiska poliser mördade av lettiska anarkister (även en av letterna dog) efter ett misslyckat rån. Morden ledde till en stormning på Sydney Street i januari 1911 med ytterligare dödsfall (två anarkister brann inne).

söndag 26 december 2010

Maria i måndags-Corren

Bild: Jörgen Auer
I morgondagens Corren kan man läsa om Maria Bjurström, Mjölbytjej, som spelar boccia och gör det väldigt bra.

Blom såg långt efter Oskar

Bild: Jörgen Auer
Derbys Oskar Hagström får ett eget inlägg för dagens insats i bandymatchen Derby-Tjust. Så här såg han ut när han kom glidande och pustande längs sargen efter att ha gjort sitt tredje mål i matchen som slutade 8-3 till Linköpingslaget Derby. Oskar är bror till Erik och vet var målet är beläget. Tjustmålvakten Johan Blom i bakgrunden var inte så glad efter att ha blivit överlistad tre gånger av Oskar. Det är därför han tittar så långt efter honom.

Klar seger för Derby

Bild: Jörgen Auer
Annandagen hör bandyn till har jag skrivit tidigare. På Stångebro tog BK Derby emot Tjust

Bild: Jörgen Auer
bandy i division 1 och medan Domkyrkan vakade över Linköping och vinden som vanligt slank in på Stångebro vann hemmalaget med 8-3.
Bild: Jörgen Auer
Derby imponerade med starkt försvarsspel och piggt anfallsspel. Närmast kameran här är Daniel Söderberg och 23 Johan Krosse. Utmärkt målvakt var Per Möller.
Bild: Jörgen Auer
Men gästerna var bra och det var jämnt till paus (3-2), men efter den tog hemmalaget över mer och slapp också motvinden. 77 är Henrik Håkansson. Den rödklädde? Tja, säg det: Sebastian Nilsson, kanske. Eller Ronnie Polgar?
Bild: Jörgen Auer
Det här är åter Daniel Söderberg, Och så en hel drös motståndare som gläds åt kvitteringsmålet 2-2. Bild: Jörgen Auer
Det här är Derbys Nklas Sörling och Tjusts Henrik Ihlhammar. Den senare blev utvisad för resten av matchen strax före halvtid.
Bild: Jörgen Auer
Och det här är Derbys unge Markus Carlsson som startar ett anfall ute på högerkanten och som har med sig Henrik Håkansson längre in i banan samt Erik Hagström strax bakom.
Bild: Jörgen Auer
Erik Hagström, ja, en av de tongivande i segrarlaget.
Bild: Jörgen Auer
Henrik Håkansson och Simon Tallnäs hjälpte kollegan Robin Spångberg av planen sedan den senare slagit huvudet i isen efter att hjälmen åkt av. Med befarad hjärnskakning fick Spångberg ligga infiltad vid sidan av planen i väntan på ambulans.