fredag 28 februari 2014

Mjölby i ett annat perspektiv

Bild: Jörgen Auer
Så kul det är med lite rymd. Vidga vyerna. Lite höjd ger ett annat perspektiv. Som här från det rosa huset på Magasinsgatan i Mjölby. Och då var jag ändå inte högst upp. Det saknades nycklar till översta våningen, nämligen. Jag var där för ett reportage som kommer nästa vecka. Tornet och taket mitt i bild är förstås gamla stadshuset. Jag hoppas få komma tillbaka och komma upp en våning till i Kvarnens rosa hus. Vad ser jag då? 

En dag med Ferrari och annat

Bild:Jörgen Auer
Om jag skulle berätta lite om min dag? Ja-a, jag kan väl börja med att säga att den var ganska varierad. Och med en Ferrari inblandad. Ja, fler faktiskt. Och det blev mer italienskt. Och parkeringsfunderingar. Husesyn och källarmörkt. Tågräls. Karusell. Hästar. Men för tillfället hinner jag inte berätta mer utan ger bara denna lilla info. Kanske kommer det mer senare.

torsdag 27 februari 2014

Läs om Patrik Griph i Corren

Bild: Jörgen Auer
Hm. Det här ser inte så lovande ut för Patrik Griph. Debutant som han är i Vasaloppet på söndag.
Bild: Jörgen Auer 
Men lugn. Det här var ju bara genrepet som ägde rum häromdan i Linköping där Peter Jigerström fotade Patrik inför det 90:e Vasaloppet. De båda kanske träffas igen på söndag för resten eftersom Peter ska åka upp för att tillsammans med reportern Marcus Nyenger bevaka loppet för Correns räkning.  Själv bevakade jag genrepet bakom Cloetta center och njöt som de andra två av solen där intill Stångån och med delar av Tekniska Verken som bakgrund. 
I morgon kan man läsa om Patrik i Corren.

onsdag 26 februari 2014

Byggbilder från Linköpings city

 Bild: Jörgen Auer
Gick en lunchpromenad i Linköping i dag. Stannade till vid Lundbergs två byggen mitt i stan för att se hur långt det framskridit. Man anar att det nog kommer att se fint ut på Farbror Mellins torg.
  Bild: Jörgen Auer
Hyresgästerna har redan flyttat in i kv Bokbindaren. I alla fall Handelsbanken som tar hand om gatuplanet och de två översta våningarna. Fler hyresgäster är på väg in.
  Bild: Jörgen Auer
Men nog är det bra trångt mellan Handelsbanken och Näringslivets hus? Tre meter? 
  Bild: Jörgen Auer
Sett från Ågatan strax utanför P-huset och Åhlénhusets nybyggnation till vänster. Här kommer Åhléns nya huvudentré att ligga och man ska kunna gå rakt igenom huset från Ågatan till Storgatan. 
  Bild: Jörgen Auer
Ännu längre ifrån på Ågatan. Den förra bilden togs framför den röda skylten mitt i gatan utanför Stadsmissionens café.
  Bild: Jörgen Auer
Och för att ta den här bilden gick jag in på en gård vid Kungsgatan. Fram växer sakta men säkert ett, som Lundbergs Fastigheter själva skriver: ett moderniserat och förädlat kvarter. Hela bygget ska vara klart sommaren 2015 - men Farbror Mellins torg är nog färdigt under hösten 2014 och det bygget startar i mitten av mars.

För 25 år sen - liten söndagsblandning

 Ur Corren 25 februari 1989
1989 inföll 26 februari på en söndag, Corren kom inte ut men de här tre annonserna
 Ur Corren 25 februari 1989
 visar i alla fall något av vad man kunde hitta på. Eller titta på. Hockey i Tranås, till exempel
Ur Corren 25 februari 1989
eller antikt och roligt i Mjölby. Om man nu inte begav sig till Ödeshög och var med och byggde modellteater tillsammans med Unga Örnar.

tisdag 25 februari 2014

Dagens Linköpingsbild - en doft av vår

Bild: Jörgen Auer


För 25 år sen - Palace hotell

Ur Corren 25 februari 1989
1858 byggdes fastigheten på övre bilden av byggherren Jonas Jonsson, Hotell Lindeberg låg här i det som så småningom kom att bli Palace Hotell. Jonsson hade några år tidigare (1851-1852) låtit uppföra Stora Hotellet vid Stora torget. Han lät också bygga Stadshuset, ursprungligen läroverk, samt Ljungstedtska skolan i hörnet S:t Larsgatan-Kungsgatan. I den fastighet där Palace hotell kom att ligga i hörnet Platensgatan-Kungsgatan (övre bilden) fanns i många år också Andra arméfördelningens stab. 
Under åren har där även varit Postkontor, samt har Linköpings Café också varit hyresgäst liksom Tigerstads kontorsartiklar. 
1976 tyckte dock tomtägaren BPA att det skulle bli för dyrt att restaurera byggnaden varför den revs och ersattes 1983 av den nuvarande fastigheten.  

måndag 24 februari 2014

Det blir väl inte regn?

Bild: Jörgen Auer
Det blir nog en fin dag i morgon också. Jag har för mig att det brukar bli bra dan därpå när molnen ser ut så här som de gjorde över Mjölby strax efter halv sex. Om det regnar i morgon har jag fel.

Med solen kommer längtan

Bild: Jörgen Auer
Så fort som solen kommer fram börjar man (jag) längta efter en annan tid.  Vad är det för drog i solens strålar som får mig sån? Och nej, bilden är inte tagen i dag, utan förra året. 
Men det är till miljöer som på bilden här min längtan står. 
Säg när släppper vinterns tyngder, säg när är det vår?
 
 

För 25 år sen - med länsman

Ur Corren 24 februari 1989
Uppskattat inslag på Räddningstjänstens isövningar (utan is) på Stångån.

söndag 23 februari 2014

Kalla bästa minnet från OS i soffan

 Bild från TV3
OS i Sotji är slut. Vad tar man med sig från alla timmar i teve-soffan? Ja, jag bär i alla fall främst med mig Charlotte Kallas makalösa sistasträcka i stafetten och hennes fighting face och beslutsamhet. Jag blir lika rörd var gång jag ser hennes slutspurt och hela svenska lagets glädje över guldet.
 Bild från TV3
Naturligtvis minns jag herrarnas stafettguld också. Men jag kommer inte att komma ihåg alla 15 medaljer Sverige tog. Det är ju bara att tänka tillbaka på ett annat OS så inser man hur mycket som snabbt försvinner ur minnet. Däremot tror jag att jag kommer att minnas hur vackert det har sett ut där uppe i den ryska skidterrängen i Kaukasus (eller om Kaukasus bara är det som syns bakom?).
Bild från TV3
Och så den ryska segertrion på herrarnas femmil, segraren Legkov omgiven av tvåan Vylegzhanin och trean Chernouzov (kanske minns jag en av dem, Legkov) och så förstås deras färggranna fingervantar som får bli slutvinjett för spelen. Visserligen tillhör vantarna de officiella OS-kläderna, men jag vill gärna se dem som symbol och framtidsvinjett för Rysslands folk och dess rättigheter på alla plan.
Jag kommer också att minnas OS i Sotji för att Pussy Riot var där och fick pisk av polis.
   
  

För 25 år sen - polisens bilar

Ur Corren 23 februari 1989
Så här bestämdes det att svenska polisbilar skulle se ut 1989. Det hade börjat med svartvita bilar från 1958 - en era som varade i 26 år. För 1984 blev bilarna vitmålade med blågula ränder, en färgsättning som inte blev så lyckad varför Rikspolisstyrelsen bestämde om blåvitt i stället. Från 2005 blev det nya bilar igen, vita med gula och blå fält i självlysande och reflekterande material, en omdaning som fick sex år på sig att genomföras fullt ut i hela riket.
   

lördag 22 februari 2014

En lördagstur i solsken

 Bild: Jörgen Auer
När solen skiner tycker man nästan att allt man ser är kul att fotografera. Till och med den här vardagliga utsikten vid Mantorps station.
 Bild: Jörgen Auer
 Och oj, en väg i solsken! Har man sett. Och lite snö i skogens skugga. Och ensilage! Vilken bild!
 Bild: Jörgen Auer
Naturligtvis kommer det en häst och ryttare. Det gör det ju alltid i närheten av Mantorp och Östra Tollstad. Långt bort i fjärran ses vattentornet i Mantorp. 
 Bild: Jörgen Auer
Skog är alltid skog och blå himmel alltid vacker.
 Bild: Jörgen Auer
Här lever man på hoppet. I alla fall står det hinder i skogen och ute på fältet vid fälttävlansbanan i Östra Tollstad. Men än är det två månader till första tävling för året - 18 april.
 Bild: Jörgen Auer
Den som inte promenerar springer kanske hellre. Som Nicklas Nordqvist som jag träffade på två
Bild: Jörgen Auer
gånger i dag. Det var i förmiddags strax innan OS och damernas tremil. Den skulle Nicklas hem till Tollstad och titta på, sa han. Men först tillryggalade han 12 kilometers löpning, precis som han gör varje lördag och söndag.

För 25 år sen - med Eva-Lena

Ur Corren 22 februari 1989
För 25 år sen hade inte Eva-Lena Frick (Karlsson då) ännu börjat som vd för Vätternrundan. Då extraknäckte den före detta skidåkaren (med två VM och ett OS bakom sig) som expertkommentator i tv och var med som sådan på skid-VM i Lahtis. Peter Johansson skrev texten ovan (och de rader som inte syns).
2003 blev hon vd för Vätternrundan och var med och utvecklade det arrangemanget till den stora apparat det är i dag med en hel vecka med cykellopp av olika karaktär i Motala: Tjejvättern, Minivättern, Halvvättern, Vättern GP. Vätternrundan omsätter närmare 40 miljoner kronor och lockar förutom alla cyklister (själva Vätternrundan lockar omkring 20 000 att anmäla sig varje år) också många tusen åskådare till cykelstaden Motala - Östergötlands sjöstad.

fredag 21 februari 2014

Frida Wallberg gästade Skavlan

Från Svt1 i kväll
Frida Wallberg var en av gästerna i kvällens Skavlan och berättade om sitt liv efter förlusten och knockouten i VM-matchen mot Diana Prazak och sjukhusvistelsen. Av själva knocken minns hon ingenting, vilket hon ju sagt i flera intervjuer, bland annat i Corren. Intressant att höra henne, förstås, och det är bara att ställa in sig i kön (ja, jag står redan där på facebook) som gillar Frida och jag önskar henne all lycka och välgång på vägen tillbaka. Inte minst för hennes sexåriga dotter Nellies skull.
 Intressanta gäster i övrigt hos Skavlan var nya zeeländska sångerskan Lorde och skådespelaren, sångaren och gitarristen Jared Leto hade att säga. Intressant gäst var också Norges finansminister Siv Jensen, Fremskrittspartiet, som inte gillar att hennes parti liknas vid Sverigedemokraterna. Men av vad som sades i programmet kan man väl inte dra annan slutsats.


Kommer i Corren i morgon

 Bild: Jörgen Auer
Nu ska Kvarnenområdet i Mjölby snyggas till. En ny ägare ska se till att grus- och betonghögen försvinner och att plåtsilosarna (två stycken) tas bort.
Bild: Jörgen Auer
Arrbetet är redan i gång, som synes. Till våren blir det antagligen parkeringsplats där grushögen legat. Vem som köpt och vilka tankar ägaren har kan man läsa i Corren i morgon.

För 25 år sen - skid-VM

Ur Corren 21 februari 1989
Minsann var vi inte bra på skidor då också. VM i Lahtis pågick och bland de många fina svenska resultaten fanns den här godbiten på 15 km. Guld: Gunde Svan. Silver: Torgny Mogren. Brons: Lars Håland. På femmilen såg tätduon likadan ut: Svan etta, Mogren tvåa. Dessutom vann det svenska herrlaget stafetten (Christer Majbäck, Gunde Svan, Lars Håland, Torgny Mogren) och Majbäck tog brons på tremilen. På damsidan blev Sverige utan medaljer.

torsdag 20 februari 2014

För 25 år sen - Globen och hockey

 Ur Corren 20 februari 1989
Tänk att det redan har gått 25 år sedan världens största sfäriska byggnad Globen invigdes! Men det har det ju att döma av Allan Halls text från invigningskvällen 19 februari 1989. Globen som genom åren fungerat såväl som nationalarena för ishockey, som konsertarena och som hästhoppningsarena - kort sagt evenemangsarena.
Redan då fanns funderingar i Stockholm om inte Sverige och Stockholm behövde något ännu mer i evenemangsväg. Tankar som slog rot och ledde fram till Tele 2 Arena som invigdes sommaren 2013 och gör  Globenområdet till norra Europas ledande evenemangsområde.
 Ur Corren 20 februari 1989
 Per Svensson, den spelskicklige backen och lagkaptenen i dåtidens Linköpings HC fick välförtjänt mottaga priset som vinnare av ÖC-ligan (Östgöta Correspondentens pris) till den som samlat på sig flest poäng (puckar) från tidningens sportjournalister under säsongen. Tidningens VD Arne Argus var glad prisutdelare och som synes fick ligavinnaren en Kanevadskulptur i pris.
Det kanske också bör sägas att priset delades ut efter säsongens sista match i division 1 västra, en match där LHC fick storstryk av seriesegrande Mora - 3-11.

onsdag 19 februari 2014

För 25 år sen - i Öjebro

Ur Corren 17 februari 1989
Se så spännande det ser ut och det tyckte säkert Correns Sven Fransson också när han för 25 år sen hälsade på vid brobygget i Öjebro mellan Mantorp och Skänninge.
Bygget hade försenats till en början av flera orsaker, men efter jul såg skickliga brobyggare och en ovanligt mild väderlek till att bygget framskred snabbare än beräknat.
Invigningen skedde i slutet av juni 1989. Den bro den ersatte togs i bruk 1936 men revs 1989. Den i sin tur ersatte den vackra gamla och 64 meter långa stenvalvsbro som byggdes 1797. 
Den som vill läsa mer om Öjebro bro och kvarnby kan göra det på byns hembygdsförenings hemsida.  



Grått och trist, men fint ändå

Bild: Jörgen Auer
Mjölby i dag. Lite grått, lite trist. Men fint ändå.

tisdag 18 februari 2014

Sjöstorp i Corren, onsdag

 Bild: Jörgen Auer
Det här är minsann inte vilket spanmålsmagasin som helst. Nej, högst troligen Sveriges enda bowlinghall belägen på andra våningen i ett före detta spannmålsmagasin. På Sjöstorp utanför Ödeshög hittar man det. Jag var där och hälsade på i dag, om vilket man kan läsa i Corren i morgon.
  Bild: Jörgen Auer
Sedan oktober har Henrik Orrenius på Sjöstorp satsat på bowling. Jag har träffat honom tidigare, men då i samband med den fotbollsgolf han också har på gården.
  Bild: Jörgen Auer
Det här är Henriks dotter Ebba. Hon gillar att spela bowling - och hon har ju ganska nära till banorna kan man säga.
  Bild: Jörgen Auer
På tisdagen spelade Ebba tillsammans, eller snarare mot Andrei Toader och syskonen Wictor och Emma Fyrbonde.
 Bild: Jörgen Auer
Emma visade sig på styva linan och hade nog bästa bowlingstilen - och resultatet - i kvartetten.
Själv spelade jag inte alls, men kan lova att jag ska återkomma. Jag har ju aldrig spelat i ett ombyggt spannmålsmagasin förut. Inte i ett oombyggt heller. I alla fall inte bowling. Möjligtvis munspel. Men det ser så mysigt ut och omklädnings-, dusch- och bastumöjligheter finns. Och lättare servering.
Vill du veta mer ska du titta in på Sjöstorps hemsida

Hönsens gård i onsdagens Corren

Bild: Jörgen Auer
De här hönsen är inte med i Corren i morgon. Däremot bor de på en gård i Östergötland som förekommer i tidningen med anledning av skolornas sportlov. Vidare info om vad man kan ha för sig på gården kommer lite senare i dag i den här bloggen. Vad hönsen har för sig vet jag inte riktigt. Försöker närma sig tuppen antar jag, eller försöker undvika honom. Det är precis som hos oss människor, antingen eller.


måndag 17 februari 2014

Björn i tisdagens Ryktbart

Bild: Jörgen Auer
I morgondagens Ryktbart i Corren handlar det om den här mannen: Björn Svensson. Pudeln Sira ville inte bli fotograferad, men var annars ytterst kärvänlig och ville nästan inte ge sig av om man började klappa henne.
- Det var så jag fick henne, sa Björn. 

I gammal bekant Mjölbymiljö

 Bild: Jörgen Auer
Dagens promenad i Mjölby blev något annorlunda. Den blev nämligen bara 300 meter lång längs med Kungsvägen. Ja och uppför ett par trappor. 
Bild: Jörgen Auer
Inne i en lägenhet, bekant för alla som jobbade på Corren för 25-30 år sen var utsikten den här.
Bild: Jörgen Auer
Ute, nere på innergården såg den utsikten ut så här. Du ser väl kyrkan?
Bild: Jörgen Auer
Men varför var jag där - i Kanikehuset? Ja, det ska jag berätta en annan gång.

söndag 16 februari 2014

Lite om skidornas guld och smör

 Se så fina de var på medaljceremonin i dag, de svenska guldtjejerna från gårdagens fantastiska skidstafett: Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla. Tillsammans är de stora. Och Kalla drottninglik. Det ska bli intressant att se om hon är mätt nu eller om hon blandar sig i medaljstriden även på tremilen. Hon förbereder sig i alla fall väl och avstår sprintstafetten.
 Och så här såg det glada och historiska svenska damlaget från Sotjis OS ut tillsammans med Finlands och Tysklands lag som tog silver- respektive bronsmedaljerna. Lite ovanligt var det allt att se en prispall utan norsk representation. Det var nästan så man tyckte att något fattades.
Sveriges herrlag som stafettvann i dag får sina guldmedaljer i morgon. Norge får ingenting. Inga stafettmedaljer i alla fall. På längdskidor, vill säga. I sprint och skidskytte vet man ju däremot inte.
Några minuter i dag ägnade jag åt att läsa norska tidningar. Inte svenska om norska, utan jag tittade i norska tidningar. I Verdens Gang (VG) hade man t ex den här rubriken om vallafiasko. Eller smörefiasko som det heter på norska.
Eldar Rönning berättade om loppet att det var som att åka i lim och att han satt bom fast.
Några timmar senare kunde man läsa att norska vallateamet hittat felet, vilket dock ytterligare en stund senare visade sig inte stämma. Nej, vi vet inte vad som är fel, sa smörechefen Knut Nystad till Adresseavisen. Martin Johnsrud Sundsby på tredje sträckan sa att han kände sig i toppform och att det gick riktigt bra till en början och han tog in mycket på Johan Olsson. Men efter tre kilometer svek skidorna och han stumnade helt.
Sundsby hade dock svårt att vara arg eller besviken på vallateamet:
-Jag vet hur vanvettigt hårt de jobbar. De sover inte om nätterna. De jobbar alla timmar på dygnet för att lösa de problem vi har haft, sa han till adressa.no. 
Norrmännen famlar just nu i blindo. Precis som under lördagens och söndagens stafetter.