lördag 16 november 2024

Ledsamt i Idoljuryn

Bild via TV4
Lördagens sångtävling Idol fick se en ledsen jury när Lukas Söderholm trots en fantastisk duett med Louise Lennartsson åkte ur tävlingen. Lukas har länge varit en av juryns favoriter, men är det verkligen lämpligt att programmets jury visar sina sympatier så öppet? Alla fyra jurymedlemmarna såg helt bedrövade ut efter tittarnas röstning och skakade på huvudena så det såg smått löjligt ut och för programledaren Per Lernström stockade sig orden i halsen och jag tror att han till och med grät när han kramade om Lukas.
Även Ella Ekholm har sjungit färdigt i tävlingen.

fredag 15 november 2024

En nyskodd ryttare

Bild: Jörgen Auer
Den gamle hästuppfödaren Herman Manke stannade på grusvägen, studerade marken och sa: alldeles nyss gick en nyskodd häst den här vägen. Med en ganska tung ryttare, det ser man på det djupa avtrycket. En man. Men just här klev ryttaren av, han var också nyskodd och hade kängor på sig. Jodhpurs. High Mountain.
Hur sjutton kan du se det?
"Inte se. Jag vet. Det var jag som red".

torsdag 14 november 2024

Gå som på rosa moln

Bild: Jörgen Auer
Har mitt liv någonsin varit rosenskimrande? Har jag gått som på rosa moln någon gång?
Nej, men kanske att jag kände så under en blixtförälskelse eller under en tid när familjelivet kändes som bäst. 
Kommer livet framöver att kännas så bra på nytt att jag då kan säga och tala om det som rosenskimrande? Nej.
Däremot kommer jag antagligen flera gånger kunna se och ta en bild med rosafärgade moln.

onsdag 13 november 2024

Anan Anna i Västerlösa

Bild: Jörgen Auer
Kom förbi Västerlösa kyrka i dag och kom att tänka på att jag har anor i byn.

Bild: Jörgen Auer
En kyrka har för övrigt funnits i Västerlösa i tusen år. Den nuvarande byggdes 1795-1796. Tio år senare, 1806 föddes och döptes en flicka i byn, Annika Andersdotter. Hennes mor hette Kajsa Persdotter och fadern sades vara drängen Anders Isaksson från Marås. Det står faktiskt så i kyrkoboken för 1806: fader säges vara Anders Isaksson.

Bild: Jörgen Auer
Det här lilla stenhuset står intill kyrkan och har medeltida anor.
Annika, eller Anna som hon också kallade sig gifte sig med Carl-Magnus Andersson, född i Linköping 1797, och kom att bo i Vreta Kloster, bland annat i Nattväktarhem och Blåsvädret. En av hennes söner är min farmors farfar Axel Wilhelm Carlsson, född i Vreta Kloster 1837 och död 1920 i Kullerstad.
Men Kajsa Persdotter då, Annikas mor. Var kom hon från? Ja, det kan man undra. Det står i husförhörslängderna för Västerlösa att hon ska vara född där 29/1 1784. Men det föds ingen Kajsa eller Karin det året i Västerlösa med en Per (Pär) som far. I alla fall finns det ingen inskriven i födelseboken.
Annika avlider i Vreta Kloster 1871, maken Carl Magnus dör året därpå.
Axel Wilhelms son Axel Werner, född i Nykil 1884 och död 1948 i Frustuna, Södermanland är min farmors far. Hon, Magdalena Carlsson, född 1899 i Norrköping, död där 1972, gifte sig med nysvensken Nils Auer, född i Åbo 1896, död 1973 och fick sonen Erik 1917. Min far. Han avled 1989.

tisdag 12 november 2024

Besök från Borås

Bild: Jörgen Auer
På måndagen blev det både snabb- och gofika när kusin Lennart och Helen kom förbi en stund.
Inte bara det, för vi åkte till Sjögestad motell fyra kilometer bort för att äta sen lunch. Mina gäster som bor i Borås blev mycket nöjda med maten, kotlettrad respektive kålpudding. Boråsarna har varit där förut, inte minst på mitt 75-årskalas och var lika nöjda då.
Mer från måndagen. Nej.

måndag 11 november 2024

Grått, vått och bengaler

Bild: Jörgen Auer

Trist, tristare, november. I alla fall vädermässigt. Söndagen fortsatte i lördagens gråvåta ton och det var inte många kilometer vägbana som var torr mellan Kungsbacka och Mantorp. 

Hemkommen gjorde jag ingenting. Jo, lyssnade på sportradion och blev förbannad över IFK Norrköpings förlust mot Djurgården.

Jävla supportrar som skämmer ut både sig själva och klubben. Stäng av syndarna som kastade in bengaler på planen från all allsvensk fotboll. Gärna fem år. Det ska kännas att vara idiot.

lördag 9 november 2024

På dop i Onsala

Bild: Jörgen Auer
Visst var lördagen gråaste grå. Men som vi närmade oss Jönköping på väg till Kungsbacka så syntes plötsligt en öppning i molnbarriären och vi levde en stund på hoppet om en ljusare framtid.
Men så skedde icke denna dag.

Bild: Jörgen Auer
Naturligtvis önskar vi alla som var i Onsala vackra kyrka denna lördag 9 november en ljus framtid.

Bild: Jörgen Auer
Särskilt önskar vi det för unga familjen Martin och Susanna Thunholm och deras två pojkar Vincent och Emmett som var anledningen till vårt besök. Det var dop för lillkillen Emmett och storebror såg till att fylla dopskålen med vatten. 
Prästen Elisabeth Karlsson höll ett vakande öga på såväl kanna som barn. Inte en droppe förspilldes.
Efter dopet festade vi loss i församlingshemmet hela eftermiddagen. Kvällen tillbringade jag på trevliga Hotell Halland.
God natt.

Maskros och badminton

Bild: Jörgen Auer
Tre bilder av fredagen 8 november 2024. Alla tagna på Uljebergs Säteri. Först en favorit, maskrosen.

Bild: Jörgen Auer
Sedan skuggspelet från en lönn i Uljebergs allé. Mäktigt.

Bild: Jörgen Auer
Sist en alldaglig, lite trist bild som ändå visar ja, vad? Men, nu ser jag ju vad det är: en massa badmintonbollar.





 

fredag 8 november 2024

Lite till från Skorteby

Bild: Jörgen Auer
Häromdagen gjorde jag ett inlägg med bilder från ett pågående solcellsprojekt i Skorteby, några kilometer nordöst om Mantorp. Här kommer ytterligare två. Alldeles intill anläggningen ligger tre gamla ruckel och från det närmaste anas den nya grannen så här.

Bild: Jörgen Auer
Men lite kamerafix kommer man närmare och då ser anläggningen ut så här genom det gamla fönstret.
Jag återkommer när solcellsanläggningen är färdig.

onsdag 6 november 2024

Hur kunde de rösta så?

 

Bild via Svt

Är drygt halva USA:s befolkning dumma i huvudet? Ja, troligen.

Hur kan så många annars rösta på en uppviglare och lögnare av gigantiska mått? Borde inte Donald Trump vara fängslad, förresten? I alla fall dömd att böta för något av allt han åtalats för.  Jo, så kan man tycka. Och hade det varit Sverige så hade han tvingats bort från kandidaturen för länge sedan och då hade det inte funnits någon Trump i presidentvalet. I alla fall inte Donald J Trump.

Men USA är USA och nu vinner han valet och utses i januari till president för andra gången. 

Hur kunde han vinna? Valfusk, gissar jag. Trump och inte minst hans anhang verkar ju kunna allt om valfusk och ingen skulle väl bli förvånad om det kommer fram att republikanerna vann på fusk i såväl Pennsylvania som Georgia.

Nej, tankarna om fusk var mest ironi. Amerikanarna röstade verkligen fram honom och verkar ju inte bekymra sig om hur Donald Trump ljuger om sina motståndare eller hur han uppträder.

Å andra sidan är han en mycket nyckfull person och tänk om han ändrar sig nu och blir snäll och trevlig, men ändå fast och beslutsam, får till fred i Ukraina, får fredspriset och lyckas i sitt uppsåt att göra America Great Again.

Då står hans haters (inklusive jag) där med lång näsa.

tisdag 5 november 2024

Även en liten göl

Bild: Jörgen Auer
Bara en liten göl, men också den har sin plats i naturen och gör nytta för sin omgivning. Därför kör jag sakta förbi Togölen mellan Ulrika och Kisa, så sakta att jag stannar två sekunder och tar en bild.

Bild: Jörgen Auer
Naturen, vad vore jag utan den? Vad vore vi alla?
Ingenting. 

måndag 4 november 2024

Många solceller i Skorteby

Bild: Jörgen Auer
Från E4 kan man se hur solcellsanläggningen i Skorteby utanför Mantorp växer fram. Jag undrade i januari vad som var på gång när jag såg en avverkning i närheten av de husruiner som också ses från E4.

Bild: Jörgen Auer
Solceller var alltså svaret. Häromdagen var jag och besökte ruinerna och passade på att därifrån fota anläggningen som ägs av Skorteby Augmentsgård och uppförs av, tror jag, Teab
Totalentreprenad AB.

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden skulle nästan kunna vara tagen vid krigskyrkogården i Arlington.

Bild: Jörgen Auer
Men det här är inte någon kyrkogård, utan framtiden.

Bild: Jörgen Auer
Och så här såg delar av området ut efter avverkningen i januari.





Hög klass på tv-pucken

Bild via Svt
TV-puckens finaler visade ungdomshockey av hög klass. Västergötland vann en spännande flickfinal mot Södermanland efter avgörande i förlängningen - 4-3.
Förlorarnas tvåmålsskytt, skridskostarka och klubbtekniska Ebba Hesselvall är en stor talang och redan uttagen i F17-landslaget. Och vad ska man säga om segrarnas skyttedrottning, Moa Stridh mer än att hon gjorde tre  mål i finalen? Jo, att hon har fin speluppfattning, god skridskoåkning och ett närmast otroligt bra skott för en 15-åring. Det hårdaste och bästa tjejskott som setts i tv-pucken någonsin. Sådana skott presterar inte många ens i SDHL. Och Västergötlands målvakt, Amanda Wildt Appelgren kan bli hur bra som helst om hon fortsätter som hon börjat. Amanda är född 2011 och får spela tv-pucken två år till.

Bild via Svt
Pojkfinalen rann iväg lite väl mycket målmässigt. Men Småland var närmast otroligt bra och bara fortsatte att ånga på framåt trots stor ledning. 3-0 stod det efter halva matchen och 7-1 blev det mot Västerbotten som inte kom upp i samma fina spel som i semifinalen mot Stockholm Syd. Kanske tog man ut sig i den holmgången.
Inte heller kunde laget stå emot när de småländska anfallen kom rullande i våg efter våg. 
Men nog hann backen Douglas Johnsson visa vad han kan, fantastisk skridskoåkning! 
Smålands målvakt Carl Johnsson storspelade och lagkaptenen Alexander Thunblom var så stolt och glad när han fick lyfta bucklan och intervjuas i tv. Liksom tio andra spelare i laget tillhör han HV71. 
Det här var Smålands sjätte finalseger i tv-pucken, den förra kom 2008.

lördag 2 november 2024

Nej, titta så vackert!

Bild: Jörgen Auer
Alla helgons dag är en sådan där dag då vi överallt på svenska kyrkogårdar kan få höra: nej titta, åh, så vackert!
Och det är det ju. Stämningsfullt också efter mörkrets intåg med alla tända ljus. Själv var jag i Kisa och askgravplatsen för att hälsa på min 2020 avlidna hustru Inger.
Hade hon sett kyrkogården och alla tända ljus är jag säker på att hon hade sagt: nej, titta, åh så vackert!


fredag 1 november 2024

En Norrköpingsprofil är borta

Ur boken Norrköpingsnyanser
Journalistkollegan, författaren och vännen Gunnar Hagberg på NT har lämnat oss efter en kortare tids sjukdom.
Gunnar gick i pension i somras efter över 50 år som NT-medarbetare, men fick tyvärr inte njuta så länge av ledigheten. 
Jag lärde känna Gunnar när han jobbade som sportreporter
på NT och alltid var han snäll och vänlig på pressläktaren eller i pressrummet och sa något underfundigt och roligt.

Ur boken Norrköpingsnyanser
Men stilisten Gunnar var så mycket mer än sportreporter. Han var intresserad av musik, kultur över huvud taget och nytt och gammalt i Norrköping. Han skrev om sin älskade stad i NT liksom i flera böcker, bland annat den här avbildade Norrköpingsnyanser och Hundra år på Parken, Alla tiders: idrott i Norrköping (med Magnus Höjer), Norrköpingsmiljöer: då & nu. Med mera.
En respekterad och omtyckt profil är borta i Norrköping. Gunnar Hagberg avled 26 oktober och blev 66 år. Han sörjs närmast av familjen.
Vila i frid.

Roliga matcher i TV-pucken

Bild via Svt
Efter ett Norrköpingsbesök på onsdagen med god mat på Butlers restaurang och trevliga samtal med gamla kompisarna Sundli och Nille tog jag det lite lugnt hemma på torsdagen.
Mycket tv blev det. 
Jag tittade bland annat på roliga TV-pucken som hunnit fram till kvartsfinaler.
Stockholms Julia Wetter (i rött) avgjorde med sitt 3-2-mål i förlängningen en spännande kvartsfinal mot fjolårssegrande Dalarna (där målvakten Lucy Karlström storspelade.
I semifinalen får Stockholm möta Västergötland som imponerade stort mot Norrbotten och vann med klara 6-0 efter stark skridskoåkning och träffsäkert skytte.
Mer: engelska krimserien om kommissarie Dalgliesh går att titta på, även om soppan kan tyckas lite tunn emellanåt.

tisdag 29 oktober 2024

Så ska det se ut, Sverige

Bild via Svt2
Så där ja. Hela 8-0 till Sverige i returmötet mot Luxemburg efter 4-0-seger i fredagens playoff-match till EM. Nu var det betydligt snabbare och säkrare passningsspel. Och effektivt målskytte.
Sverige ägde boll mest hela tiden och Luxemburg hade inte ett enda avslut på mål. 
I nästa omgång som ska spelas mellan 25 november och 3 december ställs svenskorna mot Serbien. Vinst även där så är Sverige klart för EM.

måndag 28 oktober 2024

Halloween inget för mig

Bild: Jörgen Auer
Det för mig ointressanta firandet av haloween närmar sig, vilket syns på diverse håll. Inte minst i handeln där en mängd figurer och utstyrslar finns till försäljning. En del rent av hemska.
Skönheten på bilden kan ses på Dahlbergs Café i Gamla Linköping.

söndag 27 oktober 2024

Är det bara omgivningen?

Bild: Jörgen Auer
I dimman en tidig morgon i oktober blir till och med en liten tankstation vacker. Eller är det bara omgivningen?

Bästa Idol någonsin?

Bild via TV4
Leo Tekiel sjöng Eric Gadds Bara himlen ser på och gjorde det så bra att han gick vidare i lördagsunderhållningen och tävlingen Idol. Nu återstår tio blivande artister. Enligt de fyra i tävlingsjuryn är årets uppsättning deltagare den bästa i tävlingens historia. Men säger de inte så varje år?

Bild via TV6
Lördagen var också premiärdagen för säsongens alpina världscup som öppnade med damernas storslalom i Sölden, Österrike. Svenska Sara Hector blev bara 27:a!

Bild via TV6
Vann gjorde italienskan Frederica Brignone. På pallplats kom också Alice Robinson, Nya Zeeland och Julia Scheib, Österrike.
Mer från lördagen: Frölunda vann med 4-0 borta mot Skellefteå i SHL. Linköpings HC förlorade hemma mot Örebro med 0-2.

fredag 25 oktober 2024

Bilservice och fotboll

Bild: Jörgen Auer
Strålande tider, eller hur. Hösten har varit varm, är varm och kommer troligen att fortsätta så ett tag till.
Är det bra?
Nej, men skönt.
Skönt är också att ha haft bilen på service. Även om det kostar en hel del. Jag hade min bil på service under fredagen. Hela eftermiddagen gick åt. Till en början satt jag i ett rum snett ovanför Bilbörsens verkstad och kunde titta ner och in i verkstaden. Är det verkligen en verkstad? Där är ju rent och snyggt och stort som lobbyn i ett lyxhotell! Imponerande.

På kvällen såg jag i tv de svenska fotbollsdamerna, rankade femma i världen, spela playoff till EM-kval mot ett av världens resultatmässigt sett sämsta landslag - 16-rankade Luxemburg. Visserligen blev det svensk seger med 4-0, men spelmässigt fanns mer att önska. Det var lite oinspirerat på flera håll. 
Naturligtvis skulle ett formtoppat och inspirerat Sverige kunna göra sju, åtta mål på Luxemburg. Så blir det kanske i returmötet på Gamla Ullevi på tisdag.
Nästa steg på väg mot EM är möte med segraren mellan Bosnien-Herzegovina och Serbien.

Jag hann med Tyst vittne och Beck också innan läggdags.

Linköpingsguide ett par timmar

Bild: Jörgen Auer
Kul och trevlig dag där jag fick vara guide i såväl Gamla som nya Linköping. Detta för en storögd kompis, Hans-Jörgen Sundli som visserligen har bott i Linköping ett par år, men det var för 50 år sedan och han visste inte någonting om utvecklingen av Mjärdevi, Lambohov, Södra Ekkällan, Ullstämma, Harvestad med flera andra ytterområden.
Nu vet han och har sett delar av dem.
Roligt också att vi träffade Ragnar Dahlberg med fru Gun-Britt på deras forna Dahlbergs café i Gamla Linköping där de fikade med Sofia Thunholm, en av två efterträdare. Den andra, Jessica Sjögren syntes inte till och var nog ledig denna sköna höstdag. 
En som inte var ledig var museiteknikern och lokalhistoriska experten Joakim Jocke Johansson som skyndade förbi under vår korta vandring i friluftsmuseet.

torsdag 24 oktober 2024

Kände Anna den andra?

Bild: Jörgen Auer
Kan man räkna årsringar på en människa? Det kanske man kan, men åtminstone i Sverige och övriga Norden och större delen av västvärlden behöver vi inte det. Vi är ju bokförda redan vid födelsen och vet hur gamla vi är. 
Jag kom att tänka på ålder och födelse vid en stunds släktforskning på onsdagen. Jag har släktforskat i många år men nu är det några månader sedan senast. Tills igår.
Namnet Anna Halvardsdotter dök upp i en tidning jag slöbläddrade i och genast vaknade mitt forskningsminne: visst har väl jag en avlägsen ana med samma namn?
Visst är det så. En kontroll bland mina jämtländska anor visade både en och två Anna Halvardsdotter, båda från Alsen och båda döttrar till var sin Halfvard Nilsson.
Det var väldigt vanligt att folk förr i tiden hade samma namn och jag har flera Olof Andersson och Anders Olofsson i släktleden, likaså Nils Månsson och Måns Nilsson.
Men Halfvar var inte lika vanligt namn. Det är nog därför de två och deras döttrar har fastnat i minnet.
Anna Halfvardsdotter nummer ett var född 1682 och avled 1754. Namnen levde 1720-1791.
Kände de varandra?
Kanske. Alsen är inte största socknen i Jämtland och de besökte säkerligen kyrkan på söndagarna.
Ett barnbarn (Brita Nilsdotter),  till den äldre Anna gifte sig 1782 med en son (Abraham Andersson i Håf) till den yngre Anna.
Och hur är jag släkt med dem?
Jo, bland det gifta parets barn återfinns dragonen Nils Abrahamsson Håflander, född 1785, min mormors morfars far, död 1866.
Den som ger sig på att räkna årsringarna på bilden ovan  hamnar nog fel. Jag är 76.

tisdag 22 oktober 2024

Taltrasten sa ingenting

Bild: Jörgen Auer
Dunk! Efter ett abrupt flygstopp och rejäl duns mot ett av mina fönster fick den här fågeln syna gräset en stund. Att det var en trast såg jag vid fotograferingen, men skickade för säkerhets skull en förfrågan om art till gode vännen och ornitologen Claes Nilsson. Taltrast.

Bild: Jörgen Auer
Trots namnet sa taltrasten ingenting, bara låg och samlade kraft till fortsatt liv och leverne bland Uljebergs lönnar, tallar och hästar.
Fem minuter senare reste den på sig och flög sökande iväg.

måndag 21 oktober 2024

Hur vet Israel det?

 Varje dag nu hör vi nyheter om Israels bombningar i Gaza och Libanon. Ibland är det bostadshus som träffas, ibland sjukhus och till och med flyktingläger och skolor. Varje gång förklarar israelerna att anfallet föranleddes av att Hamas- (i Gaza) eller Hizbollah-ledare (i Libanon) uppehöll sig just på platsen.

Hur kan de vara säkra på det? Finns det israeliska spioner på plats i Gaza och Libanon? Personer som står nära respektive toppskikt och har god inblick i ledarnas förflyttningar? Men de spionerna lever väl inte så länge till, kan man misstänka. Antingen blir de upptäckta eller faller själva offer i bombningar. 

Eller är alla de i Israel efterlysta terrorbrottslingarna i Hamas och Hizbollah lätta att följa via sina telefoner? Eller har Israel tidigare lyckats förse dem med spårsändare?

Jag bara undrar. Hur fan går det till?

söndag 20 oktober 2024

Bahnhof stänger dörrarna

Bild: Jörgen Auer
Nu stänger snart Open New Doors Bahnhof i Sya för gott. Söndag 27 oktober är sista dagen för det populära kaféet, restaurangen, bageriet med fokus på ekologiskt och närproducerat.

Bild: Jörgen Auer
Bahnhof har varit igång sedan sommaren 2018 i Sya stationshus. Till våren återuppstår kaféet, men då utanför Skänninge, nära Bjälbo och vägg i vägg med Hermelins gårdsbutik på Fallsbergs gård.

Bild: Jörgen Auer
Vad som kommer att ske med Sya stationshus återstår att se. Ny köpare är ännu inte klar.

lördag 19 oktober 2024

Kort stund på ponnytrav

Bild: Jörgen Auer
Besökte Mantorps Hästsportarena under lördagen för att se en släkting köra ponnytrav. Kul. Och trevligt i härlig höstsol.

Bild: Jörgen Auer
Hur gick det då? Bra, tycker jag och Mantorpskusken Ella Alm Johansson själv. Med russet Joel (nr 5) kom hon femma efter ett väl genomfört lopp. Vann gjorde Miicas Wimla (Frida Larsson) från Axevalla.

Bild: Jörgen Auer
Och så här ser Joel och 16-åriga Ella ut på lite närmare håll. 
Jag såg bara detta lopp, men kan berätta att Wilma Johansson från Jägersro vann tre lopp, Frida Larsson, Axevalla och Linn Hedqvist, Bollnäs två var.
Enda hemmasegern i de elva loppen togs genom 11-åriga Lilly Hansson och Hannigarchimnerie.


Veckans bästa dag

Bild: Jörgen Auer
Att sätta lite färg på tillvaron är inte fel. Så nu gör vi det. I dag. Låt oss göra lördagen till veckans bästa dag.

torsdag 17 oktober 2024

Skön luft vid Svartån

Bild: Jörgen Auer
Efter två dagar i rad i Motala tog jag bilen till Mjölby i dag. Väl där tog jag en promenad via Egeby, Älvkulla, motionsleden längs med Svartån, Prästgårdsliden.

Bild: Jörgen Auer
Skönt? Absolut. Vackert också. Samt härlig luft i skogspartierna vid Svartån.

Bild: Jörgen Auer
Den här mörkt gröna mossan är ju underbar att skåda.

Bild: Jörgen Auer
Utan Svartån vore Mjölby bra mycket tråkigare.

Bild: Jörgen Auer
 På landet mitt i stan. Ja, lite så känns det att gå längs Svartån. I alla fall vid bostadsområdet Prästgårdsliden.

Bild: Jörgen Auer