onsdag 19 november 2008

Ett historiskt magasin och en cykel


Bilder: Jörgen Auer
Visste ni att den här byggnaden, Stångs magasin i Linköping, ägts av mannen som skaffade sig Linköpings första cykel? Jomen, det lär vara sant. I alla fall kan man läsa det på den utmärkta Kinda kanalsiten http://www.hjulsbrovarvet.se/ där Joakim Johansson bjuder på massa intressant material.
Stångs magasin började uppföras 1803 och stod klar två år senare. Då var den en kvarn och den som lät uppföra den var en Olof Åkerréhn som drev ett antal småindustrier landet runt. Han kom till Linköping för att vara med att bygga Kinda kanal. Kvarndriften fortsatte fram till 1864.
1997 skedde en renovering då Linköpings Kommunala Fastigheter övertog byggnaden. I dag ryms en förstklassig restaurang i byggnaden.
Men cykeln då? Jo, den tillhörde Mauritz Hydén, en järn- och grosshandlare i Linköping som också var i Amerika och letade guld. 1854 återvände han till Linköping där han bland annat köpte Stångs magasin 1868. Det var också han som 1871 uppförde sommarvillan Cap Julie vid Stångån. Han ägde även ångfartygen Björkfors N:o 1 och Knyck. Och en cykel.

Inga kommentarer: