torsdag 24 februari 2011

Fredagens Cnorren redan nu

Det här är fredagens Cnorren i Corren.

Från plask till – va?

Att Linköpings Allmänna simsällskap är en mycket gammal idrottsförening vet många. Dess anor sträcker sig ända till 1824 då Linköpings Simsällskap såg dagens ljus och Linköpingsborna fick lära sig simma i Stångån. Att de bara ville? Gick inte avloppen ut i ån? Å andra sidan låg det inga cyklar i den. Föreningen ombildades hur som helst 1891 till Lass som simmar än i dag och det med stor framgång. Hur många gånger har till exempel inte Corren skrivit om lassvis med medaljer på SM och USM och Sum-sim och plask både på lång och kort bana och såväl ute som inne? Nu väntar vi på tvären.

Men vilken är Sveriges äldsta idrottsförening?

Upsala Simsällskap, 1796, sägs vara det, liksom även Gefle IF, 1882. Den senare för att den till skillnad från Uppsalaklubben ännu existerar. Men båda är fel. Äldst torde Livskvadronen vara. Det var visserligen ingen uttalad idrottsförening, utan mer en sällskapsorden. I Nordisk familjeboks sportlexikon från 1949 läser jag om denna sammanslutning. 1737–1741 existerade Livskvadronen i Stockholm, en förening som visserligen sysslade med "alla ädla sinnesövningar", såsom poesi och musik, men också med kroppsövningar som fäktning, dans, ridning, kast, och löpning.

Så mycket poesi är det inte över ishockey och LHC. Men mycket musik. Det vet alla som besökt Cloetta center och försökt prata med kompisen under spelavbrotten. Det är ju näst intill omöjligt och en av mig gjord undersökning i arenan visar att det vanligaste ordet som sägs är – va? Och där ligger den enda likheten med simsporten.

Inga kommentarer: