lördag 8 oktober 2011

För 50 år sen

Vilken kväll det blev för Luxemburgs fotbollslandslag den här dagen för 50 år sedan. Efter att inte ha vunnit en landskamp på tio år slog laget till i den sista VM-kvalmatchen för säsongen, och vann mot självaste Portugal med 4-2! Då var ändå storstjärnan Eusebio med för portugiserna. Adolphe "Ady" Schmit blev stor matchhjälte för luxemburgarna med ett äkta hattrick fram till 3-0 innan just Eusebio reducerade till 3-1. Men Nicky Hoffman gjorde 4-1 innan Portugal genom Yaúca fastställde slutresultatet 4-2. (Schmit var proffs i Frankrike och representerade under karriären Sochaux och Mulhouse).
Om det var det här resultatet som gjorde att Luxemburg skrällde två år senare, i september 1963 mot Holland, i kval till EM 1964. Trots två matcher i Holland lyckades Luxemburg spela oavgjort 1-1 i den första och vann! den andra med 2-1 efter två mål av Camille Dimmer (proffs i Anderlecht 59-60 och R Crossing Club Molenbeek). Luxemburg fick då möta Danmark i kamp om en plats i slutspelet. Det blev 3-3 i första matchen (Ole Madsen tremålsskytt för danskarna) och 2-2 i den andra (Madsen 2 mål). Det fick avgöras med en play off-match som spelades i Amsterdam, där Ole Madsen, vem annars? såg till att Danmark vann med 1-0.
Sen tog Luxemburgs storhetstid? slut. Efter det spelade landet 25 landskamper i rad utan seger, nästa vinst kom inte förrän 1972 mot Turkiet (2-0). Efter det dröjde det ända till 1995 innan nästa seger - Malta 1-0.
I årets EM-kval ligger Luxemburg sist i grupp D, som toppas av Frankrike, 20 poäng, före Bosnien-Hercegovina på 19. De sistnämnda besegrade för övrigt Luxemburg med 5-0 i går.
Luxemburg som har fyra poäng efter tio spelade matcher, seger mot Albanien med 2-1 och 0-0 mot Vitryssland.
Men den där segern mot Portugal för 50 år sen smäller fortfarande högt.

Inga kommentarer: