onsdag 26 oktober 2011

Ur brefkortsalbumet

Ja, så var det dags att ta en titt i farmors gamla vykortsalbum igen, eller brefkortsalbum som man tydligen sa när hon var liten.
Så här fint är det meningen att bilderna ska sitta men många av pappersfästena har gått sönder tyvärr och bilderna ramlar lätt ur. De här fyra är från Norrköping.
Och det här är Kimstad skolhus på ett kort poststämplat 1913.
Det här är skyttepaviljongen i Stafsjö, också ett kort från 1913
Det här från Järnvägsparken i Norrköping är däremot skickat och stämplat 24 juli 1912. Vad som gör det extra intressant är texten på baksidan där farmors bror Werner skriver från Linköping: Dessutom är jag referent till Östgöta Correspondenten. Läs den för i dag får du se.
Det ska jag också göra när jag får tillfälle eftersom det här var en nyhet för mig, visste inte att han skrev för Corren.
Plötsligt dyker en bild från Grangärde upp. En man ror. Antagligen i Bysjön. Grangärde ligger två mil nordväst Ludvika och det är väninnan Elsa som skickar det 1914 till min då 15-åriga farmor.
Så kommer en bild från Oslo. Eller Kristiania som stan hette fram till 1925. Bilden visar utsikten från Victoriaterassen och är skickad 1916.
Vy över Helsingborgs hamn - kortet skickat 1920.
Skickat 1912 är det här kortet över Skeppsholmen i Stockholm.
Samma år skickades den här bilden till farmor visandes södra Blasieholmshamnen.
Kortet över Stureplan är stämplat 1919 och är väldigt vackert, tycker jag. Det är nog hästen och vagnen som gör det - och lugnet.

Inga kommentarer: