lördag 1 oktober 2011

Den förste idolen är död

Bild fotograferad ur Alfaboken
Min förste idol är död. Sven Tumba har avlidit 80 år gammal. Så här såg han ut i 25-årsåldern som hockeyspelare i Djurgårdens IF. På den tiden hette han Sven Johansson, med Olof Gunnar som andra och tredje förnamn. Han växte upp i Tumba och kallades därför just så i Djurgården där han blev svensk mästare åtta gånger.
Bild fotograferad ur Alfaboken
Tumba var inte bara en av Sveriges bästa ishockeyspelare genom tiderna, han var en av de allra största idrottarna, i mina ögon den första stora profilen eftersom jag var för ung för löparen Gunder Hägg och simmaren Arne Borg. Tumba var med och vann tre VM-guld, 1953, 1957, och 1962. Han fick också flyga över Atlanten och provspela för Boston Bruins i NHL 1957, men tyckte den hockeyn var lite för tuff och våldsam.
Här hemma var vi många som såg upp till och hade Tumba som idol. Det var Tumba man lekte att man var när man spelade hockey och råkade dribbla av några motståndare. Det hände ofta att Tumba åkte solo över banan och fintade bort alla motståndarna på isen. Han var målskytt av rang också. På 245 landskamper gjorde han 186 mål. Så många mål har ingen annan svensk landslagsspelare gjort. Han deltog också i fyra OS - 1952, 1956, 1960, och 1964. Han var också med och designade den första "riktiga" hockeyhjälmen, SPAPS-hjälmen 1955 (en sån köpte jag 1958), och två år senare startade han den första hockeyskolan på TV, vilket blev ungdomsturneringen TV-pucken.
Bild fotograferad ur Alfaboken
Men Sven Tumba gjorde mer än så. Han spelade fotboll i Djurgården också och det så bra att han blev svensk mästare 1959 och fick dra på sig landslagströjan mot Norge 1956. Från den här tiden finns en underbar historia med Tumba, som var en erkänt kvicktänkt och rolig person, i en match mot Malmö FF. Skåningarnas hårdföre centerhalv Sven Hjertsson hade varit synnerligen brysk och antagligen också sagt ett och annat till hockeyspelaren. Efter att Tumba gjort ett mål sprang han förbi Hjertsson och sa: kul spel det här, vad sa du att det hette?
Det var också Tumba som drog igång sången Helan går vid prisutdelningen på hockey-VM i Moskva 1957. Sverige vann guld, inte minst efter bra finalspel av kedjan Garvis Määttä, Sven Tumba och Eje Lindström. Vid prisceremonin inträffade fadäsen att arrangörerna hade glömt musiken till den svenska nationalsången varför spelarna tog saken i egna händer och sjöng. Men några av dem kunde inte texten, varpå Tumba stämde upp i Helan går. Och den kunde hela laget.
Tumba var en idrottens mångsysslare, var mycket duktig vattenskidåkare med egen show som åkte land och rike runt, och han började spela golf och blev snabbt riktigt skicklig, bland annat representerade han Sverige i World Cup 1973, och var en riktig ambassadör för sporten. Han designade och byggde banor (bland dem Sovjetunionens första, i Moskva) och han startade Scandinavian Masters (numera Nordea Masters). Och alltid gjorde han det med sitt goda humör och med stor och sann optimism.
1980 var Sven Tumba premiärgäst i det nya svenska underhållningsprogrammet Här är ditt liv i SvT och 2008 fick han motta hederspris vid den svenska Idrottsgalan.
En stor idrottsprofil är borta, saknad av många. Inte minst av oss som hade honom som vår förste idol.

Inga kommentarer: