onsdag 8 oktober 2014

En timme på ridskolan

Dagen rann över i kväll utan att någon hann fatta det.
Plötsligt bara.
Jag tog bilen och åkte iväg.
Månen var så vacker.  Rund och stor.
Jag parkerade, gick ur bilen, in i stallet och läste på anslagstavlan.
Jaha, Gordon. Jag skulle rida Gordon. Efter Cecilia som red timmen före mig. Nu.
På väg mot ridhuset lekte jag lite med en söt och rolig hund och hälsade på ett par, tre personer. I ridhuset valde jag ut en passande hjälm och ställde mig att titta på pågående lektion.
Hur är det nu Gordon, eller Blixt Gordon, ser ut, tänkte jag. Stor, ja. Alltså måste det vara en av tre stora bland de nio hästar som reds. Så hörde jag instruktören Sanna nämna Cecilias namn och förstod vem Gordon var.  Cecilia är en duktig ryttare, insåg jag och funderade på vad Gordon skulle tycka om mig.
Hur tänker hästar när de tänker, tänkte jag.
Har de ett eget, inre språk för bra och dålig? För det är klart att de känner skillnad på en bra och en dålig ryttare. Kan de tycka kul och inte kul? Kan de känna ryttarens rädsla och osäkerhet eller densammes trygghet och säkerhet?
Så var det dags. Jag bytte av Cecilia och satt upp. Justerade stigbyglarna. Eller remmarna till dem i alla fall. Sen glömde jag tiden för en timme. Sen var lektionen slut. Ridläraren Lotta, storasyster till Sanna, berömde mig. Tack, jodå det hade gått ganska bra. Gordon var lätt att rida. Visserligen stark, men lättriden och galopperade gärna. Även travet gick bra liksom den där sidledesförflyttningen jag inte kan lära mig namnet på.
Det finns många termer och uttryck i ridsporten som är svåra att ta till sig när man inte är uppvuxen och hemtam i sporten från grunden. Ridmässigt löser jag det genom att titta hur de andra i gruppen gör.
Efter lektionen var det mörkt ute. Kvällen var här.
Gordon leddes till stallet och betraktade mig undrande (jo, det är sant) på sin plats. Buffade till mig líte med nosen. Såg faktiskt lite gillande ut. Bättre än jag trodde, sa hästens brunnar till ögon.
Halv nio var jag hemma. Duschade. Åt några mackor. Tittade på Efterlyst i TV3. Satte mig vid datorn. Skrev den här texten.
Och tittade sen in till Facebook. Kanske finns det ett meddelande där från Gordon. Eller från någon av de andra ryttarna på Rappestad ridskola. Bäst att titta in där också.

Inga kommentarer: