måndag 27 oktober 2014

Några tankar vid Drögen

 Bild: Jörgen Auer
Vad är detta? En bild ur en Maria Lang-deckare? Ligger det någon under båten? Vems är båten? Och var är alla människor? Svar: nej, bilden är inte från en deckare, det ligger ingen under båten, den ägs för övrigt av släktingar till mig och ligger vid Drögen, en sjö i såväl Linköpings som Kinda kommun.
 Bild: Jörgen Auer
Så här ser ett parti av sjöns södra delar ut. En vy över Orrholmarna jag kanske var ensam om att se i går, eftersom jag inte såg till en endaste själ i närheten. Inte just när jag tog den här bilden. Annars såg jag ju Kenneth och Monica, vinkade åt Weine och Catharina samt skymtade någon mer i bil, men hann inte se vem. Teresia?
Bild: Jörgen Auer
Och det här? Det är Bäckhult. Ibland kallat Stora Bäckhult. Där bor jag. Ungefär 300 meter från sjön. Hit kom min hustrus, Inger, morfar Karl i början av 1900-talet och lät uppföra huset som då endast var i ett plan. Rum och kök.
I går var det tyst och stilla i Bäckhult. Men björklöv rasslade i blåsten. Gran och tall susade i skogen. Några talgoxar var ivrigt sysselsatta med något. Med vad är oklart. En nötväcka, nej två, ilade sin vana troget uppochner längs trädstammar. Men förutom det var det tyst. Nej, nu minns jag. En hund skällde i skogen söderut. Och vi hade sett ett par jägare på vägen hit. Så antagligen var det ståndskall. Fast några skott hördes aldrig.
När hunden tystnade blev det riktigt tyst. Eller nej. Ändå inte. Skogens sus avtog ju inte. Gör det någonsin det? Är det inte flera ständigt pågående ljud i skogen? Det knakar, prasslar, piper och fåglarna tissla och tassla. Ibland hör man deras snabba vingslag. Frrrrr, frrrrr, frrrrr. Underbart!
Hur långt är det kvar till vår?

Inga kommentarer: