onsdag 4 februari 2015

Bilder från Cypern och FN 1971


 Några bilder från svunna tider. Om dem vet jag så mycket som att den översta här är från 1976, skulle tro mars/april och den är tagen hemma hos blivande svägerskan och svågern Siv och Lennart Alm som då bodde i Ekholmen innan de flyttade till Hjulsbro. 
 Och den här är från 1971. Det kan vara sommar, det kan vara april. Til och med september. Det var lika varmt hela tiden. Hur som helst är det från Carl Gustaf Camp, Famagusta, Cypern. Svenska FN-bataljonen 46C. Jag är en av furirerna på fjärde plutonen,. Lyckliga gatan 55, här bodde vi. Furir finns inte på engelska, varför man kallade oss sergeants.
 I den här plåtbaracken - men namnskylten är borta, som synes. Vad vi gjorde? Vaktade åkrar, posterade, patrullerade,  pratade med lokalbefolkningen, både greker och turkar. Ibland var vi lediga, solade och söp. Det är ett gallon whisky jag har i handen. Se så smal jag var (och är). Pipa rökte jag tydligen. Troligen bara för bildens skull. Precis som skärpet och hölstret. Pistol?
 Så här bodde jag. När vi bodde på campen, vill säga. Ibalnd låg vi ute i bushen, som vi sa. Men bush var det knappast. Tält, ja, det var det på någon av OP:na (observationsplatserna). Men i Trypenemi hade jag och min grupp ett helt hus för oss själva. Som ni ser hade vi kylskåp på rummet. Det var fullt med whisky och vodka. Och vatten. Marlboro rökte jag.
Vid ett tillfälle var vi vaktstyrka i FN-högkvarteret i Nicosia. Här övar vi inför ett vaktombyte med en skotsk trupp som jag har för mig var där före oss. Det är jag som står framför den svenska truppen, bredvid befälet som instruerar oss. Den svenska vaktstyrkan avlöstes senare av en kanadensisk från Quebec. Fransktalande. De kunde knappt ett ord engelska.










Inga kommentarer: