tisdag 17 februari 2015

En hel del om semlor

 Bild: Jörgen Auer
 Just det. I dag är fettisdagen. Den feta tisdagen.  En gammal sed som syftar på all god mat som brukade ätas på just denna dag. Ordet är belagt sedan 1594. I Finland heter den fastlagstisdagen och  är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen  47 dagar före påsk.
I Sverige äts fettisdagsbullarna, semlorna, för det mesta med vispgrädde under bullens avskurna topp (hatt), och med mandelmassa i en grop mitt i bullen. I Norge och Danmark har semlorna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. Bilden här är tagen vid Ronaldos skyltfönster på Storgatan i Linköping och som synes har Ronaldos semlor vunnit semmeltest mer än en gång. 

 Bild: Jörgen Auer
Den här bilden däremot är tagen inne på A piece of cake på Torggatan i samma stad. Där var jag nämligen i går för att förhöra mig lite om det i december öppnade caféet.
Bild: Jörgen Auer
På caféet träffade jag en av ägarna, Frida Johansson (den andra heter Anna-Carin Vestman) och pratade med henne om semlor - och lite annat.
På tal om semlor kan jag säga att det tisdag på franska heter mardi gras och att alltså Mardi Graskarnevalen i New Orleans kan sägas vara släkt med våra nordiska semlor.
De håller för resten på att spridas över världen. Till Kanada till exempel där min släkting Tania Auer i dag lade in den här texten på min facebooksida: Making semla.
Den konsten lärde hon sig när hon var här i Sverige och hälsade på, jag tror 2005, och hon lärde sig den av min syster Ami.


Inga kommentarer: