onsdag 26 april 2023

Nä, nu blommar det!

Bild: Jörgen Auer
Åh, en sån fjäril, tänkte jag först men kände igen färgerna från förra våren. Det är ju en backsippa! De blommar nu. Så fina. Och kan man tänka sig: Backsippan, eller pulsatilla vulgaris som dess latinska namn lyder är årets perenn, utsedd av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Välförtjänt, tycker jag som alltid har gillat denna vackra blomma 

Bild: Jörgen Auer
På blomsterlandet.se läser jag om backsippa som tydligen kan vara röda eller vita. De röda kallas Röde klokke och de vita för alba. Linné skrev så här om blomman: "Växer på backar och torra, magra, hårda solöppna fält, allmän. Kallas i Småland oxeöron, i Västergötland yxner".
Backsippan är fridlyst i hela Sverige samt även rödlistad.

Bild: Jörgen Auer
Annat vackert som börjat blomma nu och lyser upp tillvaron är maskrosorna. Ja, jag tycker faktiskt att de är vackra, särskilt när man träffar på dem i enstaka exemplar som här. Tre stycken. Sedan kan jag förstås hålla med om att det inte är så roligt att få se hundratals, till och med tusentals på sin egen gräsmatta. Speciellt inte när man tänkt sig att hålla mattan grön och fin.

Bild: Jörgen Auer
Påskliljor vet inte när påsken infaller, helt klart. De här vackra exemplaren som jag tror är av arten
Rinjvelds Early sensation (hittar inget svenskt namn) blommar till exempel inte förrän den här veckan på Uljebergs marker. I Nederländerna kan den blomma redan i januari. Men jag blir glad när jag ser dem nu, för en vecka sedan var jag orolig att de var borta för alltid.

Bild: Jörgen Auer
Blommar nu gör också den här växten, som jag får till Kärrspira. I alla fall säger appen Google Lens att det här föreställer Kärrspira. När jag försöker med bara en av blomställningarna blir svaret Lamium  purpureum och när jag beskär bilden säger appen att det är Vanlig strandrödtoppa. Ett annat förslag är Röd lejonsvans. Jag får väl ge mig till tåls och vänta någon vecka till för att se om det blir en spira, eller en ankunge.
 

Inga kommentarer: