fredag 28 april 2023

På besök hos Walllenberg

Bild: Jörgen Auer
Bara grunden återstår av den sommarvilla som Raoul Wallenbergs morföräldrar ägde i Kappsta i Lidingö stad och där Raoul föddes 1912. Informativa skyltar berättar om Raouls sommarvistelser här. Jag måste erkänna att jag aldrig hört talas om Kappsta tidigare, men så bor jag ju förstås heller inte precis i närheten. Jag hade troligen fortsatt leva i ovisshet om Wallenbergs bakgrund här om jag inte haft vänner som bor bara tiotalet minuters gångpromenad härifrån.  

Bild: Jörgen Auer
Så här såg det stora och fina sommarhuset ut en gång i tiden, Sophie Wising var Raouls mormor. Morfadern hette Per Johan Wising.

Bild: Jörgen Auer
Och här är den informativa och intressanta skylttexten. Klicka på bilden så går det att läsa texten.

 
Bild: Jörgen Auer
Det här konstverket i brons, en attachéportfölj av Wallenbergtyp, pryder i dag platsen i Kappsta. Verket är förfärdigat av Gustav och Ulla Kraitz och finns på flera platser i Sverige, Ungern och USA för att påminna om den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs arbete i Ungern 1944-1945 där han räddade tiotusentals judar undan Förintelsen.

,
Bild: Jörgen Auer
Kappsta är ett 13,5 ha stort naturreservat på södra Lidingö, intill Lilla Värtan, med ett rikt fågelliv och en mångfald växter, bland dem flera för Sverige ovanliga parkväxter från södra Europa. Här finns även ädellövträd och några igenväxta trädgårdar från sekelskiftet 1900 med en intressant flora. 

Inga kommentarer: