fredag 31 januari 2025

Lite om skidor och GAIS

Bild via TV6
Här står Johanna Hagström och väntar på start i fredagens lagsprint i Cogne, Italien. Och världscuptävlingen gick bra. Sverige med Johanna och Maja Dahlqvist slutade tvåa efter segrande Finland. Tyskland kom trea.
När det blir VM i Trondheim i slutet av februari är den ena platsen i svenska laget vikt åt Jonna Sundling. Vem som blir hennes kompis återstår att se. Det lär bli någon av Johanna, Maja eller Linn Svahn.
Det svenska herrlaget med Calle Halvarsson och Oskar Svensson slutade trea efter Norge och Frankrike.

Bild via Svt
Vad är detta? Jo, Fredrik Lindström ombord på en dansk båt i Göteborg för att ställa frågor om båtens delar i På spåret. Det gjorde han för att resmålet i omgången var Skagen.
Likt många andra deltävlingar i På spåret gick också dagens tävlande bet när det fanns med en sportfråga.
GAIS betyder Göteborgs Atlet & Idrottssällskap. Det vet alla vi andra som tycker om sport och vi blir så irriterade när andra inte kan. Och just frågan om GAIS dyker upp i många frågesportstävlingar och korsord.

Bild: Jörgen Auer
Mer från fredagen: åt på Sjögestad motell. Igen. Det ser tomt ut på bilden och det var det också. När jag var där. Jag gillar att äta i lugn och ro och gör det gärna någon timme eller mer efter lunch. I dag blev det vid 15-tiden.
Mer: löste två korsord, släktforskade, talade i telefon två timmar, gick fyra kilometer.

torsdag 30 januari 2025

Kortare resa och slalom

Bild: Jörgen Auer
Vad göra när vädret är tråkigt och man inte har ett jobb att ta sig till? Tja, har jag råd tar jag väl och reser till Maldiverna eller Seychellerna. Nä, visst ja, jag ska ju inte vara så mycket i solen. Okej, då drar jag väl iväg till Island eller Kanada. Grönland, kanske? Då kan jag ju på plats kanske få skåda en amerikansk invasion. Med diktatorn och storstollen Trump uppstigande ur en ubåt.
Nä, jag vill inte se honom. Tål inte karl'n.
Jag nöjer mig med en kort rundtur med bilen hemmavid. Normlösa som längst.

Bild: Jörgen Auer
Från bron över E4 vid Skorteby noterar jag att det redan grönskar rejält. Vid närmare eftertanke erinrar jag mig att jag skrev något liknande förra året också. Liksom flera gånger tidigare. Så att åkrarna ligger gröna så här års är inte ovanligt. Men visst kan man tycka att lite snö och vitt vore naturligare nu och i februari.

Bild via TV10
Vitt är det dock i Courchevel i Frankrike där Sara Hector fortsätter att övertyga, vilket lovar gott inför VM. I kväll slutade hon tvåa i Courchevels världscupslalom efter främst ett starkt andraåk.

Bild via TV10
Vann gjorde kroatiska Zrinca Ljutic som också var i ledningen efter första åket.
Världens bästa slalomåkare, Mikaela Shiffrin gjorde come back efter 60 dagars bortavaro på grund av den bukskada hon ådrog sig i Killington,USA, men har en bit kvar till toppformen. Femma i första åket och sedan ett mycket sämre andraåk placerade henne på en slutlig tiondeplats.

Bild via TV10
Shiffrins världscupseger nr 100 kommer nog så småningom. Huvudsaken för henne nu var nog att känna sig för efter den långa frånvaron och att kunna starta i en tävling innan VM i Saalbach.

onsdag 29 januari 2025

God onsdag utan prov

Bild: Jörgen Auer
Onsdagens bästa: besök och fika på Dahlbergs kafé i Gamla Linköping. Gott sällskap hade jag av Ann-Margret och Jerker.

Mer: Var på Trafikverket på Gelbgjutaregatan och ansökte om nytt körkort. Undrar om det finns fler länder där ett nytt körkort gäller i hela tio år? Utan förarprov! Ändå är det just på avdelningen Trafikverket förarprov man ansöker! Lite märkligt kan jag tycka.

Bild: Jörgen Auer
Jag tror att jag har sagt det förut, men kan säga det igen: jag trivs i Gamla Linköping. Det händer något inom mig vid varje besök och jag förflyttas bakåt i tiden. En tanke sedan länge är att jag någon gång ska sova där. Och det finns ju hotell där, så...

 

tisdag 28 januari 2025

Nöjd med gråa dagen

Bild: Jörgen Auer
Dagen är grå och tråkig, så tråkig att jag inte känner för att gå ut. Jag läser och löser och när jag inte gör det så tittar jag i tomma intet. Eller blundar och försöker låta bli att fundera. Jag vill bara vara.
Tills jag kommer till insikt om att det nog vore bra att komma ut en stund i alla fall.
Så jag ut i det grå som inte är riktigt lika grått längre. Men inte ljust, ändå.
Ett par kilometers vandring gör mig gott. Gräset är vått och kängorna ändrar färg av vätan. Men luften känns skön att dra in i djupa andetag. Visst är det fuktigt, men kanske är det just det som smörjer mitt inre.
Den gråa dagen gör det inte så roligt eller intressant att använda mobilkameran. Men ett tillfälle får jag. På långt håll ser jag travtränaren Jessica Åhs vara ute på träning med en häst. Det vill jag ha på bild.
Får det. 
Du ser den här ovanför.
Fyra kilometer blev det. I postlådan ligger Östgötatidningen, ett brev från Södra skogsägarna och ett från Transportstyrelsen.
Inkommen öppnar jag posten samt passar på att också betala medlemsskapen i Östgöta travhästägareförening och Sällskapet Äldre IFK-are.
Middagsmaten blir falukorv.  Glass till efterrätt.
Jag är nog så här efteråt trots allt nöjd med min gråa dag.

För en stunds avkoppling

Bild: Jörgen Auer
Denna grå och tråkiga dag visar jag en inte fullt lika trist bild från Svandammen i Linköping. Den är belägen nära Ryttargårdskyrkan och kan nås via Djurgårdsgatan (ej med bil) eller Garnisonsvägen.
En trevlig plats för lite avkoppling, bara några meter från intensiv fordonstrafik.

söndag 26 januari 2025

Raggmunkvåffla och ny tröja

Bild: Jörgen Auer
Körde igenom Mjölby i dag. Såg den målade hästen på Kvarnenbyggnaden och tänkte att det var lite roligt. För jag var ju på väg till Sharpman i Hogstad. Företaget startade 1996 som djurbutik, med huvudinriktning häst, men fortsatte och blev stort också på fritidskläder, mode, skor, jakt och inredning. Lifestyle, kallar man sitt koncept.

Bild: Jörgen Auer
I dag har Sharpman en 1500 kvm stor och välbesökt butik i det lilla samhället Hogstad, åtta kilometer sydväst Mjölby. I butiken finns dessutom ett trevligt kafé med våfflor som specialitet. Jag hade sett företagets annons om rea och sugen på fika är jag alltid.

Bild: Jörgen Auer
Jag var även ute efter att köpa en likadan ljusblå tröja som jag köpte för två, tre år sedan, just på Sharpman. Men den tröjan stals på Tomas Ledins konsert i Dalhalla i somras.
Bilden här togs i dag så du förstår att de hade likadana tröjor kvar. 
En raggmunkvåffla med lingon och grädde blev det på fiket, riktigt god. Jag vräkte också i mig en semla och hade trevligt sällskap av Marie Ståhlbom.

lördag 25 januari 2025

Mycket Norrköping blev det

Bild: Jörgen Auer
Jag besökte Norrköping i dag. Systern Ami bor där och när även Stockholmssyrran Britt-Marie (Titti) var på besök i sin födelsestad ville jag också vara med. 
Vad vi gjorde? Ja, vad brukar man göra när man träffar släktingar och vänner? Pratar minnen, fikar och äter. 
En promenad på stan fick det också bli. Bland annat tog vi bilden här ovanför inne på Myrornas mycket fina butik på Gamla Rådstugugatan (Rostis).

Bild: Jörgen Auer
Hungriga blev vi också och åt på favoritrestaurangen Rose Garden (thai) högst upp på Drottninggatan. Där åkte den här trevliga roboten omkring och samlade in disken.

Bild via Svt
Hemkommen tittade jag på Stjärnorna på slottet där det var förra fotbollsspelaren Tomas Brolins tur att vara värd och berätta om sitt liv. Det gjorde han bra.
Jag kommer så väl ihåg när jag intervjuade honom 1990 på Cypern när han var nyförvärv och på träningsläger med IFK Norrköping. Och från VM i USA 94, förstås där även jag var med. Nej, tok, inte i laget utan som reporter.
Känslosamt blev programmet när Tomas berättade om bäste landslagskompisen och östgöten Klas Ingesson.
Och nu är slottsbesöken slut för den här säsongen. Det har varit en trevlig omgång med Tareq Taylor, Maria Montazami, Janne Schaffer, Christine Meltzer och Tomas  Brolin. Och med krögaren Frida Ronge som kökschef.
 

fredag 24 januari 2025

Vacker start och fiasko

Bild: Jörgen Auer
Jag älskar den här lönnen i trädgården, det är faktiskt bara en, men den har förgrenat sig rejält och ser man inte stammen ordentligt kan man tro att det är en grupp lönnar som står där och alltid blir så fina på bild. Den här bilden togs på fredagsmorgonen och jag la ut den på Facebook och undrade vad dagen skulle ha att bjuda på.
Det kan jag berätta: fikade, åt, fortsatte min självpåtagna rivningsroll av ett förfallet hus på Uljebergs ägor, och ja inte så mycket mer.
På kvällen såg jag på tv.

Bild via TV6
Fiasko! Sverige har visserligen en match kvar att spela i VM-handbollen, men går liksom nästa motståndare Norge inte vidare till kvartsfinal. Och vi som genom åren blivit så bortskämda med spännande slutspel och spel om medaljerna. Suck.

Bild via TV6
Desto gladare var Brasiliens spelare efter seger 27-24 (14-9) mot ett oväntat svagt och dåligt spelande Sverige. Brassarna kastade också bort en massa slarviga passningar, men hade en storspelande målvakt i Rangel da Rosa.
Och gjorde fler mål än svenskarna och vann välförtjänt. Brasilien är efter vinsten klart för landets första kvartsfinal i ett handbolls-VM.
Så nog kan brasilianare mer än fotboll, volleyboll och springa fort.

Bild via Svt
Det är länge sedan, allt för länge, som jag såg och hörde sångerskan Amanda Jensen. Men på fredagskvällen var hon med i På spåret och sjöng Blurs Common People tillsammans med nya husbandet Bob Hund. Och som hon gjorde det! Mer än bra. Tack.

torsdag 23 januari 2025

Minnesmärke och soldat-ana

Bild: Jörgen Auer
Kanske att jag såg den här minnesstenen och läste dess text när jag gjorde lumpen i Linköping 1969-1970, men jag har inget minne av det.
"Upptäckte" stenen på nytt efter ett besök och behandling på Universitetssjukhuset.
Jag kom åkandes på Garnisonsvägen när mina händer plötsligt bestämde sig för att bilen skulle svänga av åt höger vid korsningen med Regementsgatan. 
Sagt och gjort.
Och där någonstans på en liten höjd finns den här omkring fyra meter höga stenen, ägnad att hedra soldater av alla sorter som deltagit i uppdrag för 2.a Livgrenadjärregementet i Linköping mellan åren 1563 och 1815.
Stenen i granit restes 1891 i Malmslätt, men flyttades 1922 till sin nuvarande plats nära Ryttargårdskyrkan (före detta Soldathemmet).
Den inristade texten lyder: 
 ”MED GUD FÖR KONUNG OCH FOSTERLAND  TILL MINNET AF DE TAPPRE SOM KÄMPAT UNDER ÖSTGÖTA RYTTARES STANDAR OCH KONGL. ANDRA LIFGRENADIÄRREGEMENTETS FANOR PÅ SVERIGES KRIGSTÅG 1563-1815
I SVERIGE. NORGE OCH DANMARK. FINLAND. RYSSLAND. LIVLAND. KURLAND. LITHAUEN OCH POLEN. PREUSSEN. SACHSEN. SCHWABEN. FRANKEN. BAIERN. POMMERN. BELGIEN OCH ÖSTERRIKE LIGGA DERAS SLAGFÄLT”.
På baksidan står: BEFÄL OCH TRUPP RESTE STENEN ÅR 1891.
För mer information om denna minnessten kan man läsa på Registerkort Nr E06 | Svenska Militära minnesmärken

Har detta något med mig att göra? Kanske. En ana (förfader) på min farmors sida, hennes mormors morfar Johan Hertell, född 22 december 1780 i Svennevad var i alla fall antagen och inskriven på 2 Livgrenadjärregementet 1801 och tillhörde Östanstångs kompani. Senare titulerad som korpral. 
I Skedevi husförhörslängder kan man bland annat finna honom i längden AI:4 (1806-1812) på sidan 286 med sin familj boende i soldattorpet på Bremyra ägor. Där står att han är: i krig.
Frågan är vilket krig? 
Under den tidsperiod förhöret avser 1806-1812 deltar Sverige i Första Napoleonkriget 1805-1810, Finska kriget 1808-1809, Dansksvenska kriget 1808-1809 och Johans hustru Kajsa Henriksdotter föder enligt längden barn 8/12 1806, 22/10 1809 och 2/7 1811. Inget sägs om att något av barnen skulle vara fött utom äktenskapet.
Då jag antar att AI:4 bör vara skriven tidigt 1813 placerar jag Johan Hertell därför så sent som möjligt i krigstjänst, vilket betyder Napoleonkriget 1810. Kanske var han en tid kvar i fångenskap, kanske vårdades han på sjukhus, jag vet inte.
Han kommer dock hem och familjen utökas med barn födda 1815, 1819 (min ana, farmors mormor Anna Greta) och 1822. 
Efter begärt avsked från militäryrket (troligen 1832) verkar inte Johan må så bra och drabbas tydligen ofta av melankoli, se bild ur Skedevi begravningsbok från samma år.
Jan, eller Johan Hertell sköt sig själv till döds 31 maj 1832, 50 år gammal.
Vid bouppteckningen i september 1832 undertecknar hustrun med Carin Hindriksdotter.
Ur Skedevi kyrkoböcker
Märkligt är att Johan Hertell blir inskriven i kyrkoböckerna, utom i födelseboken för 1780, som född 5 maj 1781. Jag anser att det måste ha skett en sammanblandning med en annan Jan eller Johan, nämligen Jan Andersson i Bäckmanstorp, som är det enda barn som föds nämnda majdag i Svennevad, son till soldaten Anders Bäckman. 
Min ana Jan eller Johan Hertell heter Jan Jonsson när han föds, son till en annan soldat, Jonas Bäckman, boende i torpet Tegelbruket med hustrun Cajsa Olofsdotter. Han lever ett kringflackande liv som dräng innan han blir soldat 1801 och då ändrar sitt efternamn till Hertell.




onsdag 22 januari 2025

En onsdag i januari

Bild: Jörgen Auer
Gjort i dag? Vaknat i Kisa. Gått promenad till Bäckskolan, fikat på Frendo (bilden), köpt blommor till kyrkogården, besökt kyrkogården, åkt hem till Mantorp, handlat, läst ett par kapitel i Niklas Ekdals bok Hur vi levde, sett på tv hur Sverige spelat oavgjort 37-37 mot Portugal i handbolls-VM.
Inget mer. Jo, lite Morden i Midsomer.

tisdag 21 januari 2025

Var är vintern?

Bild: Jörgen Auer
Jag letade efter vinter i Östergötland under tisdagen och fann lite is och snö här och var. Min eftersökning var långt från vetenskaplig och bestod endast i att jag hade ögonen öppna.
Och det brukar man ju ha under en bilfärd. Isen här ovan sågs vid sjön Drögens södra ände, alldeles intill bilvägen mellan Ulrika och Kisa.

Bild: Jörgen Auer
Och det här är en annan sjö längs samma sträcka, Ämtefallsjön några kilometer efter Ulrika. Som synes snöklädd. Och isbelagd.
Bilvägen var emellertid is- och snöfri hela vägen, som tur var.

Bild: Jörgen Auer
Men här är ju snö på vägen? Ja, men det är inte väg 552 som bilvägen heter mellan Vikingstad och Ulrika, utan lilla grusvägen in till Appelkullen.
Och snö ligger ännu kvar på många småvägar i området. Kanske blir det påfyllning under onsdagen, mer troligt under torsdagen då det också blir lite kallare, enligt SMHI.
Men till helgen blir det var varmare igen.
 

måndag 20 januari 2025

Trump och Idrottsgalan

Bild via TV4
Så har då Donald John Trump svurit presidenteden i USA och i samband med installationen som landets 47:e president hållit ett halvtimmeslångt och patriotiskt tal om hur great USA ska bli. Ut med illegala invandrare, gränsen mot söder ska stärkas, hårdare tag mot kriminella, gå ur Parisavtalet, Panamakanalen ska bli amerikansk och amerikanska flaggan ska sättas på planeten mars är något av allt han sa.
Och satsningarna börjar direkt. Nu.
Vad han inte nämnde var Ukraina.

Bild via Svt
Mer från måndagen: Bronsmedaljören från Paris-OS, Tara Babulfath fick pris som 2024 års nykomling på svenska Idrottsgalan.

Bild via Svt
Stavhopparen Armand Duplantis vann tre pris, årets manliga idrottare, årets prestation och så tog han emot Svenska Dagbladets bragdpris. Tre korta tacktal höll han också och det bästa han sa var att om man har en passion för något i livet ska man följa den.

Bild via Svt
Artisten Laleh var en annan stor stjärna på galan. Sjöng gjorde även Alba August och Per Andersson.

Bild via Svt
Jerringpriset som röstas fram av svenska folket gick till bordtennisspelaren Truls Möregårdh.
Bästa kvinnliga idrottare blev förstås suveräna simmaren Sarah Sjöström. Årets lag blev de två OS-vinnarna, tillika beachvolleybollspelarna  David Åhman och Jonatan Hellvig.
En mycket rörd Gunde Svan fick ta emot Svenska idrottsakademins hederspris.

Grattis, svensk skidåkning!

Bild via TV6
Jag känner att jag bara måste börja med att gratulera längdskidåkaren William Poromaa för gårdagens seger på 20 km i Les Rousses, svenskens första triumf i  världscupen. På lördagen skrällde ju Edvin Anger med sin första världscupseger när han vann sprinten. Men Poromaas vinst är ännu mer oväntad. Nu vann han efter en hård spurtuppgörelse med finländaren Iivo Niskanen.

Bild via TV6
Det var mycket svenskt i de franska skidspåren i helgen. Inte nog med herrarnas glädjande segrar. På damsidan var Frida Karlsson helt överlägsen, grattis, och vann masstarten på 20 km klassisk med en och en halv minut.
Bakom henne kunde äntligen Ebba Andersson åka in på pallplats, hennes första den här säsongen och hon tog andraplatsen bakom Frida.
Det ska sägas att flera av de norska åkarna inte var med. De har under sista veckan tävlat i norska mästerskapen.
 

söndag 19 januari 2025

Femöresbron på plats

Bild: Jörgen Auer
Under lördagen följde jag på plats i Norrköping flyttningen av den nya gångbron över Motala ström. Den ska ersätta den nedmonterade Femöresbron (uppförd 1901) som revs av säkerhetsskäl 2017 och som då lovades få en efterträdare. Vilken alltså tagit hela åtta år på sig. Den har byggts intill Riksbron (gamla E4) och lyftes ut på pontoner under natten till fredag.

Bild: Jörgen Auer
Det blev under söndagen både en längdmässig vändning  och en liten åktur på ett par hundra meter för nykomlingen som ännu inte fått något namn. Jag tycker nog att den kan få ärva företrädarens historiska namn.

Bild: Jörgen Auer
Vid 14-tiden var den nya och ståtliga bron framme vid brofästena och den lilla brostugan och då syntes en hel del intresserade Norrköpingsbor vara på plats.

Bild: Jörgen Auer
Det dröjer dock till våren innan flanörer och motionärer får börja använda bron som förbinder Folkparken med stadsdelen Kneippen. 
I jämförelse med den tidigare lilla träbron verkar den nya enorm. 

Bild: Jörgen Auer
Den här fina tavlan på Femöresbron, målad av Viking Forsberg, har tidigare varit i min ägo, men såldes för ett par år sedan till en Norrköpingsbo.


 

lördag 18 januari 2025

Gott om favoriter

Bild: Jörgen Auer
Mm, Hasses fläskpannkaka. En favorit som med lätthet och precision slank ner med vilda och kolmårdsplockade kokta lingon  på tillfälliga gästgiveri Sundli i Norrköping. Ägarna Eijvon och Hans-Jörgen tittade inte bara på när jag åt utan lät sig också väl smaka.

Bild via TV6
Här en annan och ny favorit: 23-årige Edvin Anger som tog sin första världscupseger när han på lördagen vann sprinten i Les Rousses, Frankrike.
På damsidan kom favoriterna Maja Dahlqvist och Jonna Sundling tvåa och trea. Vann gjorde skidåkaren som heter både stavar och skidor: norska Kristine Stavås Skistad.

 

Idolen Harry Bild är borta

En av mina tidiga idoler har somnat in. Fotbollsspelaren Harry Bild, skarpskytt och dribbler i IFK Norrköping 1956-1964, landslagsman och proffs. Dessutom ikon i Östers IF dit han kom efter tre års proffsspel i Zurich och Feyenoord.

Han var en tuffing på plan, smålänningen Harry från Nöbbele. Bara 170 centimeter lång, men använde sina 72 kilo på bästa tänkbara sätt. 

IFK Norrköping fick nys om den målhungrige ynglingen via en match mot Lessebo IF som i samband med något jubileum lånat in två spelare från Nöbbele, varav förstås Harry var den ene. 

För en pojklagsspelare i IFK var A-lagsspelarna självklara idoler och vi såg så gott som alla IFK-s hemmamatcher på Idrottsparken. Harrys förmåga  att "alltid" komma vinnande ut ur en klunga spelare som kampats om bollen imponerade stort på mig och alla andra. Ja, och hans hårda skott och många mål, förstås. 175 allsvenska matcher för IFK och 120 mål. Skytteligavinnare  guldsäsongen 1957 med 19 mål. 

Mer fakta: fyra SM-guld med IFK Norrköping, 1957, 1960, 1962 och 1963, ett SM-guld med Öster 1968. Guldbollenvinnare 1963.

Harry trivdes jättebra i Norrköping skriver han i boken på bilden. Både med fotbollen, staden och yrkeslivet som målare. Under hans tid där blev IFK aldrig sämre än tvåa i allsvenskan. Han hittade också en radarkompis i kloke centern Örjan Martinsson. I den allsvenska premiären mot Västerås 1957 gjorde Harry fem av IFK-s sex mål.

1964 blev 28-årige målaren Bild fotbollsspelare på heltid - proffs. Först i FC Zurich i Schweiz och sedan i nederländska Feyenoord. I Feyenoord gjorde han 39 mål på 52 matcher.

1967 var han tillbaka i svensk fotboll och var med och förde upp Östers IF till allsvenskan. Året därpå vann klubben som nykomling i högsta serien SM-guld och Bild var med i Växjölaget fram till 1973. På de 115 matcher han spelade i Öster gjorde Harry Bild 42 mål.

A-landslagsdressen fick han dra på sig 28 gånger och på dem gjorde Bild 13 mål.

I somras drabbades den 88-årige målspottaren av obotlig cancer och han avled 16 januari.

Vila i frid, Harry.

fredag 17 januari 2025

Skidskyttar mot VM-form

Bild via Svt
Sveriges skidskyttar börjar hitta VM-formen. Herrarnas stafettlag, för övrigt samma lag som vann VM-guld i fjol stod för en finfin insats i dagens stafett i Ruhpolding och kom tvåa, endast slaget av Frankrike. 
Martin Ponsiluoma åkte fortast av alla och förde på tredje sträckan upp laget till tredjeplatsen. Vilken Sebastian Samuelsson förvaltade väl på slutsträckan. Viktor Brandt och Jesper Nelin gjorde tillräckligt på de två första sträckorna. Annars hade ju inte Sverige kommit tvåa.
Svt lyckades med bedriften att intervjua Ponsiluoma samtidigt som Samuelsson låg på skjutvallen.

Bild: Jörgen Auer
Hur var min dag? Hyfsad. Jag slutförde en demolering av ett gammalt dass, såg såväl längdåkande skiddamernas 15 kilometer fristil i Les Rousses i Frankrike som nyss nämnda skidskytte.
Skidåkningen vanns i suverän stil av Jessie Diggins. Ebba Andersson bästa svenska som femma. Frida Karlsson var besviken sexa i sin come back.
VM i skidskytte avgörs i Schweiz 11-23 februari och Skid-VM i Trondheim 26/2-9/3.


 

torsdag 16 januari 2025

Kör uppmärksamt!

Bild: Jörgen Auer
Hade inget att göra så jag tog en sväng med bilen. Såg vintern komma tillbaka. I skogen låg den och lurpassade. Och på vägen. Lurigt som fan, var det. Någonstans mellan Västra Harg och Mantorp, jag hade passerat Spellinge, det vet jag, och Mathem, nej, inte Mathem, och där nånstans överraskades jag av is i en kurva och var nära förlora kontrollen över bilen. 
Nära. Men inte mer.
Så här är jag nu. Liksom bilen. Vi är hemma och välbehållna.
Dock fick jag mig en tankeställare och varning: se upp för fan! Jag brukar tjata på andra att de ska köra uppmärksamt, det gjorde inte jag i dag, utan slappnade av lite väl mycket.

Bild via Svt
Mer idag? Tja, skidskytte är alltid kul att se så det fick bli nån timme i tv-soffan. Kul med en stark och samlad svensk insats i dagens distanslopp i Ruhpolding, Tyskland. Ingen pallplats, men Johanna Skottheim överraskade stort och hade inte en bom på 20 skott och slutade femma. 
Ytterligare tre svenskor tog sig in bland topp 10: Elvira Öberg sjua, Ella Halvarsson nia, Hanna Öberg tia.
Lou Jeanmonnot, Frankrike vann.

onsdag 15 januari 2025

Häftiga färger i Mantorp

Bild: Jörgen Auer
Allt är inte vitt på vintern. De senaste dagarnas regn och blåst har sett till att snön snart är borta. Onsdagen bjöd på en färgskala av sällan skådat slag och började så här för min och Mantorps del. Med Viby kyrka i underbart gult. Klockan var strax före 8.

Bild: Jörgen Auer
På eftermiddagen när det blev dags för solnedgång blev livet lite mera rosa och rött. 15:55.

Bild: Jörgen Auer
Bara några få minuter senare brann himlapällen över Mantorp. Jag talade just då i telefon med syster Ami som befann sig i Åby och hade samma brand över Jursla. 15:58.