fredag 13 november 2009

Nu har jag också sett spån

Bild: Jörgen Auer
Det här har Corren redan skrivit om. Spåntaket på Sya kyrka läggs om. Mia Karlsvärd var där och rapporterade häromdan. Men den här bloggen har inte berättat om bygget. Förrän nu.
Bild: Jörgen Auer
Hur som helst är bygget i full gång och beräknas vara klart till förste advent. Sya kyrka byggdes på 1700-talet men vissa delar av den kan rentav vara från den gamla 1300-talskyrkan som låg på samma ställe. Nuvarande långhus, det som nu kläs om, kom till 1774 och byggmästare var Petter Andersson och murmästare Måns Månsson (de två blev senare stiftsbyggmästare respektive stiftsmurmästare - fint skulle det vara).
Östergötlands länsmuseum gjorde 2005 en kulturhistorisk inventering av kyrkobyggnaden och kyrkomiljön och sa bland annat att det kraftiga spåntäckta taket över långhus och kor samt kyrkans korta och breda proportioner är karaktäristiska för Östergötlands tidiga gustavianska kyrkor. 1933 skedde för örvigt en omläggning av södra och östra takfallens spåntak. Och nu är det alltså dags igen.
Bild: Jörgen Auer
När man ändå är i Sya passar man förstås på att se sig omkring, denna något kylslagna fredag. Det här är utsikten mot norr och Sya gård invid Svartån. Bild: Jörgen Auer
Och det här mot väster och Sya samhälle.

Inga kommentarer: