tisdag 5 november 2013

En Cnorren går igen

Bild tagen i Helsingfors 2013: Mats Gustavsson

När jag letade efter något helt annat på nätet så hittade jag texten här nedan. Skriven av mig 2005 i Corren som en krönika, med rubriken En Kväll som VM-expert. Under 20 års tid skrev jag sådana krönikor/kåserier under vinjetten Cnorren (eller Sport-Cnorren) varje vecka så gott som. Nåväl, den här "upptäckte" jag alltså på nytt och fann så pass bra att den förtjänar att visas/läsas igen. Så håll till godo. 


Helsingfors verkade så långt borta i onsdags kväll när jag var på fotboll i Borensberg. Ändå fick jag göra en insats i friidrotts-VM.
Just som division 4-matchen var slut ringde min mobil. Det var Correns reporter på plats i Helsinki, Christer Kustvik (eller Risto Rannikkolahti på finska) som hörde av sig och ville ha experthjälp, sa han. 
Något djupt därinne i min kvartsfinska själ vaknade, jag sträckte på mig och sa: visst.
Vad kunde han vilja hann jag tänka innan frågan kom. Det rörde sig väl antagligen om en fråga av historisk art och fram i mitt huvud vällde den finländska historien. från svenska stormaktstiden till EU, där var Sveaborg, Kalevala, Fänrik Ståls sägner, storhertigdömet, frihetskriger, Mannerheim, vinterkriget, Kekkonen, Halonen, men där var också Sibelius, Nurmi, Linna, Hakulinen, Wirén, Vasala, Mieto, Lampenius, och mitt i alltihop stod farfars morfar Henric Robert Matsson, bonde på Siuru gård i Letala och nickade åt mig. 
Så nog var jag redo. 
Ristos telefonröst var svår att urskilja i allt larm och ståhej, folk skrek och gick an runt omkring, han var ivrig, stressad, och han sökte min hjälp. 
Håll ut min tappre soldat, vrålade jag och såg framför mig hur han hjälpte Runebergs Sven Duva hålla stånd vid Virta bro 1808 mot ryssarna. 
Vad vill du veta? 
Hans rop efter hjälp ekade över Östersjön, rätt in i örat på mig. 
Hur stavas perkele? 
Ja, jävlar.

Jörgen Auer

Inga kommentarer: