måndag 18 november 2013

En Cnorren om stjärnglans i alla idrotter

Dags för en repris igen. Dagens Cnorren kommer från 2004-12-18 i Corren och hade då rubriken "Mer stjärnglans över idrotten". Den har sin upprinnelse i NHL-strejken samma år och alla de stjärnspelare som kom till Sverige och elitserien. Och skapade drömmar hos skribenten, dvs mig.


Stjärnorna gnistra och glimma. Hör man det så vet man att det är jul. Eller ishockey. Aldrig tidigare har svensk hockey varit en sån stjärnparad. Som åskådare är det bara att tacka och ta emot. Men nog blir vi väl lite bortskämda, inte så lite för resten, och frågan är hur vi ställer oss när festen en dag är över och stjärnorna, inte slocknat, men åkt hem.
Men den dagen, den sorgen. Låt oss i stället njuta av det vi får se och låt oss drömma om mer stjärnglans över svensk idrott.
Tänk om det kunde bli strejk i engelsk fotboll, också. Och i spansk, italiensk och tysk. Vilket lag blir den stora vinnaren då? Halmstad va? För det är klart att Fredrik Ljungberg kommer hem och spelar för HBK.
Han tar med sig Thierry Henry. Gud, vad mål han ska göra, Henry. Och vilka mål! Alla klassas som årets mål och kommer att visas på fotbollsgalan sen till hösten. Äntligen blir det en gala av klass. Klass blir det också på de allsvenska publiksiffrorna. Knökafullt. Undra på det när de får se Ashley Cole .
Dennis Bergkamp däremot kommer enligt rykten att spela i IFK Norrköping i superettan för han var skolkamrat med en kille som numera är lärare på komvux i Norrköping och är ledare för ett pojklag i IFK.
Varenda allsvensk klubb skulle naturligtvis försöka få tag på spelare av yppersta klass. Zlatan kommer förstås hem och spelar i Malmö och tar med sig några polare. Cannavaro och Emerson, kanske.
Allsvenskan blir så proppfull av utländska spelare att de bästa svenska juniorerna tyvärr inte får plats utan måste flytta på sig och spela i superettan. Nej, i division 2. Förresten kommer det att finnas gott om lag längre ned i divisionerna som hakar på utlandstrenden och skaffar en och annan förstärkning från de stora ligorna. Ja, det finns division 3-lag som får förstärkningar de aldrig ens kunnat drömma om innan serien startade. Grattis Linköpings FF och Mjölby AI. Jag menar, Damien Duff och Frank Lampard, det är inga dussinlirare precis.
Men mest i Sverige pratas det, ja i hela världen, pratas det om Kisa som gjorde årets kap när Ronaldinho skrev på ett kontrakt i tron att det stod Kina.
Men, allt det där handlar ju bara om manliga spelare. Damerna då? Händer det ingenting där? Om.
Linköpings FC värvar amerikanskan Mia Hamm. Hon har ångrat sig. Hon ska inte sluta spela. Nu vill hon söka nya utmaningar säger hon i en lång intervju i Corren. Men hon säger inte att hon vill ha en villa i Ekängen. Det vill hon. Det får hon. LFC tar också hit Marta. Köper loss henne bara från Umeå. Marta lockar i sin tur med sig fyra yngre kusiner som är ännu mer tekniska än storkusinen och en av dem kan till och med få bollen att tala.
Fast livet vore bra trist om det bara handlade om ishockey och fotboll vareviga dag. Det är därför som alla 67 specialidrottsförbunden i Riksidrottsförbundet börjar plocka hit världsstjärnorna i respektive sport. Då fylls alla källarlokaler av bastanta bulgariska brottare och tekniska turkiska tyngdlyftare.
Fenomenala kinesiska gymnaster kommer hit och gör viga vågade volter ingen ens visste existerade.
Ekvilibristiska ryska konståkare gör hisnande höga hopp i Cloetta Center så att vaktmästarna måste hissa upp jumbotronen en meter.
Så där håller det på i idrott efter idrott. Och med alla världsstjärnor på plats strömmar folk i stora tusental till arenorna, hallarna, salarna, lokalerna, rummen. Det är minst sagt trängsel överallt. 10 000 ser fotbollsderbyt Boren-Motala AIF. Ett sammandrag i badminton måste flyttas till sporthallen i Linköping för att så många vill titta. 2 500 ser Göta vinna.
På tal om den senare så kan vi väl få drömma om att vi redan nu i januari blir 10 000 som åker Göta Kanalrännet.
Fast då måste det finnas is, förstås. Is blir det när det blir kallt. Kallt blir det när nätterna är kalla. Kalla nätter är ofta stjärnklara.
Stjärnorna gnistra och glimma.

Jörgen Auer

Inga kommentarer: