lördag 16 november 2013

Om en släkt i Boxholm

 Bild: Jörgen Auer
De här handlar en artikel i dagens Corren om. Ett gäng Boxholmsbor (och andra svenskar) fick besök från Kanada när familjen George: Nicki, Norman och Kenzie, kom för att besöka "det gamla landet". På bilden här ovan står en del av gänget vid ångbåtsbryggan i Laxberg vid Sommen och betraktar en östgötakarta. Det är Anna Pettersson, Gärdslätt (Rinna), Kenzie, Nicki och Norman från Grand Prairie i Alberta, Kanada (de flyttade dit från Iowa, USA), Kjell Knutsson, Gärdslätt, och Maj Borgemo, Västervik som funderar på vart man nu ska åka för att titta på nästa torp.
Bild: Jörgen Auer
Det blev Karsbo strax utanför Boxholm på vägen mot Malexander. Vilket var passande eftersom det var där deras anor strålar samman. Härifrån utvandrade en Hedvig Sofia Thorn på 1880-talet till USA och kom att slå sig ned i Iowa (nära Boxholm för resten). Hon är Nickis morfars mor. En tolv år yngre syster till henne, Hanna, blev kvar i Sverige och det är genom henne som syskontrion Kjell Knutsson, Sven-Gunnar Knutsson (Annas pappa) och Maj Borgemo och deras barn är släkt med Nicki.
Så det är Hedvig Sofias och Hannas föräldrar Carl Johan Thorn och Johanna Friberg som dessa sentida ättlingar delar som ana.
- Det är så spännande att se alla gamla platser och torp, sa Nicki George.
Och de förundrades alla över den steniga marken i Karsbo, men förstod också att det måste ha varit svårt att odla något där mätta alla munnar. Giftasvuxna Hedvig Sofia (Hedda Sofia) måste söka sig något nytt. Hon utvandrade och det samma gjorde en trevlig kille i närheten, August Engström, även han boende i Ekeby socken. De gifte sig senare i Iowa.
Anna Pettersson, dotter till Sven-Gunnar Knutsson, tycker att det är fascinerande att tänka sig hur hela den gamla familjen följde efter hästskjutsen och vinkade av den utflyttade Hedda.
Man kan nästan se dem, eller hur. Kanske var nåt av barnen barfota och sprang efter vagnen. Det kan ha varit Hanna. Hon var ju ung. Bara barnet. Men systern skulle hon aldrig mera se.

Inga kommentarer: