onsdag 29 augusti 2018

Skenet bedrar i Drögen

 Bild: Jörgen Auer
På långt håll ser Drögen ut som vanligt. Men skenet bedrar.

 Bild: Jörgen Auer
Vattenståndet är 50 centimeter under det normala. Den här flata stenen brukar när det är som mest vatten i sjön nästa ligga under ytan. I alla fall jäms med. Se till vänster även den vita randen på berghällen. Fy fan. Farligt har det blivit att åka båt i sjön, också. Inte mycket stämmer med högsta vattenståndet.

 Bild: Jörgen Auer
Sandstranden i Bäckhult har fördubblats i storlek och börjar allt mer likna Varamon i Motala. En som inte vet kan tro att Drögen likt de stora haven har tidvatten med ebb och flod. Men så är det inte. Nej, sjön töms årligen på vatten för att andra sjöar ska få mer. I år missberäknades vinterns snömängder och dess positiva inverkan på Drögens vatten uteblev. Sommarens torka har inte gjort saken bättre. 
Undrar hur det ser ut nästa sommar?
 
 Bild: Jörgen Auer
På hemväg från Bäckhult i dag kände jag mig iakttagen. Det var jag också. Den här älgkon stod och väntade på mig på ett kalhygge. Men bilen skrämde henne. Ändå är det en tystlåten Kia Niro.

Bild: Jörgen Auer
Så älgen klev ner från utsiktspunkten och älgade över vägen in på Fagerhults naturreservat. Jag har varit där och vet att där finns en del att se för henne. Lunglav och blomskägglav, ormbär och ängsfibbla. den senare kallas även  svinrot och bladhö, blackehö eller blagräs. Den är sällsynt i stora delar av Sverige och förekommer mest på Gotland och i Östergötland.

Inga kommentarer: