fredag 3 augusti 2012

God morgon, Östergötland

Bild: Jörgen Auer
En gammal slåttermaskin kan väl vara en bra början på dagen, särskilt om den får sällskap av en ännu äldre bod och en stenkällare.
Dagen? Den blir nog fin.
 Bild: Jörgen Auer
 Just den här maskinen är en McCormick, men från vilket år har jag inte klart för mig. Jag vet däremot att slåttermaskiner av det här slaget nådde stor popularitet i och med den industriella revolutionen i slutet av 1800-talet och fortlevde fram till mitten på 1900-talet. I vissa kretsar används de än, till exempel av Amishfolket, och av människor som valt att leva kvar i eller återgått till ett liv utan traktorer. I deras värld används hästar i jordbruket och då har den här klipparen en plats. 
Företaget Warder, Bushnell & Glessner Co, Springfield, Ohio, och Chicago, gjorde på tal om maskinen en PR-kupp när man lyckades övertalade USA: s dåvarande president Benjamin Harrison (1889-93) att visas i reklammaterial där man visade en bild av presidenten sittande på en slåttermaskin och under bilden stod det: "President Harrison är föraren och han är lika bekväm och så säker på denna klippares sits och har sådan fullständig kontroll över hästarna som om han satt i en buggy.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Inga kommentarer: