fredag 1 maj 2015

Många bra förslag i sanden

 Bild: Jörgen Auer
Nu är tävlingen avblåst. Det blev Marie Berggren i Motala som vann. Och hon gör det med sin tanke om att sädesärlan helt enkelt har ritat en landningskarta åt sin vänner. En karta med en massa inflygningspilar runt om och ett stort hjärta i mitten som helt enkelt betyder "hem".
Grattis till tre trisslotter, Marie.
Men det är synd att jag inte har fler lotter att dela ut. Ni få som var med hade ju så bra förslag. Som Lotta Esping i Linköping (och Rappestad ridklubb) som skrev: Med lite fantasi ser man ju att han ritat en katt. Det är nog en varningsskylt. Akta katten!
Det var nästan lite för bra tänkt av Lotta. För inte hade hon en aning om att det om somrarna i perioder är väldigt gott om katter i Bäckhult vid Drögen där bilden togs. Dock är det inte så att det är sommarkatter. Utan snälla kattmänniskor som tar med sig sina älskade djur även på semestern.
Bild: Jörgen Auer
Katarina Nordquist i Östra Tollstad, specialist på sädesärlans läten och skrivsätt säger att den här fågeln förmedlar ett ordspråk från norra Afrika som lyder: Svansen (i hans fall stjärten) måste följa huvudet - och sen är det upp till var och en att tolka budskapet.
Ewa Ärlebrant i Sjögestad har tagit fasta på ett socialt fenomen som är ganska nytt och tycker att sädesärlan har skrivit: "Hallå där herrn, en groupiebild kanske?"
Rolf Båvius utanför Skänninge menar å sin sida att ärlan skrivit: Ska jag, ska jag inte, ska jag, ska jag inte, ja, hoppa i?
Annelie Simonsson, Linköping, är övertygad om att sädesärlan har dansat till en låt ur "Fem myror är fler än fyra elefanter" och har skrivit ner lite av orden: "Först så går det framåt o en två o tre fyr sen så går det bakåt o fem sex o sju åtta sen så går det runt en liten stund o sen så går det neråt o sen så är det stop!"
Anna Nylund i Boxholm tror att ärlan har citerat Astrid Lindgren: Nu är våren kommen, nu är våren kommen." Dessutom är den lite våryr och det är därför svårt att tysda tecknen.
Veronika Hauksson i Upphärad, Trollhättan, menar att sädesärlan helt enkelt bara uttrycker sin längtan efter sommaren. Och så är det kanske.
Historiskt intresserad som jag är så är det här min tolkning av vad sädesärlan skrev:
Ärland ristade i sanden efter Ärling, fader sin som föll i Medelhavet.

Inga kommentarer: