tisdag 20 oktober 2015

En helg och mer om Riddersvik

 Bild: Jörgen Auer
 Måste bara återknyta till helgens sköna vistelse vid Mälaren och ett 80-årskalas på Riddersviks gård. För det första var festen när Ingvar Falk från Hässelby strand firade sina 80 år väldigt lyckad.
 Bild: Jörgen Auer
För det andra var vistelsen på Riddersvik, där vi övernattade, också en succé. Bra boende i stora rum. Och vilken frukost!
 
 Bild: Jörgen Auer
Och söndagsmorgonens promenad var en verkligt trevlig bekantskap.
Bild: Jörgen Auer
Men Riddersvik? Var hör det hemma i historien? Jo, om det berättar en informationstavla väster om gården, intill koloniträdgårdarna. Herrgården uppfördes 1762 av en Elias von Langenberg, källarmästare på kungliga slottet. Efter hans död 1790 hade gården ett 20-tal ägare innan Stockholms stad köpte den 1885. I dag drivs Riddersvik som ligger i Hässelby villastad som en konferensgård, fortfarande ägd av Stockholms stad, men verksamheten drivs avRobert och Kristin Österdahl.
Om gården lär författaren Carl Jonas Love Almqvist år 1820 ha skrivit i ett brev till en vän: "Jag mår så väl på detta täcka Ställe. Jag just längtar att mina goda vänner skulle få se det."
Almqvist arbetade en tid som informatör på gården, så han hade naturligtvis sett de sköna omgivningarna. På delar av dem lär för övrigt kunglig jakt ha förekommit under många år. Sålunda sägs drottning Kristina (1626-1689) vara en av dem som jagat här. Det sägs också att några av hennes hästar lär vara begravda ungefär 800 meter från gården, vid Tempeludden. Men det står inte på informationsskyltarna, så kanske ska man ta den uppgiften med en viss skepsis.
På delar av den gamla åkermarken finns i alla fall Stockholms stads trädskola och varje år säljs cirka 1 200 träd och 1 500 buskar.
Varje år hålls nu för tiden en julmarknad på Riddersvik liksom även en rad kulturaktiviteter. Om söndagarna kan man komma hit och fika i Trädgårdsstugan eller bara promenera omkring i parker och längs sköna promenadvägar utmed Mälarens vatten vid Lövstafjärden. 
Bild: Jörgen Auer
Den här bilden är inte tagen från Riddersvik, utan någon kilometer därifrån i Hässelby strand. Visst är väl det en fin utsikt över Mälaren? Liksom en bra avslutning på det här inlägget.

Inga kommentarer: