tisdag 4 december 2018

Hedvig har alla hästar hemma

 Bild: Jörgen Auer
Utanför Haraldsbo i Nykils socken ett par mil söder om Linköping ligger Limmerhult. Där bor 33-åriga Hedvig Ahlsten. Hon bor där med katten Sid och hundarna Gördis (en jaktcockerspaniel) och Axel (borderterrier). Och en drös hästar, mestadels islandshästar som mår så bra, så bra i lösdriften och är så snälla att de till och med godtog mig som en frände i hagen.

Bild: Jörgen Auer
Hedvig lär ut något som heter centrerad ridning och som fokuserar på hållningen och kroppsmedvetenhet. Det är därför hon på bilden sitter med ett skelett som hon använder i sina kontakter med kunder, elever. Hedvig är ensam i Östergötland om att vara instruktör på nivå 2, de övriga tre som är behöriga CR-instruktörer befinner sig på nivå 1. Hedvig är lite rolig och över en kopp te (som hon oturligt råkar välta ut över mina ben) berättar hon att hon kallar skelettet för Elvis P (efter pelvis, det latinska namnet för bäcken). Av detta förstår man lätt att mycket av hållningen på hästryggen handlar om rygg och sits.

Bild: Jörgen Auer
Jag var hemma hos Hedvig för någon vecka sedan. En kall dag i november när det började skymma. Jag mötte en trevlig och cool människa som gillar djur och natur och alltid har gjort så. Till skillnad mot många andra inom ridsporten så sysslade inte Hedvig med hästar som barn. Inte ens som tonåring, utan kom i kontakt med hästar först som 19-åring.
Hon blev helt såld och hamnade efter lite turer hit och dit på Island där man sökte någon som ville jobba med hästar. Hedvig nappade och hade tänkt sig vara där tre månader. Hon blev kvar i fem år och fick lära sig massor. Allt om hästar, inte minst. Hon red hundratals hästar varje år och hon gicvk en collegeutbildning på Hólar. Till och med språket lärde hon sig! 
Hon flyttade hem hösten 2012 och i dag har hon egen verksamhet i Limmerhult. På fritiden, vill säga. För det är ju det där med ekonomin. 
"Det är ju det", säger Hedvig som jobbar heltid på labbet på Hjulsbro stål, med hållfasthet, provtagning och kontroller. Naturligtvis drömmer hon om att kunna utveckla och jobba mer med det egna företaget som inte bara drivs i Limmerhult. Hedvig har kunder förhållandevis ganska långt bort. I Rydsnäs i Ydre och till och med någon på andra sidan länsgränsen. Hon har även kunder åt motsatt håll i Östergötland, närmare bestämt i Västra Husby och Östra Ryd utanför Söderköping. Hon är van att åka omkring. CR-instruktör blev hon 2013. Nivå 2 nådde hon nu 2018.
Jag vet inte om Elvis P är med varje gång, men jag vet att Sally Swifts idéer är med på varje resa. Och inte bara då, Sallys ord finns alltid med. Hennes böcker är CR-ridningens läroböcker.
Vill du veta mer om Sally Swift, Centrerad ridning och Limmerhults gård kan du klicka dig in på Hedvig Ahlstens hemsida 

I dagens Corren

Inga kommentarer: