onsdag 12 december 2018

Julklappslista och Midnight

Fastän julbocken ännu inte är på plats hemma hos oss så börjar julklappslistorna bockas av.
Själv önskar jag mig ingenting. Säkert. Ingenting.
Förutom en vinst på Lotto och en på V75. Triss går också bra.
Men annars? Nej.
Möjligen skulle det vara en östgötsk bok, antingen en om Östergötland i vilket ämne som helst, eller en skriven av en i Östergötland verksam, eller född och uppvuxen i länet. Helst inte en dyr bok, heller. Köp den på Loppis, vet ja. Men se upp, har jag den redan så slänger jag den av de båda som ser mest sliten ut.
Mer? Nej. Jo, kanske en upplevelse av något slag. Dock ingenting med höjder inblandade. En idrottslig händelse, kanske. Att titta på, menar jag då. Inte åka Vasaloppet eller delta i nån löpning. Jag gillar visserligen att träna, men tävla får andra göra. Musikalisk upplevelse, kanske. Eller varför inte ett teaterbesök?
Mat? Ja, äta måste man ju, så visst kan jag äta upp min julklapp, eller gå ut och äta på restaurang. Dock gör jag det senare ett par gånger i veckan, så det blir liksom ingen överraskning eller sensationell upplevelse av en sån klapp. Tyvärr.
Godis? Nej, jag börjar tröttna på det och känner mig så fruktansvärt onyttig och syndig när jag smäller i mig påse efter påse. Jag erkänner att jag är en riktig gottegris och kan äta kilovis med godis på en kväll. Så ställ inte fram godis när jag är med. Det är också en julklapp.
Dessutom kan jag inte sova när jag äter för mycket sötsaker.
"Det gör väl inget, du sover ju aldrig ändå", vet jag de som säger. Och det stämmer nästan. Jag behöver inte, och har aldrig behövt, mycket sömn. Sent i säng, tidigt upp. Sån är jag.
När jag gjorde FN-jänst på Cypern i början av 70-talet fanns det några kanadensiska soldater boende på den svenska campen (lägret) i Famagusta. Jag umgicks en del med dem och de kallade mig för Midnight Auer (Hour), just med tanke på mina sena och tidiga vanor. De ändrade till och med mitt tidsschema till "Sist i säng, först upp".
Midnight.
Just det ja, man kan skänka en slant till FN:s verksamhet också. Varför inte Unicef eller Unesco? Annars kan man ju skänka en slant till Rädda Barnen, eller andra organisationer som hjälper barn. Bris. Gör vad du vill med dina pengar, för resten. Stöd utsatta och våldtagna kvinnor, hjälp en fattig, hjälp dig själv.

Inga kommentarer: