onsdag 20 november 2019

CLdN och HCC

Bild: Jörgen Auer
Tre på en gång. Visst, här funkar det. Tre bidrag således till serien Trailers på svenska vägar. Den här gången med jätten CLdN genom dotterbolaget CLdN Cargo samt ännu mindre HCC, fångat i ett och samma ekipage på bild vid Cirkle K, Mantorp i somras.
CLdN står för Compagnie Luxembourgeoise de Navigation och är ett riktigt stort företag med linjetrafik till sjöss och egenägda hamnar samt med en sammanlagd omsättning på 1,5 miljarder euro. Eftersom serien handlar om transporter så är det just vad det här stora företaget, grundat 1928, sysslar med. Transport och logistik. CLdN redovisar omsättningssiffrorna på sin hemsida och gör det för tre områden: Bulk shipping (fartygslaster som inte kräver emballage, t ex spannmål, malm, cement), Ro-ro shipping (där lasten lätt kan köras ombord och i land genom stora ramper i båda fartygsändar) samt Hamnar. (tack Wikipedia för information om bulk och roro.)
Omsättning 2018, Bulk: 717 miljarder euro; Roro: 485 miljarder euro; hamnar: 451 miljarder euro. Med så stor verksamhet är det klart att det finns några anställda också. Under 2018 var antalet för de tre områdena följande: Bulk: 398; Roro: 608 och hamnar 980 personer.
Linjetrafiken drivs genom CLdN roro SA och CLdN Cobelfet SA med bland annat 24 roro-fartyg och går t ex från Zeebrugge i Belgien till Göteborg, en annan linje från Rotterdam i Holland till Göteborg. Andra länder som trafikeras är Danmark, Irland, Storbritannien, Portugal.
CLdN Cargo ingår i CLdN Group (Cobelfret) och har i sig 189 anställda, 1500 trailers, och omsätter 190 miljoner euro. Hemsidan hittar du här
I Sverige (Göteborg) finns CLdN Sweden AB med fem anställda och en omsättning på nära 5 miljoner kronor. I Göteborg äger för övrigt CLdN genom C Ro Ports 35 procent av Älvsborgshamnen, eller som den numera heter: Gothenburg RoRo Terminal AB. Större ägare där är emellertid DFDS (Det Forenede Dampskib-Selskab) som äger 65 procent.
På bilen här ovan står det ju HCC också. Vilket står för Helsingborg Cargo Center om vilket man kan läsa på hemsidan. HCC är ett transport- och logistikföretag och kan erbjuda sina kunder transporter, lagerhållning, distribution, omlastning, utkörning, samt förtullning då terminalen i Helsingborg även är tullager. 2018 hade HCC 15 anställda och omsatte 19, 2 miljoner kronor.

Inga kommentarer: