fredag 29 november 2019

Vit skänk på Black Friday

 Bild: Jörgen Auer
De där stjärnorna på Hospitalsgatan i Norrköping känner jag igen från min ungdomstid i stan. Då vill jag minnas att det var jättemycket folk som var där för att julhandla. Det kanske det blir i årets juletid också, men i dag, denna Black Friday nästan en månad före jul, var det ganska lugnt. I alla fall när jag gick förbi vid 15-tiden.

 Bild: Jörgen Auer
Här gick jag också. Utmed Motala ström, i Norrköping oftast kallad Strömmen, i Strömparken, gick jag och tyckte det var fint. Är fint.

Bild: Jörgen Auer
Vad såg jag mer under mitt korta besök? förutom Optiker Persson på Drottninggatan dit jag och syster Ami gick med vår 97-åriga mor. Och kan man tänka sig, mammas vänstra öga hade blivit bättre! Otroligt! Så nu hoppas hon kunna läsa en bok igen efter några år utan läsning. Efter att ha lämnat av både rullstol och mor på äldreboendet blev det lunch på Rose Garden för syrran och mig, och syrrans Kalle också.

Bild: Jörgen Auer
Karl XIV Johan tände lamporna redan vid tretiden i sin park. 20 oktober 1846 stod han där för första gången och visade upp sig för Norrköpingsborna. Ludwig Schwanthaler hette den tyske skulptör som anlitades för att föreviga den fransksvenske konungen som avled 1844 efter 26 år och 22 dagar som svensk regent. Han som var född Jean Bernadotte 1763 i Pau, Frankrike och som blev fransk marskalk under Napoleon Bonaparte och krigsminister och guvernör och Gud vet vad, innan han bejakade det svenska förslaget om att bli svensk tronföljare.

Bild: Jörgen Auer
Jag åkte tåg såväl på väg bort som hem. Passerade Linköping hemåt. Snart blir det mörkt, tänkte jag. Det var ett tag sen som jag bodde på hotell, var nästa tanke. När var det? Jag kom fan inte på´t.

Bild: Jörgen Auer
Jag klev av i Mantorp. Tåget fortsatte utan mig söderöver på väg mot den nedåtgående solen. Kom tåget fram? Antagligen. Jag också. Som sen åkte till Mjölbys Black Friday och köpte en vit skänk. Skänk en slant i jul till bättre behövande. De är många. Om du ger till en kan jag ge till en annan, och en tredje får ge till en fjärde. En liten skärv kan rädda från fördärv.

Inga kommentarer: