onsdag 6 november 2019

Heja, Amanda Edmundsson

 Bild: Jörgen Auer
Häromdan stämde jag träff med Amanda Edmundsson, 17-årig gymnasist i Linköping och influencer. Amanda har otroliga 2,9 miljoner följare på TikTok och 200 000 på Instagram. Jag träffade henne för att ett reportage till Correns serie Ryktbart. En serie som jag drog igång 2011 och som håller än. Det reportaget som handlar om att hon ska vara med i något som heter Stjärnornas hoppning i Stockholm International Horse Show i månadsskiftet november-december finns i dagens pappersversion av Corren och på Corren.se sedan tisdagseftermiddagen. 
Vi möttes på Stall Assedun i Rappestad där Amanda faktiskt har stallplats åt en D-ponny som hon och lillasyster Emilia delar på. Amanda tog sig dit i sin lilla sponsrade moppebil av märket Ligier. I januari fyller hon 18 och hoppas kunna ha tid att ta körkort. Hon är ganska upptagen, nämligen.

Bild: Jörgen Auer
"Man kan säga att jag lever två olika liv. Ett liv med skola och pluggande och ett annat med att spela in videor på kvällarna", sa Amanda som dock inte kommer i säng allt för sent. Typ 23.

 Bild: Jörgen Auer
Ridit har hon gjort länge. Ända sedan 6-7 års ålder. Och spelat fotboll. I tidiga tonår började hon spela in läppsynkade videor till musik och la till lite sköna moves med händer och ja, hon dansade. Hon har gått på dansskola och har en bakgrund med street, jazz och hiphop. Amanda fick snabbt en trogen följarskara på sociala medieappen Musical.ly som växte och växte. Plötsligt var det 100 000. Otroligt! Och på den vägen är det. Nu alltså nästan tre miljoner på TikTok (tidigare Musical.ly) som! Vilket naturligtvis gör henne till en kändis i ungdomsvärlden. Som en följd av allt detta exponerande uppmärksammades hon på andra digitala plattformar. Det ena gav det andra och hon har till exempel även varit programledare för talangjakten Self Made på Kanal 5 och vunnit priser som Årets mest gillade på Instagram. De flesta av hennes följare är barn mellan 7 och 15 år, så det medför förstås ett stort ansvar med att vara förebild och idol, vilket hon också är fullt medveten om, säger hon och menar att det viktigaste för henne är att stötta sina följare och få dem att tro på sig själva.
Efter reportaget frågade jag Amandas mamma Annica Hesser om hur Amanda sköter sina läxor (hon studerar på Klara gymnasium i Linköping och går Handel och administration. Jag fick till svar att hon är duktig och ambitiös i skolan.
"Hon är bra på att planera och ha struktur och därför kräver det att vi runtomkring är väldigt tydliga med vad som ska göras och när. Jag är lite som hennes assistent numera. Tar hand om epost och hjälper hennes med deadlines", svarade Annica som är journalist till yrket och tidigare arbetskamrat till mig (jag är ju pensionär, men skriver fortfarande om ridsport för tidningen). Annica fungerade tidigare som manager åt sin dotter, men numera har Amanda ett avtal med ett management i Stockholm som hjälper till med möten och med att knyta kontakter inom alla möjliga branscher.  

Bild: Jörgen Auer
Framtiden då? Ja, efter gymnasiet vill Amanda Edmundsson från Rappestad utanför Linköping och Vikingstad absolut till USA för att plugga vidare. Men nu i november har hon en viktig uppgift och utmaning: att vara med som en av fem i Stjärnornas hoppning i Stockholm International Horse Show. Rida kan hon, men kan hon hoppa?
- Jag har en häst, D-ponnyn Paya, men det är en dressyrhäst. Och visserligen har jag varit med och hoppat på Rappestads ridskolas påskhoppning och så, men inte mer. Det känns lite ovant att hoppa.
Tränar inför hoppningen på Friends Arena gör hon både i Stockholm och Rappestad. I Stockholm är det på helgerna  och i Rappestad och andra platser i Östergötland blir det på kvällar och eventuella andra lediga dagar som höstlov.
Stjärnornas hoppning rids söndag 1 december och deltagare är Sofie Sarenbrant, deckarförfattare, Farao Groth, radioprofil, Melissa Kinnmalm, Youtuber och influencer, Saga Scott, influencer och tv-profil, samt förstås Amanda Edmundsson.
Heja, Amanda.
Som avslutning frågade jag Annica Hesser om relationen till dottern, och här är Annicas svar i sammandrag:
- När ens barn kommer i tonåren är det lätt att de drar sig undan, men allt det här innebar att vi fick tillbaka vår närhet igen. Jag behövde dessutom vara med av praktiska skäl eftersom hon inte var myndig, hon fick t ex inte checka in på hotell själv. Där är de väldigt noga, vilket är bra. Hon har alltid haft skinn på näsan och är en klok tjej så nu sköter hon mycket på egen hand. Vi går gärna och fikar ihop och vi hjälps åt i stallet när hon rider. Vi gillar också att shoppa ihop och hon ger mig gärna smakråd. Men nu är det mycket skola, kompisar och killar också, så mamma får stå tillbaka lite.

Inga kommentarer: