onsdag 20 januari 2021

Fönsterhakens dag

Bild: Jörgen Auer
Nya temadagar tar form. Mina temadagar, alltså. Jag anser att det behövs flera eller andra än dem som existerar nu, kanelbullens dag, äggahalvans dag, internationella burgardagen och allt vad de nu heter (se mer på temadagar.se). Därför startar jag med början i dag Auers temadagar och först ut i raden, således 20 januari är ingen mindre än fönsterhakens dag.
Först och främst: vilken bra uppfinning! Även om tjuvar och banditer nu för tiden lätt tar sig förbi hakar och haspar och bryter sig in. Men om det bara fanns ärliga människor och ingen som ville åt andras egendom, ja då skulle fönsterhaken ha evigt liv.
Alla har sett en sån hake som på bilden, eller liknande. För det finns några varianter. Fönsterhaken är inte lastgammal, och fanns inte hos de gamla grekerna eller romarna, Nej, det dröjde länge innan haken slog igenom. Troligen ända till 1700-talet när glasfönstren, som dittills varit blyinfattade, av enkelglastyp och igenspikade, blev större, och dubbelglas kom på modet och fönstren behövde öppnas för att släppa in luft i husen. Då kom ett helt nytt hantverk igång, med gångjärn, haspar, hakor, märlor, stormhaspar, reglar, fönsterlås.
Det är från den tiden fönsterhaken har sin bakgrund.
Auers temadagar återkommer i morgon.

Inga kommentarer: