onsdag 27 januari 2021

Vi får aldrig glömma

 I dag 27 januari är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Självklart hedrar även auerska temadagarna minnet av alla dem som mördades under denna hemska tid av nazisterna. I år är det 76 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945, just denna dag - 27 januari.

Sedan 2001 har dagen varit en nationell minnesdag och 2005 förklarade Förenta Nationerna 27 januari som internationell minnesdag. En passande dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. 

Bild från TV4
Boken Förintelsens barn utkom för några veckor sedan, skriven av förra SVT-journalisten och min före detta klasskamrat Margit Silberstein. I boken skildrar hon sin barndom och uppväxt i Norrköping, men också sina tyska judiska föräldrars överlevnad och kärlek i det nya landet. 

Det är också en bok om, som Margit själv uttrycker det: "om det tunga arvet, om känslan att finnas till i stället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå."

Jag har inte läst boken än, men ska naturligtvis göra det. Det är inte var dag som gamla klasskamrater ger ut en bok. Inte så här viktig i alla fall. Boken tar ju avstamp i de mest förfärliga händelserna i nazismens spår - de vi aldrig får glömma så att det inte händer igen - Förintelsen.  

Inga kommentarer: