torsdag 7 januari 2021

En attack på demokratin

Bild från Al Jazeera
Det var förskräckliga bilder som kablades ut över världen i går från, ja det var svårt att ta till sig att bilderna verkligen kom från Kapitolium i Washington och inte från nån stat i forna Sovjetunionen eller Sydamerika. En attack på demokratin, sa den blivande presidenten Joe Biden.
Och den nuvarande presidenten, han kommenterade visserligen på twitter att hans anhängare, pöbelhopen som trängde sig in i Kapitolium, samt deras fränder i massorna utanför, skulle gå hem. Men han fördömde inte attacken utan fortsatte sitt ältande om att valet stulits från honom och dem och att han därför förstod deras ilska.
Han sa också att han älskar dem.
 
Bild från Al Jazeera
Jag följde händelseförloppet via Al Jazeeras direktsändning i flera timmar och förundrades över hur dålig bevakningen av Capitol Hill var. Här skulle naturligtvis Nationalgardet varit från början. Eller i alla fall en dubblerad polisstyrka. Man visste ju att Trumpsupportrarna skulle samlas här, det hade ju Trump själv uppmanat dem till. 
Något mer som jag länge undrat över är varför Trump så ihärdigt hävdar att presidentvalet var fusk. Och gör så trots att inget fusk kunnat bevisas. Han tycks tro, eller rättare sagt vara säker på att han vann valet.
Eftersom inget bevis på fusk framkommit finns som jag ser det endast en förklaring till hans envisa uppfattning: Han är så säker på fusk bara för att han vet att det var så han själv vann presidentvalet för fem år sen. 
Men det kan han naturligtvis inte erkänna.

Inga kommentarer: