onsdag 6 januari 2021

Tittar på Doc Martin

Bild från TV8
Än en gång måste jag erkänna att jag verkligen gillar den brittiska dramakomediserien Doc Martin, som handlar om doktor Martin Ellingham som på grund av sin blodfobi inte längre kan arbeta som kirurg i London. I stället flyttar han till den lilla fiktiva kuststaden Portwenn i Cornwall (inspelat i Port Isaac). Serien som gick första gången 2004 i England har blivit en jättesuccé och 2021 sänds den tionde säsongen . Martin Clunes i huvudrollen är briljant i sin minst sagt annorlunda och mycket direkta, rent bryska och otrevliga, men samtidigt charmiga karaktär Doc Martin. Han säger som det är till sina patienter, rätt på bara, utan omsvepningar: du är tjock, du luktar illa, du är lat, men han är också, sin blodfobi till trots, en fantastisk läkare som verkar klara allt. Men han har problem med relationer. Socialt samspel kan han inte ens stava till, men reder ändå upp och ut det mesta som sker omkring honom.
Lika bra som Clunes är Caroline Catz som Doc's helt normala fru, skolläraren Louisa Ellingham som får hjälpa sin man att förstå det sociala samspelet. Visst sker det ideliga missförstånd dem emellan och mellan Doc och övriga befolkningen i Portwenn. Men de reds ut. 
Bland övriga karaktärer i serien är polismannen Joe Penhale, spelad av John Marquez också en favorit. Så snäll och villig att visa sin duglighet som polis, men ack så korkad. Doktor Ellinghams receptionist Morwenna Newcross är en tacksam roll som Jessica Ransom gör på bästa tänkbara sätt. På bilden här ovan är det Doc Martin och Morwenna som tillsammans räddar livet på en man som råkat illa ut.
Dame Eileen Atkins är också med och spelar doktorns faster, psykiatern Ruth Ellingham. I de tidigare serierna mellan 2004 och 2009 fanns även en annan faster med i serien, Joan. Spelad av Stephanie Cole.
I Storbritannien är det ITV som visar serien och som också producerat den, i Sverige har den gått på Kanal 9, men även på Kanal 8 (nu visas säsong 7). Du kan naturligtvis även hitta den populära serien på Viaplay. Det bör också tilläggas att seriens producent är Philippa Braithwaite, gift med Martin Clunes.

Bild från Kanal 8
Här ses Martin Clunes och Caroline Catz som Martin och Louisa Ellingham från ett tidigare avsnitt.

Inga kommentarer: