måndag 25 januari 2021

Toalettstolens dag

I dag är det måndag 25 januari, i svenska almanackan har Paul och Pål namnsdag. Enligt mina temadagar kan vi i dag också fira Toalettstolens dag.
Varför?
För att den behövs. Toastolen, alltså. Nån särskild dag för den behövs inte. Det borde ju egentligen vara varje dag, eftersom de flesta av oss sitter på den varje dag.
Så hurra för toan, där så många kloka ord och tankar formulerats och där så många fina rader blivit lästa.
De flesta av oss använder en vattenklosett där avföringen spolas ner i avloppsnätet. I Sverige byggdes de första vattenledningssystemen kring år 1900, men toaletterna anslöts inte förrän 1920-talet och det dröjde ända till 1970-talet innan de sista stadskvarteren sanerades.
Visserligen fanns det vattenklosetter redan för 4000 år sedan i Grekland och Rom, men det var med en annan och mycket dyrbar teknik som bara ett fåtal hade råd att använda.
Under sommartiden är många av oss ännu vana vid att använda det gamla torrdasset på våra sommarställen, och det går bra att läsa där också. Problemet är var avfallet ska ta vägen. Traditionell lösning är att gräva ned det, en annan är att använda förbränningstoalett, en annan är mulltoa.
Äh, nu skiter vi i det.

Inga kommentarer: